Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Защо се появява гръдната жаба или исхемичната болест на сърцето?

Терминът стенокардия е известен още от 18 век, когато един учен – Гебертън – първи описва това заболяване и определя неговите сновни прояви. Стенокардията може да бьде самостоятелна болест, но може да е и Симптом на исхемичната болест на сърцето. Тя възниква като резултат от развитие на Атеросклероза в сърдечните кръвоносни съдове – артериите се втвърдяват, по техните стени се отлагат склеротички плаки от холестерол и калциеви соли.

В съвременния свят с високо икономическо развитие тези болести са водещи по заболевае­мост и смъртност сред населението.

65 на сто от мъжете и 35 на сто от жените боледуват от стено­кардия. Това се обяснява с особеностите в жен­ския организъм: жени­те имат по-еластични съдове до менопаузата заради специфичните хормони – естрогените. Те имат антисклеротично действие. Обаче след менопаузата рискът от развитие на сърдечни болести се изравнява с този при мъжете.

Стенокардията чес­то е причина за момен­тална смърт или ин­фаркт на миокарда с различни усложнения. Затова, уважаеми чита­тели, всеки трябва да знае как се проявяват сърдечните болести и как можете да ги предо­твратите.

Стенокардията се проявява обикновено с болка и усещане за стяга­не в гръдния кош. Такава болка може да се появи като симптом при някои сърдечни болести: хипер­тонична болест, порок на сърцето, кардиосклероза и др. Пристъпът е предизвикан от спазми в кръвоносните съдове, увредени от атероскле­ротичните плаки. Това дразни нервните рецеп­тори на съдовете и дава усещането за болка.

Ако болката възникне по време на физическо и нервно натоварване, болестта се нарича сте­нокардия от напрежение. Ако тормози човека в състояние на покой, на­пример по време на сън, се нарича стенокардия в покой.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *