Ако тетанусната бактерия попадне върху раничка, може да се стигне до инфекция.

Увредената кожа вече е започнала да се инфектира, независимо, че раничката може да е съвсем мъничка и незабележима. Почти винаги всеки втори случай на те­танус е при хора, които едва-едва са уболи стъпалото си на „нещо“ в градината. Леко убождане от някаква клечица или тревичка, драскотини по пръстите, леко изгаряне – всичко това може да се превърне във входна врата за тази инфекция.

Тъй като тетанусният бацил се размножава най-до­бре в безкислородни условия, особено опасни са именно драскотините и убожданията, а не откритите рани.

Когато в организма попадне тетанусна бактерия, тя дълго време „спи“. И започва да се размножава и изработва своите опасни токсини чак когато спори­те прораснат във вегетативна, т.е. активна форма. Обикновено това е скритият период и той може да бъде един ден, две седмици, дори месец.

Клостридията отделя два токсина: единият действа на нервните клетки, другият е способен да разтвори еритроцитите в кръвта. А смъртоносната доза от невротоксина на тетанусната бактерия е само 130 мкг. Това е една от най-силните биологични отрови. Тя се разпространява бързо по организма и уврежда нервните клетки на гръбначния и главния мозък.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Оценете статията
Оценка 0 от 0 гласували

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Актуални промоции в lekuva.net

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Разглеждайки този уебсайт, вие се съгласявате с използването на бисквитки.