Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

10 мита за сколиозата

Сколиозата е деформация на гръбначния стълб, която значително влошава външния вид, но не само това

сколиозата
Сколиозата се лекува трудно и създава много допълнителни здравословни проблеми. Ето затова е важно да се започне лечението възможно най-рано.

Повече за митовете и неистините около сколиозата научаваме от Дина Рибарова, травматолог-ортопед и специалист по ултразвукова диагностика.

Мит номер 1. Сколиозата се развива при неправилно навеждане или ако се носи тежка чанта само на една страна

Всъщност. Разбира се, здравословният начин на живот е много важен, но по-скоро като превенция на проблемите с гърба или като възпиращ фактор за развитието на болестта. На фона на слаб мускулен корсет деформацията на гръбначния стълб се формира много по-бързо и по-изразено. Въпреки това, липсата на физическа активност и нездравословният начин на живот все още не са причина за появата на сколиоза.

Дина Рибарова

85% от всички гръбначни деформации се дължат на идиопатична сколиоза. Терминът „идиопатичен“ означава „самостоятелен“, което означава, че такава сколиоза може да възникне без очевидни причини. Тази форма на заболяването се среща дори при абсолютно здрави деца, които се хранят правилно, спортуват и спазват някакъв режим на деня. Много фактори могат да допринесат за развитието на сколиоза, главно такива, които водят до активно изменение на гръбначния стълб. Сред тях са наследственост (обикновено заболяването се предава по майчина линия), хормонален и минерален дисбаланс и много други.

Останалите 15% от сколиозата са вродени и вторични форми на заболяването. Например, свързани с други заболявания (ревматизъм, рахит, синдром на Марфан, нервни и други болести, има повече от 200 от тях). Лекарят винаги трябва да определи първопричината – за да избере правилната тактика на лечение.

Мит номер 2. Всички ученици имат сколиоза

Всъщност. За щастие това заболяване не е толкова често. Открива се при 4 до 9 процента от тях. Сколиозата е вродена, но по-често се среща в юношеството. При момичетата, най-често на 9-11 години (между другото, момичетата се разболяват много по-често от момчетата), при момчетата – на 11-13 години. Има и дегенеративна сколиоза (образувана след 40 години).

Мит номер 3. Ако гърбът е равен, раменете и тазът не са изкривени, значи няма сколиоза

Всъщност. Като правило, да. Но не винаги. Обикновено родителите преди всичко обръщат внимание на асиметрията на торса. Но не пренебрегвайте други симптоми: умора, болки в гърба. Освен това е важно да се обърне внимание на тези, които имат роднини със сколиоза. Ако подозирате деформация на гръбначния стълб, трябва да се свържете с ортопед възможно най-скоро.

Мит номер 4: Сколиозата няма сериозни последици

Всъщност. Сколиозата нарушава функционирането на целия организъм: страдат дихателната и сърдечно-съдовата система, бъбреците, черният дроб. Най-опасна е прогресивната сколиоза, при която поради тежка деформация на гръбначния стълб вътрешните органи се изместват и възникват неврологични разстройства поради деформация на прешлените. И дори не говорим за общия дискомфорт, болковия синдром и дисфункцията на тялото. Ако не се посети лекар навреме, такава сколиоза може да доведе до инвалидност.

Мит номер 5. Сколиозата е свързана с растежа на гръбначния стълб

Всъщност. Ако детето има лека кривина на гръбначния стълб, тогава, като правило, по време на пубертета, болестта спира да се развива. Но ако ъгълът на гръбначна деформация е 35-40 градуса или повече, тогава с напредването на възрастта кривината ще прогресира, увеличавайки се с 1-2 градуса годишно. Бременността допълнително ще ускори този процес.

Мит номер 6: Най-добрата превенция на сколиозата е плуването

Всъщност. Няма спорт, който да е еднакво подходящ за всички деца със сколиоза – всеки случай е индивидуален. Само лекар може да препоръча спорт, който е необходим за конкретното дете. Неправилно избраното натоварване, което не съответства на физическото адаптивно състояние на тялото, е вредно. По-специално, плуването в един или друг стил също може да влоши ситуацията. Но правилният спорт може да бъде от полза за гърба. Следователно, сколиозата не е противопоказание за практикуване на професионални спортове.

Мит номер 7. Най-доброто лечение са упражненията

Всъщност. Лечението на сколиозата винаги е комплексно. Но то наистина задължително включва специално подбран комплекс от коригиращи терапевтични упражнения, които ще трябва да се извършват не от време на време, а редовно. Тогава лечебната терапия наистина ще помогне. Също така на пациента се прави диференциран масаж на мускулите на гърба с акцент върху страната на деформацията, използва се физиотерапия (също индивидуално избрана). При необходимост се прилагат ортези.

Мит номер 8. Сколиозата може да се види само с рентгенови лъчи

Всъщност. Не е трудно за ортопед да постави клинична диагноза сколиоза. Рентгеново потвърждение е необходимо само за изясняване тежестта на деформацията, особеностите на костната структура на гръбначния стълб и оценка на хода на заболяването, както и ефективността на лечението.

Мит номер 9. Тежките форми на сколиоза не се лекуват консервативно

Всъщност. По-важна е не тежестта на формата, а степента на прогресиране на заболяването.

Преглед на дете със сколиоза трябва да се извършва от ортопед-травматолог поне веднъж на всеки 6 месеца. При прогресиращ ход на заболяването – 1 път на 3 месеца. В напреднали случаи се назначава хирургично лечение. Колкото по-рано започне лечението, толкова по-добър ще бъде резултатът.

Мит номер 10. Носенето на корсет влошава хода на заболяването

Всъщност. Коригиращият пластичен корсет по технология на Cheneau (използван при ъгъл на гръбначна деформация над 20 градуса) е най-ефективният консервативен метод за лечение на сколиоза. Използването на корсети се превърна в пробив в консервативното лечение на тежки гръбначни изкривявания. Трябва да се носи 21 часа на ден за дълго време (средно 3-4 години). Не е лесно, но ако се адаптирате, можете да излекувате сколиозата без операция. Разбира се, ще е добре и ако се вкарат едновременно и други видове комплексно лечение.

Източник: doctorpiter.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *