Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Липсата на тези хормони причинява умора и стрес след прекаран коронавирус

Пациентите, прекарали коронавирус често се оплакват от повишена умора, апатия и проблеми с концентрацията

коронавирус
Причината за умора, по-тежка и от хроничната, е липсата на определени вещества и хормони в организма.

Инфекцията може да засегне клетките на нервната система, което нарушава производството на невротрансмитери. Това са специални химикали, отговорни за предаването на нервните импулси от един неврон на друг, както и към мускулната тъкан, жлезите с външна или вътрешна секреция. Просто казано, с тяхна помощ мозъкът изпраща сигнали до останалите органи. Намаленото ниво на някои невротрансмитери може да причини хронична умора, слаба памет и промени в настроението. Можете да ги увеличите с помощта на витамини и хранителни добавки, правилно подбрана диета, насочена към производството на определени вещества. Ето основните от тях.

Допамин

Отговаря за усещането за удоволствие. Произвежда се активно, когато човек изпитва положителни емоции. Мозъкът ги запомня и след това ги използва. Само припомнянето на едно приятно преживяване предизвиква повишаване нивата на допамин. Той е отговорен за когнитивните функции, като например способността за превключване от една дейност към друга. При дефицит са възможни проблеми с вземането на решения, летаргия, треперене и синдром на неспокойните крака.

Производствени стимуланти: витамини от групата В (основно B6 ), гинко билоба, Rhodiola Rosea.

Серотонин

Така нареченият хормон на щастието влияе върху настроението и качеството на съня. Ако не е достатъчно, могат да се развият депресивни състояния и мигрена, а чувствителността към болка се повишава. Между другото, само малка част от веществото се произвежда в мозъка, основното производство е в червата. Количеството серотонин е значително намалено при дисбиоза и други заболявания на дебелото черво. Тук някак естествено стигаме до извода колко важно е човек да се храни не само здравословно, но и с удоволствие.

Производствени стимуланти: триптофан, мелатонин, рибено масло, витамин B6.

Гама-аминомаслена киселина

Влияе на зрението и двигателните умения, регулира съня и настроението. Изчерпването на ресурсите ѝ води до повишена тревожност, промени в настроението, неспособност за справяне със стреса и чувство за вина. Постоянното напрежение се отразява на общия тонус на тялото.

Производствени стимуланти: глутаминова киселина; мелатонин, витамини B1 и B 3, валериана, пасифлора.

Ацетилхолин

Необходим е за да може мозъкът да усвоява и запомня нова информация, влияе върху способността на човек да учи. Недостигът причинява проблеми с паметта и концентрацията. Ацетилхолинът забавя сърдечната честота, когато действа като инхибиторен невротрансмитер. Освен това действа и като възбуден невротрансмитер в нервно-мускулните синапси.

Производствени стимуланти: витамини B 1 , B 5 и B 12 , таурин, гинко билоба, корейски женшен.

Таурин

Участва в енергийните процеси, има антиконвулсивно и кардиотропно действие. Освен това насърчава образуването на нови мозъчни клетки, свързани с паметта.

Производствени стимуланти: витамини от група В.

Синтетичните аналози на невротрансмитери трябва да се предписват от лекар или след като направите консултация с фармацевт.

Не само намаленото ниво на производство на тези медиатори води до влошаване на благосъстоянието, но и повишеното такова. Затова трябва да се постигне баланс. Преди да закупите стимулиращи лекарства, си струва да проверите дали тялото има някакви дефицити. Говорете с вашия лекар и най-добре се тествайте за продукти от метаболизма на невротрансмитерите.

Източник: kp.ru, Уикипедия

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *