ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Защо тибетските монаси пият топла вода сутрин?

Изненадващи ползи от пиенето на топла вода: помага за сияеща кожа, добро храносмилане, подобрява кръвообращението и дори облекчава болката при мигрена

топла вода

Всеки е чувал, че е полезно да се пие топла вода сутрин. Какви са действителните ползи от топлата вода? С каква температура трябва да бъде? Да се добавя ли нещо към нея или не?

Има ли смисъл да се пие топла вода за отслабване? Този ритуал част ли е от лечението с вода на гладно? Оказа се, че едно наглед просто действие, като пиенето на гореща вода сутрин и вечер, има не само много ползи, за които повечето от нас не са и предполагали, но и специфична технология на приготвяне.

Топла вода сутрин пият не само тибетските монаси. Това е вековна източна традиция, която е и основен принцип на Аюрведа. Този принцип препоръчва консумацията на чаша топла вода по време на хранене. И днес храненето в Китай или Япония винаги е придружено от чаша топъл чай. Това не е масала чай, предпочитан от тибетците. Това е гореща вода, само с няколко листенца зелен чай или някакъв друг листен чай.

Японско лечение с вода

В продължение на векове хората в Япония спазват ритуала „Лечение с вода“. Това включва пиенето на 4 чаши вода всяка сутрин, веднага след като се събудите, дори преди да си измиете зъбите.

Пиенето на топла вода преди лягане е чудесен начин да се успокоите след натоварен ден. След като знаете какви са ползите за здравето, този ритуал ще ви накара да спите здраво. И сутрин, и вечер, чаша-две топла вода са своеобразен душ, един вид отмиване на онова, което се е натрупало вътре в нас, както през деня, така и през нощта.

Редовното пиене на топла вода може да ви даде много ползи, включително подхранване на кожата и косата, а също така се грижи за подобряване на здравословното състояние на почти всички органи и системи в човешкото тяло.

Тибетски ритуал за пиене на топла вода сутрин

От древни времена тибетските монаси спазват правилото да пият чаша гореща вода сутрин на празен стомах. Те вярват, че това помага да запазят здравето и младостта по-дълго.

Защо пиенето на топла вода е от съществено значение на фона на кризата, предизвикана от Covid-19?

Глобалният страх от пандемията се увеличава с всеки изминал ден, дори и при хора, които имат ваксинация с бустерни дози, и които се предполага че трябва да държат подобни вирусни атаки на разстояние. Въпреки това, тъй като светът се подготвя да отпусне мерките, е важно да се изгради силен метаболизъм и имунитет.

Пиенето на топла вода рано сутрин помага за поддържането на правилния електролитен баланс в тялото и за изчистване на токсините, присъстващи в човешкия организъм. Освен това, ако сте предразположени към сезонен грип, настинка и кашлица, пиенето на хладка вода през целия ден може да помогне за облекчаване на задръстванията в гърдите, както и в носната кухина.

Топлата вода е страхотен деконгестант

Продължителната история на задръствания в гръдната кухина може да повлияе на дихателната система. Задръстванията се случват поради отлагането на слуз, която възпалява въздушния проход на белите дробове. Следователно, най-добрият начин за естествено разреждане на слузта и изхвърлянето ѝ от тялото е като пиете хладка вода през целия ден. Освен това, хладката вода помага за облекчаване на възпалено гърло и проблеми със синусите.

Ето как можете да направите обикновената си хладка вода страхотно средство за лечение на белодробно задръстване.

• Вземете 1 литър хладка вода;
• Добавете 1 лимон;
• 2 чаени лъжички мед;
• Разбъркайте добре и отпивайте през целия ден.

И медът, и лимонът са заредени с хранителни вещества като витамин C, D, E, K и B комплекс и бета-каротин, които помагат за повишаване на имунитета, както и за лечение на настинка, кашлица и грип.

Подсилете водата

Пиенето на топла вода всяка сутрин може да помогне за промиване на токсините от храносмилателната система. Топлата вода също така помага за правилното функциониране на ендокринната система. Това се случва, защото хладката вода повишава телесната температура, което от своя страна увеличава скоростта на метаболизма, което спомага за изхвърлянето на токсините от тялото.

• Вземете 1 литър вода
• ½ чаена лъжичка сок от лайм
• 3-4 листа босилек
• 3-4 джинджифилови жулиена (около една стабилна щипка предварително обелен и настърган джинджифил).

Тази смес ще помогне за промиване на токсините от тялото и ще подобри скоростта на метаболизма, заедно с подобряване на храносмилането. Имайте предвид, че джинджифилът е леко лютив. Затова не забравяйте да добавите много малко количество от него.

Помага за насърчаване загубата на тегло

Ако сте фитнес ентусиаст, водата трябва да бъде най-честият ви спътник. Пиенето на топла вода сутрин помага за разграждането на хранителните молекули в червата и за усвояването на хранителните вещества. Това се отразява добре на хората, които искат да загубят тегло.

Ето една ефективна билкова смес, с която можете да опитате да ускорите процеса на отслабване.

• Вземете 1 литър вода;
• 1 чаена лъжичка семена от кимион;
• 1 чаена лъжичка семена от кориандър;
• 1 чаена лъжичка семена от сминдух;
• 1 чаена лъжичка семена от копър.

За един литър вода ще са ви нужни 2 равни чаени лъжички от тази смес. Направете чай и пийте през целия ден.

Тази напитка не само ще насърчи загубата на тегло, но в същото време ще изведе токсините от тялото. Освен това помага при задържане на вода и облекчава стомашния дискомфорт.

Добре ще е да съхранявате и трите напитки в термос, за да запазите температурата.

Как, според тибетската медицина, горещата вода влияе на човешкото тяло

1. Топлата вода събужда тялото и стартира механизма на чревната перисталтика.

2. Бързо премахва липсата на вода в организма и по-ефективно запълва нуждите ѝ след нощен сън. С възрастта се наблюдава обезводняване в човешките тъкани, сгъстяване на кръвта и лимфата – всичко това са признаци на дехидратация. Чаша гореща вода, приета сутрин, помага за по-добра хидратация и нормализиране на водния баланс.

3. Отпуска гладката мускулатура на стомашно-чревния тракт, облекчава чревните спазми и заради това е отлична превенция на запека.

4. Научно доказано е, че след прием на чаша вода има ускоряване на метаболизма с около 30%.

Как и каква вода трябва да пиете сутрин?

Препоръчително е да се пие вода, загрята до 42-45 градуса. По-добре е да използвате чиста питейна вода, бутилирана или филтрирана. Ако няма достъп до безопасна и пречистена вода, тогава е по-добре да я преварите и след това да я охладите до 42 градуса.

Трябва да пиете бавно, на малки глътки. Първото хранене е по-добре да започнете 20-40 минути след като сте изпили топлата вода.

Защо не замените топлата вода със студена?

Лекарите смятат, че чаша студена вода на празен стомах носи повече вреда, отколкото полза. Особено ако водата е ледено студена. Нормалният процес на храносмилане е нарушен, тялото е в шок.

Стомахът, когато в него попадне студена вода, отделя повече слуз, а това забавя храносмилателния процес.

При редовен прием на чаша гореща вода на празен стомах сутрин, ще можете да забележите очевидни промени само след няколко седмици:

1. Отделителните процеси в тялото започват да работят като часовник – това е чудесен начин за предотвратяване на запека.

2. Този навик води до по-добро състояние на кожата. Проблемът с прекомерното подпухване и обривите по кожата изчезва.

3. Поради ускоряването на метаболизма можете да отслабнете, ако спазвате правилата за правилно хранене.

4. Подобрява се работата на храносмилателната и отделителната системи на организма.

5. Топлата вода отпуска гладката мускулатура, облекчава спазматична болка в червата и намалява крампите на мускулите през нощта.

6. Наблюдава се общо подобрение на организма

7. Подобрява кръвообращението. Натрупаните отлагания в кръвоносната система и мастните депа в тялото се елиминират, когато редовно започнете да пиете чаша топла вода сутрин и вечер. Този процес подпомага и притока на кръв.

8. Подобрява съня. Когато отпивате топла вода по време на хранене, особено по време на вечеря и преди да си легнете, ще помогнете на тялото си да се отпусне и ще успокоите нервите. От своя страна това може да помогне за подобряване на съня. Освен това ще спре среднощния глад и ще доведе до усещане за повече енергия на сутринта.

9. Облекчава главоболието. Чаша гореща вода създава пара. Задържането на чаша гореща вода и дълбокото вдишване на тази нежна пара може да помогне за разхлабване на запушените синуси и дори за облекчаване на синусовото главоболие.

10. По-малко стрес

Тъй като пиенето на топла вода помага за подобряване функциите на централната нервна система, може да се почувствате по-малко тревожни, ако си създадете подобна рутина. Следователно, поддържането на хидратацията може да подобри настроението и нивата на релаксация. Това може да намали нивата на стрес.

В Китай и Тибет казват, че топлата вода поддържа енергийния баланс на ин и ян.

Тибетските монаси вярват, че навикът да се пие топла вода ще предотврати много болести и ще удължи младостта. И официалната медицина изобщо не възразява срещу това.

Източници: www.lifehack.org, timesofindia.indiatimes.com, medium.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *