ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Химикали в ежедневните пастмасови продукти могат да доведат до затлъстяване

Ново изследване открива, че някои химикали в пластмасовите предмети се отразяват върху метаболизма и мастните клетки.

пластмаса причинява затлъстяване
Пластмасовите опаковки и продукти може да се окажат значително по-вредни, отколкото сме смятали

Химикалите в пластмасовите предмети, които използваме ежедневно, като бутилки за напитки, кофички за кисело мляко, тарелки и торбички, може би допринясят за глобалния проблем със затлъстяването. Това са откритията, до които стига ново изследване на Норвежкия университет за наука и технологии в Трондхайм. Откритията от изследването стигат до извода, че определени химикали могат да влияят на човешкия метаболизъм, като насърчават растежа на мстните клетки или адипоцитите.

Според Световната здравна организация (СЗО), броят на хората със затлъстяване почти се е утроил в световен мащаб от 1975 г. Организацията изчислява, че през 2016 г. повече от 1.9 милярда възрастни са с надномерно тегло, а 650 милиона от тях са със сериозна степен на затлъстяване. Както знаете, наднорменото тегло увеличава риска от диабет, сърдечно-съдови заболявания, хипертония, неалкохолна мастна чернодробна болест, инсулт и някои видове рак.

Изследванията показват, че промените в храненето на хората са недостатъчни, за да обяснят мащаба на епидемята от затлъстяване и скоростта, с която тя се разраства.

Един възможен допринасящ фактор са синтетичните химикали в нашата среда, наречени ендокринни разрушители. Те влияят на ендокринната система, която включва хормоните, които регулират апетита, метаболизма, теглото и други телесни функции. Най-известните ендокринни разрушители са бисфенол А и фталатите, които присъстват в някои пластмаси. Тези химикали доказано влияят върху развитието на човешкото тяло и плодовитостта, а лабораторните експерименти показват, че могат да стимулират качването на килограми.

Проучване от 2019 г. изчислява, че пластмасовите опаковки за храни могат да съдържат повече от 4000 вещества, които се появяват в химически бази данни.

 

Подробности от изследването на Норвежкия университет за наука и технологии:

 

Авторите на изследването подозират, че може да има много неисвестни химикали в пластмасовите продукти, които не се появяват в базите данни.

Учените са използвали метанол за извличане на химикали от 34 ежедневни продука, включително торбички, кофички за кисело мляко, бутилки, тарелки и капачета за чаши за кафе. Те са използвали техника наречена мас-спектроматерия с висока разделителна способност, която идентифицира както известни, така и неизвестни вещеста, които се съдържат в тези продукти.

Те са открили общо 55,300 химически характеристики и условно са идентифицирали 629 вещества, които са вече в базите данни, включително 11, за които е известно, че нарушават метаболизма.

Накрая те са тествали екстракти от всеки от продуктите върху миши прекурсорни клетки, които могат да се деференцират в мастни клетки. Те откриват, че химикали от 11 от продуктите трансформират прекурсорните клетки в адипоцити, които са по-големи и съдържат повече мазнини.

Цялото проучване и всички подробности за него може да прочете в „Enviromental Science & Technology”.

 

Химикалите, които допринасят за затлъстяването, навярно все още не са идентифицирани

 

„Много е вероятно, причната да не се крие в обичайните заподозрени, като бисфенол А.”, казва главният автор на изследването Йоханес Фьолкер, доктор от катедрата по биология към университета. „Това означава, че други пластмасови химикали, освен тези, които вече познаваме, могат да допринесат за наднорменото тегло и затлъстяването”, добавя още той.

Йоханес Фьолкер, доктор от катедрата по биология към „NTNU“ и главен автор на изследването

Учените са на мнение, че химичните коктейли, като поливинилхлорид (PVC) и полиуретан (PUR) най-вероятно насърчават създаването на мастни клетки.

Те подчертават, че опаковката на храните не е единственият потенциален източник на химикали, нарушаващи метаболизма. Според тях вредните вещества могат да проникнат в тялото и през кожата. Това може да се случи чрез контакт на кожата с пластмасови чехли за душ или при вдишване на прах, който е бил в контакт с пластмасови подови настилки.

 

Какво заключават учените?

 

„Като се има предвид силата на екстрахираните смеси и като се има предвид нашия близък и постоянен контакт с пластмасите, резултатите подкрепят идеята, че пластмасовите химикали могат да допринесат за пандемията от затлъстяване”.

Те обаче признават, че резултатите не са окончателни, тъй като експериментите са проведени върху клетки, растящи в лаборатория, а не върху живи животни.

„Твърде рано е да се определи количествено приносаът на пластмасовите химикали към затлъстяването от гледна точка на общественото здравео”, казва д-р Мартин Вагнер, доцент по биология в университета и съавтор на изледването.

д-р Мартин Вагнер, доцент по биология в „NTNU“ и съавтор на изследването

Източници: https://www.medicalnewstoday.com; https://pubs.acs.org/doi/10.1021/acs.est.1c06316; https://www.ntnu.edu; https://pixabay.com/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *