Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Вярно или не? Наистина ли продължителното застояване е вредно колкото пушенето?

Толкова ли е вредно седенето и излежаването, колкото се смята?

застояването

Ако четете тези думи седнали на стол или излежавайки се в леглото не трябва да се чувствате виновни. Текущото ви състояние на физическа неактивност е древна, фундаментална стратегия за съхраняване и разумно разпределение на оскъдната енергия.

Значете, че упражненията са полезни за вас. Въпреки това, когато можете да изберете между ескалатор или стълби, най-вероятно ще изберете ескалатор. Това е така, защото пестенето на енергия е човешки инстинкт.

Машините и технологиите правят живота ни по-лесен. Живеем в свят, който насърчава липсата на физическа активност и тъй като инстинктът за избягване на ненужна активност е в природата ни, се възползваме от възможността да не се движим, ако не е наложащо.

Така че, ако сте стигнали до фитнес залата днес, наврярно сте преодолели мощни еволюционни сили. Човек никога не е еволюирал в посока да са му нужни фитнес упражнения (но въпреки това те са много здравословни).

Тук ще ви запознаем с научните факти за това, колко е нормално седенето за човешкото тяло, но също така и колко вредно може да бъде то.

 

По колко време е нормално да прекарваме без физическа активност?

 

 

Следващите редове от статията се базират на проучванията и книгата на Даниел. Е. Лийберман„Еxercised: Why Something We Never Evolved to Do Is Healthy and Rewarding”.

Даниел Е. Лийберман е професор по човешка еволюционна биология в Харвард. Той разделя изследванията си между проучвания на терен в изолирани общности на ловци-събирачи и работа в лаборатория. Професорът изучава физиологията на човека и животните за улики за нашето еволюционно наследство.

Според откритията на професора ние хората седим по много и винаги сме го правили. Ловците-събирачи винаги са били, а и в момента са рядко физически активни, освен ако не играят, танцуват или събират храна.

Днешният типичен ловец-събирач (като хората от племето Хадза, който живеят в сухата и гореща гора на Танзания в Африка) прекарва средно 3 часа и 14 минути в леки дейности и 2 часа и 14 минути в умерени или интензивни физически дейности.

Средно жените хадза изминават по 8 километра на ден, а мъжете между 11 и 15. И когато не са много активни, те обикновено почиват или вършат лека работа, докато са седнали. Въпреки че това ниво на движение ги прави 12 пъти по-активни от средния европеец или американец, това в никакъв случай не е тежко натоварване и означава, че останало време прекарват в почивка с минимална физическа активност.

проф. Даниел Е. Лийберман
проф. Даниел Е. Лийберман, професор по човешка еволюционна биология в Харвард

 

Полезно или вредно е седенето и излежаването?

 

Краткият отговор на този въпрос е – и двете.

Напоследък бездействието е толкова демонизирано, че някой го наричат „новото пушене”. Но както беше посочено по-горе съвременните ловци събирачи си почиват по около 10 часа на ден, точно толкова, колкото повечето хора в западния свят.

Въпреки това прекомерното заседяване без никакво движение в продължение на часове наистина е вредно и има 3 основни причини за това.

 

1. Води до надебеляване

Липсата на движение забавя скоростта, с която тялото поема мазнините и захарите от кръвта.

До четири часа след хранене тялото продължава да усвоява съставките на хранителните продукти, а мазнините и захарите, които не са нужни на организма се съхраняват под формата на мазнини. Когато се движим този процес за забързва, а по-бързото усвояване и изразходване на набавените хранителни вещества предпазва от натрупването на излишни мазнини.

 

2. Омазнява органите

Дългите периоди на непрекъснато бездействие могат да превърнат мазнините в среда, която е податлива на възпаление.

При здрави хора с нормално тегло мазнините съставляват около 10-25% от телесното тегло при мъжете и 15-30% при жените.

При нормално количество на мазнини в тялото мастните клетки остават с нормални размери, но когато станат твърде големи поради затлъстяване, те се раздуват и стават нефункционални.

Когато мастните клетки на някой орган набъбнат, те отделят много от протеиновите цитокини в кръвния поток, което предизвиква възпаление.

 

3. Може да предизвика хронично възпаление

Подутите мастни клетки, твърде много мазнини и захар в кръвта, стресът и неактивните мускули са някои от причините, поради които се появяват възпаления.

Най-честите причини за хронични възпаления са:

  • Тютюнопушене
  • Затлъстяване
  • Прекомерна консумация на определени провъзпалителни храни (червено месо и рафинирана захар)
  • Липса на физическа активност

,

Как да избегнете вредните ефекти от застояването?

 

Ако ви се налага да прекарвате много време на бюро или пред компютър заради работата си, но също така бездействате и сутрин, вечер и през уикендите, този заседнал начин на живот може да доведе до сериозни здравословни проблеми.

Всички проучвания сочат, че честите раздвижвания, дори и минимални, помагат значително за минимизиране на вредата от липсата на движение.

 

1. Раздвижвайте се често

Ако работите на бюро, ставайте от време на време, направете си кафе или чаша чай, направете 5 клякания или кратка разходка пред офиса, ако имате време. Може да го правите на всеки половин или един час.

Тези редовни раздвижвания активират мускулите и метаболизма достатъчно, за да намалят нивата на кръвната захар и мазнините и да противодействат на други негативни ефекти от заседналия живот.

 

2. Стойте прави

Изследванията показват, че енергията, която се изразходва за стоене в изправено положение е между 8 и 10% повече от енергията нужна, за да седите седнали.

Това може да не звучи като много, но ако седите по-често прави всеки ден, за 1 година може да сте изгорили значително повече калории.

 

3. Правете си разходка след хранене.

Разходката след хранене използва излишната глюкоза в кръвта, като по този начин контролира нивата на захарта, увеличава изгарянето на мазнините и подобрява храносмилането.

Ако ходите 15 минути след обедната почивка и 15 муниту след вечеря всеки ден, се събират около 3 и половина часа ходене на седмица. Ако ходите и 15 минути всяка сутрин, тогава ще достигнете повече от 5 часа ходене на седмица.

Източник: https://www.hannerobinson.org/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *