Лекар посочи една от основните причини за разширени вени

Много хора крият краката си под дълга пола или панталон, тъй като имат разширени вени

Заради варикозата (медицинското название на заболяването разширени вени) краката им изглеждат откровено ужасяващо.

Тези хора навярно знаят, че разширените вени могат да доведат до тъжни последици. Част от тях са подуване на краката, болка, умора. Често проблемите с вените завършват с операция.

За да се избегне появата на разширени вени е необходимо да се лекува болестта в ранните етапи или да се предприеме превенция на нейната поява. И за да се отървете от варикозата, трябва да се елиминират (доколкото е възможно) причините, които я причиняват.

Анастасия Шагарова

Кинезиологът Анастасия Шагарова разясни, че разширените вени най-често са резултат от нарушена симетрия на тялото. Специалистката обясни, че човешкото тяло е като везна. При нормално балансирано състояние кръвообращението работи равномерно, всички вътрешни органи и крайници получават достатъчно количество кръв, което им осигурява кислород и хранителни вещества.

Причини за разширени вени: мнение от специалист

Щом има изкривяване на тялото, хармонията се нарушава. Част от тялото и от вътрешните органи се кръвоснабдяват по-лошо. Частта от тялото, която се е изместила надолу, напротив, получава излишно количество кръв. Тъй като кръвта не може да циркулира нормално, се получава стагнация. Ако стените на съдовете са отслабени, вените се издуват и пациентът може да бъде диагностициран с разширени вени.

Болести, причиняващи изкривяване на тялото

Сколиоза

Изкривяването на гръбначния стълб неизменно води до промяна в симетрията на тялото и вътрешните органи.

Плоски стъпала

Нарушаване формата на стъпалото рано или късно води до изместване на тазовите кости. Следват нарушения на кръвообращението, сраствания и неправилна циркулация на кръвта.

Слаби тазови мускули

Отслабеният мускулен корсет води до същия тъжен резултат – изместване на костите и нарушение на симетрията.

Разширените вени на краката са следствие от вътрешни проблеми

Д-р Шагарова предупреждава, че разширените вени на краката се появяват в последния завой, когато ситуацията е занемарена от доста време. Преди да се прояви външно, болестта се е развила вътрешно.

Говори се за стагнация на кръвообращението във вътрешните органи когато има: запек, анални пукнатини, херния на ректума, нарушения в работата на червата. Ето защо профилактиката на разширени вени е важна.

Жените страдат от разширени вени почти три пъти по-често от мъжете

Въпреки това, мъжете търсят консултация с лекар, когато вече са налице най-тежките форми на изменени вени.

Всъщност променените съдове са по-чести при жените. Но това не е просто несправедлив инцидент. Нежният пол се влияе от много рискови фактори, които оказват влияние за появата на разширени вени, включително бременност и хормонален дисбаланс. Поради това при тях е по-вероятно да има видими дебели и подути вени.

Тежките случаи на разширени вени при мъжете също се обясняват лесно. Средно жените забелязват променените съдове по-бързо и понякога веднага търсят консултация с флеболог. Мъжете рядко диагностицират заболяването навреме. Всъщност в ранен стадий на разширени вени симптомите на патологията могат лесно да бъдат сбъркани с обикновена умора. Затова мъжете свикват с тежестта в краката, сърбеж и крампи, но не отиват на лекар преди разширените вени да станат видими. Така те позволяват развитието на болестта.

Предразположението към разширени вени понякога се предава по наследство

Ето защо има случаи, когато патологията се наблюдава само след поколение – проблемите с вените не се развиват при дъщерята, а се появяват във внучката.

Болните вени при родителите не са присъда. Да, лошата наследственост увеличава риска от съдови промени. Но този фактор сам по себе си не гарантира появата на разширени вени.

Ако човек е изложен на риск и постоянно се занимава с превенция на съдовите заболявания, тогава той може да поддържа вените здрави в продължение на много години.

Следователно, навреме поставената диагноза е много важна. При първите признаци на разширени вени е необходимо да се свържете с флеболог и да се консултирате за превантивни мерки. Навременната борба с патологията ще предотврати необратими промени във вените.

За да се излекува болестта или да се облекчи състоянието на пациента, човек трябва да се погрижи за сколиозата, плоските крака и да работи върху укрепване на мускулния корсет. На същите проблеми трябва да се обърне внимание и за профилактика на разширени вени. За щастие всички тези заболявания могат да бъдат успешно лекувани с комбинация от упражнения и специални техники.

 

Източник: kp.ru, institutven.com.ua

За красиви крака без разширени вени!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *