Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Как да се отървете от постоянния шум в ушите?

Лечението на шум в ушите по съвет на реклама, приятели или „една жена каза“ може да се превърне в здравословно бедствие

шум в ушите
Шум в ушите – симптом, който може да подсказва наличието на сериозно заболяване

За да се появи шум в ушите, причини има много. Някои от тях са безобидни, други могат да бъдат опасни. Ето защо е по-добре да побързате, ако имате шум в ушите и да се консултирате с лекар.

Доктор Олга Зайцева е отоневролог, ръководител на отдела по вестибулология и отоневрология на Федералния научно-клиничен център по оториноларингология на ФМБА на Русия и кандидат на медицинските науки. В статията ще прочетете нейното експертно мнение защо се появява и какво трябва да се направи при шум в ушите.

Д-р Олга Зайцева

Лекарите наричат ​​шума в ушите тинитус. Този симптом най-често тревожи пациенти, които са навършили 40 години. Но понякога, макар и много по-рядко, млади хора също се обръщат към лекаря с подобни оплаквания. Шум в ушите имат дори децата.

Всеки чува как диша

Шумът в ушите не винаги е патология. Например, има така наречените ендогенни соматични звуци (звуците на нашето тяло), които се появяват, когато мускулите се свиват, когато се отварят и затварят слуховите тръби. Чува се дори движението на ставите, връзките и притока на кръв. Обикновено те са маскирани от звуците на околната среда (това е особено успешно в големите и шумни градове) и затова не предизвикват безпокойство. Но когато хората се окажат сами със себе си, в пълна тишина, те могат да чуят дори лекия шум, който идва някъде отвътре.

Няма статистика за това колко хора страдат от шум в ушите. Но, според статистическите агенции в Северна Америка и отделни европейски страни, до една трета от цялото население страда от тинитус. В повечето случаи този симптом е лек (етап 1-2), но при 1% от хората шумът в ушите значително намалява качеството на живот, отнемайки почивка и сън.

„Чувам звън, но не знам откъде…“

Най-често шумът в ушите не е норма, а симптом на заболяване. Някои от тях се отнасят до УНГ заболявания: например, могже да се появи при отит. Шумът в ушите е възможно да сигнализира и за по-опасни нарушения: отосклероза, тумори на слуховия нерв, тъпанчевата кухина и средното ухо. Това може да се дължи и на неволни контракции на мускулите на средното ухо и мекото небце, проблеми със слуховата тръба или увреждане на темпоромандибуларната става. Но по-често проблемът е на кръстопътя между УНГ-заболяванията и неврологичните разстройства, поради което е необходимо да се обърнете за консултация към отоневролог.

Отоневролозите лекуват сензоневрална загуба на слуха, акустична и баротравма (често срещан проблем при водолази и миньори), болест на Мениер – все патологии, които често са придружени от шум в ушите.

„Кое ухо ми бръмчи?“

Обикновено хората свързват този симптом с високо кръвно налягане и съдови проблеми. Те обаче не са най-честата причина за шум в ушите.

По принцип, при всички пациенти този симптом се проявява по различни начини: може шумът да е силен, може и да е тих. Може да се чува само от едното ухо, а може и от двете. Шумът е възможно да бъде постоянен или само от време на време. Може да бъде с еднаква честота и различен (например прекъсващ или пулсиращ). Важно е неврологът да знае всички характеристики на ушния шум на конкретния пациент, както и неговите тригери (причини и фактори, които променят естеството на шума), за да насочи диагнозата в правилната посока.

Задължителните изследвания при шум в ушите са аудиометрия, тест за функцията на слуховата тръба и изследване на „рефлексите“ на мускулите на средното ухо. Също така е желателно да се проведе измерване на шума, за да се изясни честотата и силата на звука. Но така обичаният от пациентите ултразвук на съдовете на шията е малко вероятно да предостави надеждна информация. ЯМР и КТ също се извършват по строги показания и не винаги се изискват като необходими изследвания за изследване на причината, поради която се появява шум в ушите.

На кардиолог или на психиатър?

Понякога, след прегледа, отоневролозите съветват пациентите да направят консултация и с други специалисти. Например с психотерапевт, защото шумът в ушите неизбежно нарушава умствения и емоционален баланс. Този лекар лекува не само с приказки, но и с лекарства – ако има подходящи индикации.

Но шумът в ушите може да има и други причини. Например такива усещания се появяват на фона на тежко невродегенеративно заболяване – множествена склероза или мозъчни тумори. Следователно, при наличие на подозрителни симптоми, е необходимо задълбочено изследване от невролог.

Понякога е полезно да се потърси и мнение от кардиолог, тъй като шумът в ушите може да възникне и при сърдечно-съдови заболявания (артериална стеноза, артериосклероза, дефекти и анормално местоположение на сърцето). Често шумът дразни хората със заболявания на щитовидната жлеза (хипо- и хипертиреоидизъм) и диабет, така че в списъка на специалистите трябва да се добави и ендокринолог. Може да се появи при хепатит и тежко отравяне (от лекарства, бензол, метилов алкохол). Поради това диагнозата често се забавя, но трябва да се направи всичко необходимо, за да се открие причината за неприятното усещане.

Не дърпайте при шум в ушите

Лечението на шума в ушите изисква изключително индивидуален подход. Най-важното е да се осигури преглед от лекар бързо и навреме. В крайна сметка, отдавна съществуващият шум в ушите не само влошава качеството на живот, но и усложнява хода на неидентифицираната болест.

За лечение се използват лекарства (таблетки или инжекции), физиотерапия, мануална терапия и остеопатия.

В случаи на доказан „съдов“ ушен шум (което се случва рядко), може да се препоръчат вазоактивни („съдови“) лекарства. Ако проблемът е заболяване на темпоромандибуларната става, се изисква помощта на лицево-челюстен хирург.

В случай на нарушение на функцията на слуховите тръби, пациентите трябва редовно да извършват гимнастика за слуховите тръби (вид „фитнес за уши“) – но само с това е невъзможно да се подобри благосъстоянието на пациента. Едновременно с гимнастиката, на пациенти с тубулна дисфункция се предписват лекарства, които комбинират муколитичен ефект и нормализират движенията на ресничките на цилистирания епител (те съдържат активната съставка карбоцистеин).

Направете го по-тих

Понякога, обаче не можете да се отървете от шума в ушите. Тогава остава само едно – маскиране на шума. При отдавна съществуващ шум в ушите, подобен начин често се използва в комбинация с психотерапия и автотренинг.

Маските за шум в ушите са устройства, изградени на базата на най-простия генератор на бял шум. Тяхната цел е да се смесват с шума, който пациентът чува вътре в себе си, звуци от естествен или изкуствен произход, припокривайки неприятния шум. Например, маските за шум в ушите могат да излъчват звуци от природата (шум от водопад, дъжд или прилив), бял шум или музика, прекъсващ импулсивен звук или друг звуков сигнал. Те намаляват чувствителността на пациента към шума в ушите и спомагат за отпускане, облекчават тревожността, като заглушават контраста между шума в ушите и звуковия фон. Маскирането на шума ви позволява да облекчите психиката, избягвайки развитието на неврози и панически атаки.

Източник: kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *