ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Какво да направите, ако сте вдишали или изяли мухъл от храна

Случва се понякога човек да изяде по невнимание мухъл от храната или да го вдиша при наличие по стените на жилището, което обитава

мухъл

Мухълът произвежда токсини, които са вредни за човешкото тяло. Ако спорите на мухъла се заселят в белите дробове или бронхите, те могат да причинят астма или пневмония.

Какво количество мухъл е опасно за здравето? Ето какво обяснява лекарят.

Мухълът е навсякъде

Съвременните реалности са такива, че може да се натъкнете на мухъл навсякъде: у дома, на работа, в магазините, сауни, басейни и фитнес зали. По правило се появява във влажни и лошо проветриви помещения. Любимите места на мухъла могат да бъдат дърво и пластмаса, гума и бетон, килими, балатум и книги, съдомиялни и перални машини, климатици, бани и дори саксии за цветя.

Отстраняването му е изключително трудно, особено ако е пораснал, защото е жив организъм, подобен на бактериите и растенията. Ако постоянно вдишвате плесенясалите гъбички, отделяни от мухъла, тогава вашето здраве ще се влоши с течение на времето и тялото ще подава сигнали за бедствие чрез постоянно главоболие, алергични реакции, лошо храносмилане и кашлица. Ако не вземете навременни мерки, излагането на мухъл най-вероятно ще доведе до вътрешно кървене, увреждане на белите дробове, бъбреците, на черния дроб и др. Ето защо, ако случайно вдишвате гъбични спори или ги поемете с храната, незабавно посетете вашия лекар.

Как да се предпазите?

Възможно ли е да се предпазите от въздействието на мухъл, който е видим в помещението, ако пребивавате постоянно там или често го посещавате? Няма как да се предпазите, но може да опитате да сведете до минимум вредата, ако:

– ограничите престоя си във влажни и лошо проветриви помещения;
– регулирате влажността и температурата на въздуха в помещението в съответствие с препоръчаните санитарни норми;
– не затваряте вътрешните мокри помещения и вентилацията;
– предотвратявате изтичане на вода от тръбите;
– редовно почиствате апартамента или офиса;
– своевременно изхвърляте развалените продукти, тъй като те също са източник на опасни бактерии.

Вреден ли е?

Ако откриете мухъл върху продукта, тогава развалената част може да бъде изрязана и изхвърлена. Нека да разберем към какъв мухъл са предразположени различните видове хранителни продукти:

• Черна плесен , която се среща по-често върху зеленчуци, плодове и изделия, изработени от брашно от замърсени зърна. Ако изядете макар и малко количество такъв мухъл, тогава определено може да си докарате тежко отравяне. Същото важи и ако живеете в помещение, по чиито стени има такава черна плесен.

• Зеленият мухъл „разцъфтява“ върху зеленчуци, плодове, хляб и сладко. Като правило се изчиства от тялото без последствия, тъй като се унищожава от стомашния сок. Но ако изведнъж човек има слаб имунитет, тогава неприятните последици под формата на разстройство на храносмилателния тракт или астматичен пристъп не могат да бъдат избегнати.

• Розовата плесен не представлява опасност за човека. Не трябва обаче да използвате продукт, който има такъв мухъл. По-добре е да изрежете развалената част.

• Сивата плесен се предава чрез семената и трудно се отстранява от човешкото тяло. Ако този тип плесен се открие върху продукта, не забравяйте да го изхвърлите. Ако сте яли и не сте забелязали, тогава трябва да вземете спешни мерки:

– изпийте някакъв абсорбент (медицински въглен);
– увеличете приема на вода;
– изпразнете стомаха чрез повръщане.

Ако не се чувствате добре за дълго време, свържете се с лекар.

• Синята плесен се яде и се цени от гастрономи. Има я върху някои от най-популярните френски и италиански сирена.

• Бялата плесен може да се открие върху саламуреното сирене. Не е опасна, но е по-добре да я измиете.

За да не се сблъскате с нежелани проблеми, си струва да купувате ограничено количество продукти, като не ги оставяте да се натрупват и ги съхранявате правилно.

Леонид Буличев

Експертно мнение: Леонид Буличев, епидемиолог

Ако имунитетът на човек, който е вдишал мухъл във влажна стая, е нормален, тогава не трябва да има сериозни проблеми със здравето. Можете да изплакнете носа с вода или, както препоръчват бабите, с бебешки сапун и след това с вода.

Ако човек редовно вдишва мухъл и се чувства зле, тогава трябва незабавно да се свърже с лекар или да посети болница за преглед и консултация. Необходимо е да изплакнете всички лигавици (нос, гърло), а също така и да се промие стомаха с много вода и да вземете активен въглен в размер на 1 таблетка въглен на 10 килограма тегло.

С мухъла човек трябва да е внимателен, тъй като здравето му зависи от това.

Източник: ayzdorov.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *