Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Психогенна (невротична) кашлица

Психогенна (невротична) кашлица може да се прояви при някои неврози

Психогенна (невротична) кашлица
Причините за появата на психогенна (невротична) кашлица са свръхконтрол на чувствата, емоционален стрес и поведение на „жертвата“. За да се отървете от невротичната кашлица, е необходимо да се работи за преодоляване на някои психологически проблеми.

Обикновената човешка кашлица е защитен рефлексен процес, който ни помага да се отървем от препятствия в дишането. Това е просто и конкретно явление, което ни е добре известно. Психогенната (или невротична) кашлица е по-сложен феномен. Такава кашлица може да възникне при сериозни състояния, като обсесивно-компулсивно разстройство или истерична невроза.

Психогенната кашлица е известна още и като кашлица по навик или ларингоневроза

Психогенна или привикваща кашлица обикновено се наблюдава при деца, тийнейджъри и хора в трудоспособна възраст. Кашлицата обикновено започва като част от настинка или респираторна инфекция, заедно с други симптоми. Обичайно е да е малко по-дълга от другите симптоми и да продължи поне няколко седмици или месеца.

Ларингоневрозата е различна от кашлицата, причинена от инфекции, защото изчезва, когато човек спи или върши нещо друго. Такава кашлица може да се влоши, когато има дълговременен стрес и невроза.

Психогенната кашлица е еквивалент на невротично състояние, проявяващо се с пароксизмална суха, лаеща кашлица, която не е свързана с патологията на бронхо-белодробната система.

Тоест, когато терапевтите са изследвали всички възможни и невъзможни показатели (и не само белите дробове), заснели са всички части на гръдния кош на рентген, предписали са всички възможни видове лекарства и ефект не е имало, е време обмислено да се насочи пациента към „Консултация с психотерапевт“ .

Да, кашлицата може да има психогенен характер!

Тази кашлица, в някои случаи придружена от спазми на ларинго- и хранопровода, е изпитание пациентите. Освен че трудно се лекува, тя намалява работоспособността, особено при хора с гласово-речеви професии.

Психогенните дихателни нарушения обикновено се появяват внезапно, без видима причина.

Провокират се от:

– тревожност, паника, страх, напрежение в тялото;
– усещане за „буца“ в гърлото;
– нарушения на съня;
– повишена раздразнителност, сълзливост.

Защо се появява психогенната кашлица?

Това дихателно нарушение с истеричен произход е резултат от подсъзнателен опит да се избегне стресова ситуация. И така, истеричните ларингоспазми за период от няколко минути до няколко часа могат да възникнат преди тест, преди изпит, публичната защита, преди разговор с шефа, любимия, родителите и т.н.

Всички респираторни нарушения от психогенен характер, като правило, са една от проявите на хипервентилационен синдром (HVS). Синдромът на хипервентилация е патологично състояние, което се проявява с полиморфни клинични нарушения, свързани с психогенна (в 60% от случаите) или органична (5% от случаите) дисфункция на централната нервна система и водеща до формиране на стабилен патологичен тип дишане.

Пристъпът на кашлица почти винаги се предхожда от внезапна поява на сухота в гърлото. Това може да се дължи на изсушаващия ефект на въздуха (често дишане през устата), намалено количеството на слюнка, отделяна по време на периода на психо-емоционален стрес.

Психогенна кашлица: как може да помогне психотерапията?

Първият вариант е да контролирате хипер чувствата си, когато прекалено се вслушвате в себе си в търсене на дискомфорт. И след като забележите това, се стремете да се отървете от всякакъв дискомфорт възможно най-бързо.

Вторият вариант е свързан с излишък на емоционален стрес (по-често – поради потисната агресия, раздразнение, негодувание). Това могат да бъдат както съзнателно потискани емоции в името на самоконтрола, така и такива, които са несъзнателно потискани.

Третият вариант се изразява в несъзнателното привличане на внимание, често придружено от поведението на „жертва“ или „жертва на обстоятелствата“. В някои случаи психогенната кашлица може да се прояви като дерматиломания с известно мазохистично удоволствие.

Задачите на самостоятелната психотерапия в тези случаи ще бъдат както следва:

Първата задача е да разберете каква е психологическата природа на вашата кашлица. Разберете я по такъв начин, че да можете да промените състоянието си само като промените (гъвкаво) емоционалното си поведение.

Втората задача е да поставите кашлицата под съзнателен контрол, така че да имате възможност умишлено да я започнете, да промените интензивността на кашлицата и в крайна сметка да я спрете достатъчно бързо (когато започне следващата атака).

Третата задача е да изпитате емоции. На първо място, говорим за агресията, което предполага едновременен анализ на темата за психологическите защити, така че изразяването на агресия да става без формирането на страхове от социална оценка.

Четвъртото предизвикателство е съзнателното използване на емоциите в междуличностната комуникация. Тоест, стимулиране на комуникацията с другите, за да бъде активно наситена с цялата палитра от вашите емоции и преживявания. И така, че подобно общуване да се възприема не само като нещо естествено, но и полезно.

Петата задача е да се настрои процесът на активно реализиране на собствените, предимно социални желания. Това предполага активно преразглеждане на формата на текущата комуникация с близки, колеги, приятели. Основната цел е процесът на реализиране на техните нужди да стане по-отворен, по-спонтанен.

Източник: www.drmarkrosenthal.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *