ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Въпрос към експерта: Защо се появява болката по време на секс

Болката по време на секс не е нормална. Сексът трябва да бъде по взаимно съгласие и да доставя удоволствие

 болката по време на секс

Не трябва да е нещо, което искате да „превъртите напред“. Не е добра идея и просто да го „избутате“, без значение дали болката по време на секс я има или я няма. И ако сексът е болезнен сравнително редовно, не бива да чакате, докато премине от само себе си. Почти задължително е да се свържете със специалист. Анджелина Романовская, гинеколог и сексолог обяснява какво може да причини болката по време на секс, при кой лекар да отидете с проблем като този и какво общо има сексуалното образование.

Анджелина Романовска

Проблеми със сексуалното образование

Твърде късно е да се говори с тийнейджърите за секс. Повечето от тях научават нужната им информация от връстници. За съжаление, тя често е изпълнена с митове.

Психосексуалното развитие и образование трябва да бъде органично и да започне много преди пубертета. И, на първо място, нужно е да се стартира с начина, по който родителите наричат половите органи на детето. Не „онова там“ или „бубата“, а вагина. Ако вече порасналата жена се срамува болезнено от думата „секс“ или „вулва„, струва си да се свържете с психотерапевт и да разрешите този момент. Защото има голяма вероятност този страх или срам да се предаде и на детето.

Разбира се, трябва да има разговори с тийнейджърките, но те трябва да се наслагват върху вече съществуващите знания за менструалния цикъл, узряването на яйцеклетката, наличието на овулация. Сексуалното образование, което много известни сексолози се опитват да популяризират сред хората, всъщност не е свързано с това как правилно да научим децата да правят секс и какво е сексът изобщо. То е насочено към здравословно разбиране на тялото и адекватна контрацепция. Тоест, важно е да се разбере, че началото на менструацията е логичен физиологичен процес, когато започват да настъпват узряване на яйцеклетката и овулация. И ако има полов акт, младото момиче може да забременее. Когато то е сексуално активно, съществува риск да получи полово предавана инфекция, дори при много кратък контакт.

Що се отнася до болката по време на секс, особено когато се прави за първи път, има още повече приказки, които се предават от уста на уста

Ние „исторически“ сме програмирани, че при първия полов акт трябва да има непоносими мъки, болка и кошмар. Има много уплашени пациентки, на които майка, приятелка или леля са им казали това, и те са очаквали болката, която поради една или друга причина не се е появила. Плюс ужаса, се наслага и срамът от първия полов акт. Всичко това е фиксирано в психиката на ниво страх, който може да изиграе лоша шега на прекалено емоционални и впечатлителни момичета.

Истината е, че болката по време на първия полов акт не винаги е непоносима

Всъщност болката се дължи преди всичко на страха от нещо непознато, от началото на нещо ново. Мускулите около влагалището се разтягат след като се постави пениса – следователно е възможен известен дискомфорт. Но при правилна подготовка, осъзнаване и зрялост на психиката, не би трябвало да има болка.

Защо се появява болката по време на секс

Ако сексът е болезнен, важно е да се прецени кога е започнала болката и при какви обстоятелства. Случва се пациентката да има миома с недохранване на възела, евентуално ендометриоза и други гинекологични заболявания. Болката може да бъде свързана и с различни болести на пикочно-половата система, като цистит и уретрит. Има и такова заболяване като вулводиния – това е хронична тазова болка, която може да е налице без предразполагащи причини и да измъчва жената повече от три месеца. Болката може да се появява избирателно – с конкретен партньор, или дори без сексуален контакт.

Психиката помни много добре негативните преживявания, и в резултат на това жените натрупват лоши впечатления от сексуалния живот

Случва се така, че причината под формата на фиброиди, кисти или ендометриоза да е елиминирана, но болката да не е изчезнала. Тя често се основава на концепцията за стрес. Някои пациентки не са попаднали на желания партньор, други имат големи очаквания от секса, трети са повлияни от минали негативни преживявания по време на любовната игра и след нея. Болката може да се образува при жени със забавено психосексуално развитие, когато няма адекватна информация за пола. Това са най-често момичета, които едва-едва изразяват емоциите си и които трудно контактуват с телата си.

Важно е да се премахнат нагласите на родителите, че сексът е мръсен, забраната за мастурбация, забраната за контакт между ръцете и гениталиите (в сексологията това се нарича потенциране на стерилитета на гениталната област). Например, някоя майка може да каже: „Ако докосваш бубито си, ще получиш инфекция и няма да можеш да раждаш деца“. Това не е нито нормално, нито правилно, и не бива да се случва.

Има жени, които са заседнали на етапа на платоничното либидо, което в сексологията съществува наред с еротичното и сексуално либидо

Това е, когато те се влюбват, защото мечтаят за „красив принц“ и на етапа на сватбата приключва всякакво психосексуално развитие. Еротичното либидо се характеризира с това, че по един или друг начин младото момиче трябва да започне да мастурбира. И първият ѝ оргазъм трябва да се случи преди началото на сексуалната активност.

Сексуалното либидо, съответно, се реализира в момента на сексуалния живот с партньора, когато момичето вече знае какво са сексуално влечение, възбуда и оргазъм.

Разбира се, има и конструкционни особености. Средната дължина на влагалището е 8–10 сантиметра. Но обемът и дължината на влагалището при момиче, което е високо 180 сантиметра, и при такова, което е високо 150 сантиметра, ще бъдат различни. По същия начин размерът на пениса при мъжете има различна дължина. Но има и случаи, в които хората не „съвпадат” помежду си по размер и заради това възниква болка. В действителност, както показва практиката, всичко почива на психиката. В същото време тук говорим само за вагинален секс. И, разбира се и орални ласки, анален контакт и много други, които, при спазване на правилата за хигиена, могат да донесат достатъчно удоволствие.

Болката е възможна и в един определен етап от живота на жената – по време на менопаузата

Тогава липсват полови хормони и лигавиците са сухи. За такива пациентки е важно да бъдат правилно консултирани с назначаването на подходящи лекарства за премахване на сухота и болката като следствие.

При кой лекар да отида?

Ако се оплаквате от болка, трябва да се свържете с гинеколог, който е запознат с въпросите на сексуалното здраве. Той трябва да прегледа външните полови органи, тъй като има и различни дерматологични заболявания (а вулвата е покрита с кожа), които могат да причинят дискомфорт и парене по време на секс. След това се изследват мускулите на тазовото дъно: те могат да бъдат пренапрегнати и силно свити, така че когато се появят фрикционни движения (опит за поставяне на пенис, играчка, пръсти на партньора или спекулум на гинеколог по време на преглед), всичко това е болезнено.

И накрая, трябва да се събере анамнеза по отношение на пикочната система и, ако е необходимо, да се направи ултразвуково сканиране, за да се открият някакви гинекологични заболявания.

Постоянно се случва пациентките с болка да не бъдат лекувани, защото те често заобикалят гинеколозите, избягват да правят цитонамазки (страхуват се от лоши резултати), извиняват се с това, че сигурно имат човешки папиломавирус (HPV) (спойлер: не може да причини болка по време на полов акт и никаква болка изобщо) и така се въртят в кръг. И когато една жена все пак отиде при компетентен специалист, тя си мисли, че е болна от някаква нелечима болест.

Пациентките с болка трябва да бъдат обект на многокомплексен подход

Ако има основна причина под формата на някакво заболяване, то трябва да се лекува. Ако болката продължава, е желателно да се направи одобрена когнитивно-поведенческа терапия и да се работи със сексолог. За лечение на болката също е възможно да се използват различни психотропни лекарства, тъй като тя често върви ръка за ръка с тревожни и депресивни разстройства. Основната цел на терапията е да се елиминират задействащите механизми, които предизвикват появата на тази болка, и да се прекъсне патологичната връзка: „Направих това и това, и болката започна“.

Днес има и доста активно популяризиране на гимнастиката на Кегел. Но бих искала да отбележа, че такава гимнастика трябва да се извършва стриктно според показанията и след преглед от гинеколог, който ще ви каже повече за слабостта на мускулите на тазовото дъно. Има пациентки с пренапрежение на мускулите на тазовото дъно, и в този случай гимнастиката само ще влоши и без това тежките им истории за болка по време на сексуална активност. Те, напротив, се нуждаят от техники за релаксация.

Източник: woman.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *