Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Лесен домашен тест може да открие проблеми със слуха

Загубата на слуха невинаги е очевидна и понякога е незабележима за човек

слуха
В същото време, поради проблеми, например с едното ухо, второто също може да започне да страда. Макар и да се случват постепенно, последствията са необратими. Както отбелязва английското издание Express, с позоваване на Националния институт по стареене, има лесен домашен тест, с помощта на който ще можете да забележите възникващите проблеми и да реагирате навреме.

Трябва да е ясно, че факторите, които могат да повлияят на качеството на слуха, са много и различни.

Сред тях най-често срещаните са:

• високи нива на шум;
• стареене;
• някои заболявания;
• наследственост.

В същото време последствията могат да бъдат изключително неприятни, като например самота и затруднения в ежедневието: на човек ще му бъде трудно да чуе телефона, да реагира на почукване на вратата, няма да може да общува със семейството, приятелите, и т.н.

Според специалистите има редица характерни признаци, на които трябва да обърнете внимание, за да разпознаете проблема навреме. Хората могат да ги забележат както в себе си, така и у своите близки.

Така например, редовните молби за повторение на нещо, което вече е казано, трябва да бъдат първата аларма. Да, понякога всеки може да разбере нещо погрешно, но ако човек поиска да се повтори казаното със завидна редовност, тогава нещо явно не е наред. Възможно е някои звуци и сигнали да не са достатъчни, за да може мозъкът да обработва правилно речта.

Тези, които имат проблеми със слуха, често се оплакват, че всички около тях мърморят или говорят неясно

Това може да се наблюдава на фона на невъзможността да се разграничат високите честоти на речта, когато някой чува гласни, но не различава съгласните. В резултат, човек просто чува звука, но не го разбира напълно.

Наличието и задълбочаването на проблеми по време на телефонен разговор също трябва да ви накарат да посетите специалист. Ако силата на звука на мобилния телефон е настроена на максимум или дори се използва високоговорител, за да се чуе по-добре какво казва онзи, който е от другата страна на линията, си струва да се помисли дали всичко със слуха е наред.

Обърнете внимание на силата на звука, с която гледате телевизия. За тези, които започват да имат затруднения със слуха, телевизионните предавания с бърз диалог или значителен шум могат да бъдат трудни за разбиране. В резултат на това хората трябва да увеличат звука на телевизора, за да могат да чуят важните за тях неща.

Прекомерната изолация на човек също е тревожен симптом

По правило се проявява в шумна среда. Човекът е разочарован от това, че не може да чува другите нормално и се чувства смутен и засрамен. Подобни случки го карат да се отдалечи от останалите, да отказва покани за шумни социални събития и да се изолира в дома си.

Ако след разговор с някого се чувствате изтощени, ще е добре да помислите за посещение на ушен лекар. Когато човек не може да чуе всички звуци на речта, мозъкът трябва да работи по-усилено, за да разбере значението на онова, което му се казва. Оттук идва и усещането за умора.

В арсенала на лекарите има много диагностични методи, които точно ще определят проблема: ако е необходимо, те ще използват аудиометрия и други опции. Тогава специалистът ще предложи и подходящо лечение. В много трудни случаи лекарите е възможно да прибегнат до използването на слухов апарат. Но всичко това се решава едва след преглед при подходящ специалист.

Източник: www.express.co.uk

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *