ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Изкуствени подсладители – увеличават ли риска от рак?

Консумацията на изкуствени подсладители може да е много по-вредна, отколкото сте предполагали

изкуствени подсладители
Френско проучване установява, че най-използваните изкуствени подсладители са канцерогенни

Широката употреба на изкуствени подсладители е резултат на бизнез възможност, от която се възползват производителите на храни и напитки. Те са идеални за предлагане на клиенти, които искат да намалят консумацията на захар и калории.

На теория всичко звучи добре – може да се насладите на вкуса на любимата си газирана напитка или дъвка, например, но без калориите.

Проблемът е, че това, разбира се, не е точно така. Изкуствените подсладители доказано са свързани с появата и влошаването на някои хронични забоолявания. А последните проучвания в областта установяват, че те имат връзка и с една от най-страшните болести – рак.

 

Ето какво разкрива мащабно френско изследване:

 

Докато изкуствените подсладители вече доказано се свързват с някои хронични забоолявания, група френски учени правят нови плашещи открития. Те изследват канцерогенността на подсладителите с няколко експериментални проучвания. Все пак е важно да се отбележи, че липстват сериозни епидемиологични доказателства.

Целта на изследването е да се проучи връзката между приема на изкуствени подсладители и риска от рак. Най-често консумираните изкуствени подсладители са:

  • Аспартам
  • Ацесулфам-К
  • Сукралоза

Именно за това експериментите са фокусирани точно върху тях.

Над 100 000 възрастни французи са включени в проучването, като средното време на проследяване е малко под 8 години. Консумацията на подсладители се проследява ежедневно.

В крайна сметка учените откриват връзка между някои изкуствени подсладители, особено аспартам и ацесулфам-К и повишен риск от рак. Значително увеличение на се наблюдава при риска от рак на гърдата и раковите заболявания, свързани със затлъстяване.

 

Какво означават за консумацията на изкуствени подсладители тези резултати?

 

Просто казано, тези резултати предполагат, че изкуствените подсладители подкопават усилията за превенция на рака, категорични са авторите. Съветът им към хората е да ги премахнат от ежедневието си веднага, за да намалят риска от злокачествени заболявания.

В крайна сметка, разбира се, откритието също ще окаже натиск върху агенциите за здраве и безопасност в целия свят, когато става въпрос за регулиране на храни, напитки и други продукти. Учените, провели изследването, вече искат от Европейския орган за безопаснот на храните да направи преоценка на подсладителите, които са позволени за употреба.

 

Как да избегнете приема на изкуствени подсладители?

 

  1. Премахнете подсладителите от ежедневната си диета

Може би сте един от онези хора, които се хранят здравословно и смятат, че колата без захар е по-безвредна? Това далеч не е така и изследването го доказва.

Много от така наречените диетични храни и напитки предизвикват пристрастяване, а това проучване доказва, че риска от раково заболяване се увеличава значително.

 

  1. Четете етикетите на продуктите, които купувате

За да сте сигурни, че изкуствени подсладители не се промъкват в храната ви, без да знаете, е много важно да четете етикетите. Диетичните газирани напитки и дъвките „без захар” са доста очевидни. Но знаете ли, че изкуствените подсладители често се срещат в добавки, съдържащи фибри, ароматизирана вода, протеинови барове, спортни напитки, кисели млека и дори зеленчукови сокове?!

 

  1. Избирайте естествени нискокалорични подсладители

По-добре не се връщайте към консумацията на захар (въпреки че в малки количества не може да навреди). Вместо това опитайте многото страхотни естествени заместители на захарта, които се използват днес. Добри опции са стевия, чист пчелен мед, кленов сироп, бананово пюре и фурми.

Има много напитки, дъвки и храни, които използват стевия, а не изкуствен подсладител.

Източници: https://draxe.com/health/artificial-sweeteners-cancer-risk; https://pixabay.com/

Линк към изследването: https://journals.plos.org/plosmedicine/article?id=10.1371/journal.pmed.1003950

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *