ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

5 ползи от пиенето на сок от кисели краставички

Пиенето на сок от кисели краставички е полезно за стомаха, червата и регулирането на кръвната захар

сок от кисели краставички ползи
Много хорат смятат, че сокът от кисели краставички помага при махмурлук

Киселите краставички са идеална гарнитура за барбекю и перфектно мезе за масата, но сокът им крие множество ползи, за които може би не подозирате.

„Спортистите пият този сок за подобряване на издръжливостта, докато други го консумират с убеждението, че помага при мускулни крампи и дори махмурлук”, казва Матю Блек, диетолог в „Ohio State University Wexner Medical Center”.

В тази статия ще разгледаме, верни ли са тези здравословни ползи от пиенето на вкусня сок и желателно ли е да го консумираме ежедневно.

 

Сок от кисели краставички – хранителни стойности:

 

Киселите краставички и сокът им са много богат източник на натрий, който е ключов електролит и е много важен за организма, но не трябва да се прекалява с него. “В зависимост от рецептата, сокът може да съдържа също и антиоксиданти като витамини C и E” казва Ейми Шапиро, диетолог и основател на “Real Nutrition”.

Тези важни хранителни вещества идват както от краставиците, така и от подправките и добавките, които се използват. Отделно самата саламура е изключително полезна.

По магазините рядко се намират краставички, които са ферментирали, но те имат още по-благоприятно действие за организма, защото съдържат пробиотици – полезни за стомаха и червата бактерии.

Ето какви са хранителните стойности на сока от кисели краставички (стойностите могат да варират в зависимост от рецептата):

В 30 мл сок се съдържат (препоръчителното дневно количество):

  • 25 калорий
  • 1 грам мазнини
  • 877 милиграма натрий
  • 9 грама въглехидрати
  • 1 грам фибри
  • 7 грама захар
  • 1 грам протеини
Ейми Шапиро, сок от кисели краставички
Ейми Шапиро, диетолог и основател на “Real Nutrition”

5 здравословни ползи от пиенето на сок от кисели краставички:

 

  1. Полезен е за червата и храносмилателната система

Черва са дом на около трилион бактерии, известни още като чревен микробиом. Тези добри бактерии могат да намалят риска от алергии, артрит и редица други здравословни проблеми.

Един от начините да поддържате чревния си микробиом е да консумирате пробиотици или други добри бактерии като тези, които се намират във ферментиралия сок от краставички.

„Яденето на кисели краставички и пиенето на сока им е чудесен начин да запазите чревната микрофлора здрава”, казва Шапиро.

 

  1. Намалява мускулните крампи

Доказано е, че пиенето на този сок помага за предотвратяване на мускулни крампи при спортисти, когато се консумира по време на или след тренировка.

Шапиро препоръчва да се пият по 30 милилитра след интензивни тренировки за предотвратяване на спазми.

 

  1. Насърчава отслабването

„Оцетът намалява апетита, а в сока от кисели краставички се съдържа доста от него”, казва Блек.

Все пак пиенето на сок от краставички не е добра опция за отслабване, защото прекаленият прием означава консумация на огрмони количества натрий.

 

  1. Смята се, че помага при киселини

Киселините могат да бъдат предизвикани от кисели храни, поради което хората с киселини се налага да ги избягват. Въпреки това някои хора казват, че сокът, който е много кисел, им помага за облекчаване на симптомите.

„Това изглежда е субективно, няма изследвания върху влиянието на сока върху киселините”, казва Шапиро.

 

  1. Помага за регулиране на кръвната захар

Изследванията показват, че оцетът може да подобри инсулиновата чувствителност и да понижи кръвната захар, особено когато се приема с храна, богата на сложни въглехидрати като пълнозърнестите храни и зеленчуците.

„Оцетът помага за подобряване на инсулиновата реакция и следователно помага за управлението на кръвната захар след хранене”, категорична е Шапиро

.

Противопоказания от пиенето на сок от кисели краставички:

 

Най-големият риск от пиенето на този сок е консумацията на твърде много натрий (сол).

Възрастните хора не трябва да консумират повече от 2300 милиграма натрий всеки ден. Приемът на твърде много сол повишава кръвното налягане и увеличава риска от инфаркт и инсулт.

За децата под 14 годишна възраст тази дневна граница е по-ниска – около 1800-1500 милиграма на ден.

Ако пиете сок от кисели краставички, то трябва да го правите в много ограничени количества, заради огромното количество сол, което съдържа. Не е препоръчително да се пие от хора с високо кръвно или сърдечно-съдови проблеми.

Източник: https://www.insider.com/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *