БОДИЛАКС – хранителна добавка срещу запек и излишни килограми

Микропластмаса – какво представлява и как вреди на човешкото здраве?

Малките частици, отделящи се от пластмасовите отпадъци, попадат във въздуха, водата и човешкото тяло.

Микропластмаса

Учените по света са убедени, че хората редовно поглъщат малки парченца пластмаса. Сега те се стремят да разберат как това влияе на човешкото здраве и околната среда като цяло.

Последните изследвания сочат, че хората консумират по около 5 грама микропластмаса на седмица. Лошата новина е, че част от нея се задържа в огранизма и може да се озове в белите дробове или кръвта.

Учените все още не знаят как наличието на микропластмаса в тялото влияе върху цялостното здраве в сравнение с излагането на други химикали и замърсители на околната среда.

 

Микропластмасата е навсякъде – от океаните до въздуха

 

Може би сте чували, че пластмасата не се разлага напълно. Всъщност пластмасовите отпадъци бавно се разпадат на все по-малки и по-малки частици, създавайки микропластмаса. Тези частици са толкова леки, че лесно могат да бъдат разнесени от вятъра. Микропластмасите са с размери не повече от 5 милиметра в диаметър.

„Микропластмаса е открита в почти всяка среда – от океанското дъно до планинските върхове”, съобщават от National Geographic.

„Проучванията, насочени към откриването на тези частици и влиянието им върху хората, продължават вече десетилетие или повече”, казва морският учен Алис Хортън. „Настоящата фаза на изследванията трябва да се съсредоточи върху потенциалното въздействие върху здравето на хората и околната среда”, категоричен е той.

микропластмаса
Алис Хортън – учен в Националния център по океанография в Англия

 

Пластмасови частици са открити човешките бели дробове, кръв и кърма

 

Последните проучвания потвърдиха наличието на микропластмаса в човешка белодробна тъкан, взета от 11 пациенти, както и в кръвта на 17 от 22 изследвани души.

Преди това учените подозираха, че тези частици пластмаса излизат от тялото, посредством отделителната система. Това обаче се оказва, че не точно така. Значителна част от вредните вещества остават в човешкото тяло. Пластмасови частици са намерени дори в плацентите на неродени бебета, което повдига въпроса за влиянието им върху зародиша в майчината утроба.

Знаем, че пластмасите са направени от химикали, много от които са потенциално токсични. От повече от 10 000 съставки, използвани за производството на пластмаси, експертите по обществено здравеопазване са идентифицирали повече от 2400 потенциално опасни вещества, а 901 от тях са забранени в някои страни.

 

Все още не е известно въздействието на микропластмасата върху здравето

 

Проучванията, които откриват пластмаса в белите дробове и кръвта не разглеждат как присъствието им в тялото може да повлияе на здравословното състояние. Отчасти защото това са първите изследвания, които потвърждават наличието на такива частици в организма.

Иформация като вида на пластмасата, размера на частиците, колко и къде се намират в тялото може да помогне на учените да започнат да изучават потенциалните рискове. Следващите стъпки могат да включат опити за изследване дали микропластмасите могат да блокират кръвоносните съдове или да пречат на функцията на някои органи.

Огромният брой химикали, на които сме изложени в ежедневието си, затруднява определянето на вредата от микроопластмасите в сравнение с другите токсични вещества, които поглъщаме. Такова изследване би било огромно начинание, което може да не е възможно в близкото бъдеще.

Източници: https://www.insider.com; https://pixabay.com/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *