Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Митове в медицината, в които вярват дори докторите

  1. ЗЛОУПОТРЕБАТА СЪС ЗАХАР Е ПРИЧИНА ЗА ДЕТСКАТА ХИПЕРАКТИВНОСТ

В крайна сметка повече от дузина изследвания показаха, че нивото на активност при децата, употребяващи захар, въобще не се различава от поведението на техните връстници, на които дават захарозаместители. И все пак родителите не искат да повярват в това. Може би защо­то всеки от тях се е сблъсквал с това колко лудуват децата на детските празници, където е пълно със сладкиши. Не се заблуж­давайте, не сладкишите, а самото детско парти прави децата ви по-енергични и неу­държими. Освен това проблемът се крие и в родителските възприятия: при едно из­следване дали на децата сладки напитки (те обаче не съдържали захар), а родителите пак били уверени, че децата им са по-възбудени след пиене на такива напитки.

  1. КОФЕИНЪТ ПОТИСКА РАСТЕЖА НА ДЕТЕТО

Истината. Вероятно този мит е възник­нал заради свойствата на кофеина да влияе: негативно на плътността на костната тъкан при възрастните хора. Но изследова­телите не са открили никаква връзка на този процес със здравето на децата и младите хора. Вярно, че съществуват редица други причини, заради които следва да ограничите употребата на кофеин – например усилено сърцебиене, повишено кръвно налягане, нерв­ност и проблеми със стомаха.

  1.  ПРИ ДИАРИЯ МЛЕЧНИТЕ ПРОДУКТИ СА ПРОТИВОПОКАЗАНИ

Истината е, че това се отнася само за тежките форми на стомашно разстрой­ство. Ако детето страда от диария средна тежест без повръщане, най-добре да се придържа към обичайното си меню, в което влиза и кравето мляко. Полезно е да давате йогурт на децата си. Обобщеният анализ от десетки публикувани изследвания показал, че пробиотиците и полезните бактерии В йогурта могат да намалят продължителнос­тта на диарията. Пробиотиците запълват червата с полезни бактерии и по този начин предотвратяват диарията. Важно е също така да продължите да кърмите бебето, защото майчиното мляко съдържа антитела и пробиотици, които поддържат нормална микрофлора в стомашно-чревния тракт.

  1. ВИТАМИН С СЕ БОРИ С ПРОСТУДАТА

Истината е, че противопростудните свойства на витамин С са известни от 1970 г., когато носителят на Нобелова награда Линъс Полинг написал труд, в който препо­ръчва приема на големи дози от този вита­мин за профилактика на простудата и грипа. Но не съществуват никакви доказателства, че приемът на този витамин предотвратява простудата. Той може да съкрати продължи­телността на болестта и да облекчи състо­янието, но само ако ежедневно сте приемали витамин С, преди да се появят симптомите. На децата до 5 годинки не се препоръчва да приемат аптечни витамини. Преди всичко следва да обърнете внимание на менюто на малчугана: включете цитрусови плодове, касис, картофи – това е напълно достатъчно за детето ви.

5. ОТКРИТИТЕ РАНИЧКИ ЗАЗДРАВЯВАТ ПО-БЪРЗО

Истината. Точно обратното, затворени­те, по-точно превързаните рани заздравяват по-бързо, освен това намалява вероятност­та от белези. За разлика от тези, които се проточват без превръзка. Обикновеният бинт съхранява влагата и предпазва кожата от пресъхване, вследствие на което се по­явяват струпчета. Незнайно защо хората смятат появяването на тези корички за правилно. Но именно те забавят процеса на заздравяване на раните и повишават риска от образуване на ръбчета. Ако детето ви се нарани, го превържете.

6.МУЗИКАТА НА МОЦАРТ СТИНИУДИРА РАЗВИТИЕТО НА УМА

Истината е. че не трябва да се надявате на великия композитор да изгради гений от детето ви. Установено е, че заниманията с музика влияят положително на IQ на детето, но това важи за децата, които вече ходят на училище. Най-вероятно този мит се е породил вследствие на експери­мент, проведен по време на обучение на студен­тите в един колеж. След прослушване на мелодии от Моцарт учащите са показали по-успешни ре­зултати на теста за пространствено мислене в сравнение с тези, които не си направили удоволст­вието на слушат великия композитор. Вероятно музиката е повлияла на настроението, а човек в добро разположение на духа е способен да мисли по-ясно. Можете да опитате този начин за релаксация след напрегнатия работен ден.

7. ОРИЗОВАТА ВОДА НОРМАЛИЗИРА СЪНЯ НА ДЕТЕТО

Добавянето на оризови пръчици или оризов булгур в бутилката на детето нормализира неговия сън. Изследвания обаче показват, че деца, кои­то ядат ориз в ранна възраст, спят не повече от тези, които минават и без него. „Децата може и да са гладни като се пробудят, но не е задължително да е заради глада. Може би просто търсят вашето внимание, казват педиатрите. Учените предполагат, че възникването на този мит е свързано с това, че повечето деца спят през цялата нощ от 8-та седмица до 4-ия месец, а именно това е периодът, когато се препоръчва вече да им се дават първите зърнени продукти, разбира се, в течен вид.

8. СОКЪТ ОТ МОРКОВИ ПОДОБРЯВА ЗРЕНИЕТО

Истината. Не бива да тъпчете децата си с много моркови: от това зрението им няма да се подобри, но може да се провокира бета-каротинова жълтеница.

Морковите съдържат много витамин А. Сериозният дефицит от този витамин в организма заплашва с понижаване на зрени­ето. Но твърдението, че приемът на този витамин от моркови или други продукти по­добрява зрението, не е подкрепено с никакви сериозни изследвания. И за този мит си има обяснение – то е историческо, за времето от Втората световна война. Няма да го комен­тираме, не е тема на нашия материал

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *