Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Дефицит на витамин B12 – причини, симптоми и лечение

Близо 45% от хората над 65 страдат от дефицит на витамин B12

дефицит на B12
Яйцата са чудесен източник на B12

Витамин B12 е хранително вещество, което се набавя лесно, независимо дали чрез храни или добавки, което е нещо добро, защото дефицитът може да причини дълготрайно увреждане на нервите и когнитивните способности.

Последните изследвания установяват по-високи нива на когнитивен спад при възрастни хора, страдат от недостиг на витамин В12, излишък на фолиева киселина или витамин В9, каза д-р Едуардо Виламор, професор по епидемиология в университета в Мичиган и експерт по здравословно хранене.

Някои изследвания предполагат, че витамин В12 може да помогне при депресия и да предотврати деменция, но Виламор каза, че са необходими повече изследвания за влиянието на витамин В12 върху неврологичното поведение.

„Има голям интерес сред учените към ролята на витамин B-12 върху неврокогнитивните функции, особено при възрастните хора“, каза докторът. „Ролята на витамин B-12 върху неврологичното развитие на плода, бебета и детето също е важна област на изследване.“

дефицит на витамин B12
д-р Едуардо Виламор, професор по епидемиология и експерт по здравословно хранене

 

Ето какви са признаците на дефицит на витамин В12 и защо се нуждаете от това важно хранително вещество:

 

Симптомите на дефицит на витамин В12 варират от лека умора до тежки неврологични усложнения. Страдащите от недостиг на хранителното вещество развиват редица симптоми в зависимост от това колко дълго не се третира проблема.

Хората с лек дефицит на витамин В12 могат да развият умора. Витаминът реагира със съединения в тялото, за да произвежда ДНК и енергия, поради което липсата му може да доведе до умора.

Лекият до умерен дефицит на витамин В12 може да причини анемия. Това е състояние, в което тялото страда от недостиг на здрави червени кръвни клетки и не може да доставя достатъчно кислород до всички точки на организма. Д-р Аарон Гудман, хематолог и професор в „San Diego Health”, отблеязва, че анемията, причинена от дефицит на витамин В12, се отличава с това, че се появяват пукнатини или рани около устата.

Занижените нива на веществото могат да доведат и до периферна невропатия или увреждане на нервите извън мозъка и гръбначния мозък. Симптомите на периферна невропатия включват сензорни проблеми като изтръпване или мравучкане в ръцете и краката и глосит (възпаление на езика), което може да доведе до чувствителност към пикантна или кисела храна.

Тежкият дефицит може да доведе до „сериозни неврологични и психиатрични прояви“, категоричен е докторът. Неврологичните симптоми включват:

  • Раздразнителност
  • Нарушени когнитивни способности
  • Депресия
  • Психоза
  • Деменция

Някои неврологични симптоми могат останат перманентни, ако недостигът на важния витамин не се лекува. Сериозният дефицит на В12 може да причини и проблеми с други кръвни клетки, възпаление, отслабване на сърцето и дори безплодие.

 

Кои хора са най-застрашени от дефицит на витамин B12 и как се лекува?

 

Изложени на най-голям риск от недостиг на B12 са хората, които не ядат месо и животински продукти. Това е така, защото витаминът се набавя от храни като яйца, месо, риба и морски дарове. Те са единствените естествени източници на хранителното вещество.

Дефицитът на B12 може да бъде предотвратен чрез прием на животински храни или чрез приемане на добавки. Друг вариант за попълване на недостига са интрамускулни инжекции.

Застрашени от липса на хранителното вещество са възрастните хора и тези, които са претърпяли операция на стомаха като байпас. При тях може да се наблюдава малабсорбация на храната, която може да причини дефицит на витамин B12.

Хората, които приемат лекарства за стомашни киселини и пиещите алкохол, също са изложени на риск от недостиг на важния витамин.

Най-добрите източници на ценното хранително вещество са:

  • Говеждо месо
  • Мляко и млечни продукти
  • Миди
  • Сьомга
  • Риба тон
  • Яйца
  • Черен дроб

Наблягайки на тези храни ще може успешно да се предпазите от недостиг или да излекувате вече появил се дефицит. Друг добър вариант за попълване на липсата на B12 в организма е преима на хранителни добавки.

Източници: https://www.insider.com/; https://health.clevelandclinic.org/; https://pixabay.com/

ВИТАМИН В12
Dr. Nature витамин B12 – за здрава нервна система, мозък, сърце, имунитет и енергия през деня

дефицит на витамин B12

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “Дефицит на витамин B12 – причини, симптоми и лечение

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *