ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Прекаляването с антибиотици увеличава инфекциозните болести

Тези медикаменти пречат на бактериите да изпълняват защитните си функции.

Професорът по микро­биология от Медицинския център в Университета в Ню Йорк Мартин Блейзър е уверен, че му се е отдало да открие причината за увеличаване честотата на заболеваемост от такива болести, като затлъстяване, захарен диабет I тип, възпали­телни заболявания на червата, алергии и аст­ма – и това увеличаване е повече от два пъти. Версията на учения е достатъчно проста – ан­тибиотиците нарушават баланса на микрофлората в организма.

Блейзъра неговите колеги, изучавайки, обитаващата в организма на човека бактерия Хеликобактер пилори, ко­ято предизвиква язвена болест, лимфом и рак на стомаха, стигнали до един много интересен извод: че присъствие­то на тази бактерия в организма има своите положителни страни. С времето тази бактерия все по-рядко започнала да се среща в микросредата на стомаха, а това силно съкратило често­тата на асоциираните с нея заболявания. Но по-често започнали да се срещат случаи на рак на хранопровода и гастроезофагеална рефлуксна болест. От този факт учените направили из­вода, че присъствието на хеликобактерията в организма предотвратя­ва тези лоши болести. Освен това бактерията помага на детския орга­низъм да се защити от астма и алергия.

Сходни резултати получили и други учени, които също проучвали обитаващите в хората бактерии.

Действието на ан­тибиотиците пречи да изпълняват защитните си функции. И по този начин правят организма по-уязвим към други ин­фекции.

ВНИМАНИЕ!

Като профилактика на този проблем Блейзър пред­лага умереното използване на антибиотици и търсене­то на лекарствени решения, насочени към конкретните причинители на заболявани­ята. Освен това той обръща внимание на пробиотиците – полезни за човека ми­кроорганизми, използвани в качеството на хранителни добавки. Независимо че из­следванията в тази област се намират в ранен стадий, ученият предсказва, че ня­кой ден ще бъде възможно тяхното съвместно прие­мане с антибиотиците и по този начин ще се съхрани балансът на микрофлората в организма.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *