Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Насън и наяве: Защо хората сънуват кошмари?

Стивън Кинг веднъж написа, че кошмарите съществуват извън границите на човешката логика

кошмари
някои нощни кошмари могат да ни държат будни до сутринта

В нощните кошмари има малко забавление, те не могат да бъдат обяснени. Прав ли е авторът на „Доктор Сън„?

Колкото и далеч да е стигнал техническият и информационен напредък, сънищата все още остават мистична част от човешкия живот. Особено ако са кошмари. Огромният брой статии за сънищата в Интернет не решава този проблем.

Ирина Орлова е психоаналитик. Тя ще обясни какво представляват кошмарите и дали може да се направи нещо с тях.

Какво е сънят?

Сънят винаги е продукт на сънуващия. Това са дълбоко вкоренени човешки процеси, чиято основа е положена в детството. Сюжетите на сънищата могат да бъдат леко модифицирани или актуализирани под влияние на външни обстоятелства, но като цяло те идват от вътрешния свят на спящия човек.

Ирина Орлова

Кошмарите, както всеки друг сън, са стремеж към изпълнение на желанията. Но в кошмарите акцентът се измества от изпълнението на желанието към наказанието заради това, че искаме да изпълним това свое желание. Това предполага, че поради някаква причина желаното от нас е табу и суперегото не го пропуска. Следователно, винаги има две посоки в кошмара: изпълнение и забрана за изпълнение. Ярък пример би бил сън, в който човек се опитва да избяга и не може. Поради някаква причина за него е важно да не бяга. Това означава, че човекът иска да остане, но се страхува да го направи. Има вътрешен страх, че желанието му ще се изпълни. Но самото желание се осъществява, въпреки че този факт може да бъде отречен от сънуващия.

Повтарящите се сънища са опит на психиката да работи отново, да живее, да се научи да живее с това, да се опита да реализира желанието и отново да премине през обичайния модел на поведение, за да намали тревожността.

И гений, и злодей. И жертва, и тиранин!

Нашите сънища са нашият театър. Както каза психоаналитичката Джойс Макдугъл, всеки си има собствен театър, където може да бъде едновременно актьор, режисьор, осветител и сценограф. Във всеки сън герой е онзи, който сънува. И като жертва, и като извършител. Всички действия в съня се извършват според сценария на сънуващия. Съветите на лекарите (да не се пие и не се яде преди лягане, както и да се сдобием с удобно легло) имат малък ефект върху сценариите, които човек сам за себе си подрежда в съня си.

За какво говори неосъзнатото чрез съня?

За да разберете съня, можете да използвате съновник като вид набор от символи, които ще ви помогнат да разчетете нещо и да си го изясните за себе си, като направите подходящи заключения. Но, за съжаление, ще бъде много кратко и монотонно. Не бива да разглобявате съня на съставните му части и да го обвързвате с конкретно събитие в живота. Това ще бъде по-скоро като опит да се отгатне къде, с известна вероятност, човек ще може да уцели целта.

Много по-правилно е да погледнете по-дълбоко и да търсите различни преживявания във всеки сън, дори и в най-кошмарния.

Джойс Макдугъл

Ако някой иска да разбере за какво е сънят, може да се опита да се отпусне и да разсъждава за всеки елемент от него. Съсредоточете се върху онова, което е било ужасно, отговорете си на въпросите: „Какво беше това? Защо беше? Кое беше най-лошото?“ Опитайте се да си припомните какво сте сънували възможно най-подробно, в едно да усетите и начина, по който сте се чувствали, докато сте го сънували. Но има граници за интроспекцията. Както човек не може да види някои части от тялото си без помощта на огледало, така е невъзможно и да се потопи дълбоко в подсъзнанието без подкрепата на специалист. Разбира се, това не означава, че трябва да бягате при психоаналитик след всеки кошмар. Важно е да сте честни със себе си и да знаете какво наистина мислите и чувствате, а не какво е правилно да мислите и чувствате. Да бъдете искрен със себе си е трудно, но в същото време и най-приятното и интересно нещо, което може (и трябва!) да ви се случи.

Може ли да се предскаже бъдещето?

Факт е, че някои предстоящи събития имат своите „намеци“, а техните „вибрации“ витаят във въздуха. Човек е и в очакване, и в готовност. Вътрешният часовник отброява приближаването на едно нещо към друго нещо. Всичко това сякаш предшества знанието, но все още не е осъзнато. И е вероятно „пророческият сън“ да е резултат от онези намеци, които сънуващият е уловил в това, което е видял и чул по-рано, а не обратното. В съня всичко се събра като пъзел, в една картина.

Възможно ли е да се отървем от кошмарите?

В съвременния свят хората често се обръщат към психотерапевтите, за да се усъвършенстват. Изглежда, че бягат, за да се отърват от нещо. Но целта не е да го изхвърлите това нещо и да забравите, преструвайки се, че не го е имало, или не се е случило. Целта е да се разбере защо човек повтаря едно и също поведение отново и отново.

Подобряване качеството на живот – повишаване на толерантността към себе си във всички аспекти. Това е способността да издържите, да сте добри към себе си във всички прояви и по всякакъв начин. Да сте премерено самокритични и да получите повече удоволствие от живота, отколкото недоволство. Това е важното. Винаги ще има сънища, ще има и кошмари. И такива, които реализират желания, и такива, които ги потискат. Ето защо е невъзможно да се каже, че можете да се отървете от кошмарите. Докато човек живее, неговият емоционален живот винаги ще бъде бойно поле, на което се сблъскват различни желания. Сънуването ни позволява да реализираме тези желания поне в някаква такава драматична форма, каквато са кошмарите.

Източник: woman.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *