БОДИЛАКС – хранителна добавка срещу запек и излишни килограми

Как да се справите с пост-ковидната астения

Пост-ковидната астения е изключително тежко състояние за мнозина, прекарали коронавирус. Появява се неусетно и трудно може да се излекува

пост-ковидната астения
По време на пост-ковидната астения човек не просто се чувства „като изцеден„. Усещането е сравнимо с такива състояние като възстановяване след прекаран инфаркт или инсулт.

А най-лошото е, че освен убийствената умора няма други видими признаци. Поради тази причина астенията е състояние, което мнозина определят като симулация.

55% от пациентите, претърпели COVID-19, страдат от постоянна слабост, умора, главоболие и мускулни болки, виене на свят, безсъние, неврози

Как могат да възвърнат нормалното си здравословно състояние?

За пост-ковидната астения и последиците от това състояние, както и за начините, чрез които можем да се справим с нея, обяснява к.м.н. доцент Елизабета Ебзеева, ръководител на образователния отдел на катедрата по терапия и полиморбидна патология към Руската академия на науките.

Елизабета Ебзеева

Астенията е най-честият симптом на пост-ковидния синдром. Подобно явление не е необичайно след заболявания, но такива силни и продължителни прояви при други инфекции обикновено не се случват.

Какво е астения?

Конституционалната астения е естествено присъща на хора с крехко телосложение и здраве, пациенти с висока хипотония с дълги крайници и уязвима нервна система.

Функционалната астения често се появява след инфекциозни заболявания (грип, тонзилит, вирусен хепатит). В рамките на 1-2 седмици пациентите усещат липса на енергия, възможна е субфебрилитет (37,2-37,9). Това състояние изчезва от само себе си. Острата астения, причинена от претоварване на работното място, стрес и смяна на часовите зони, преминава още по-бързо.

Хронична астения изпитват до 45% от пациентите с различни органични патологии (ендокринни, неврологични, инфекциозни органични лезии на мозъка, тежка черепно-мозъчна травма).

Астеничният синдром е доста често срещан, но с пълна сила започнаха да говорят за него само във връзка с COVID-19. Симптомите на пост-ковидна астения се появяват 1-2 седмици след възстановяването, достигат пик на 30-ия ден и не отшумяват до 110-ия ден. Тежестта и продължителността на синдрома зависят от степента на интоксикация на организма, степента на засягане на нервната система, възрастта на пациента, наличието на усложнения и съпътстващи заболявания.

Има три форми на астения

Лека – проявява се като усещане за слабост и проблеми със съня. Средна – присъединяват се болки в мускулите, ставите, главоболие. Тежка – характеризира се с трудно заспиване, тревожни сънища, треперене по време на физическа активност, проблеми с дишането, сърцебиене.

Не съществуват лабораторни методи за откриване на астения. Диагнозата се поставя въз основа на оплаквания, данни от анамнеза и прегледи.

В случай на признаци на астения (слабост, умора, раздразнителност, нарушения на съня), които могат да се комбинират със симптоми на вегетативна дисфункция (склонност към тахикардия, промени в кръвното налягане, изпотяване), трябва да се консултирате с лекар. За да изясните състоянието, вие сами можете да използвате скалата за откриване на астения MFI-20. Тестът се състои от 20 въпроса и показва нивото на обща, физическа и психическа астения, намалена активност и мотивация.

пост-ковидната астения

Невъзможно е да се отложи лечението на астения, тъй като това ще доведе до намаляване на имунитета и риск от вторична инфекция

Калий и магнезий

Инфекцията е стрес за организма и при стрес надбъбречните жлези отделят големи количества кортизол, което води до преждевременно разграждане на калий и магнезий. Проучванията показват, че 37,2% от хоспитализираните пациенти с ковид-пневмония имат ниски нива на калий. Пациентите с хипокалиемия са имали по-ниско насищане на кръвта с кислород и по-висок процент на увреждане на белодробната тъкан. Ако на фона на хипокалиемия се развие и липса на магнезий, симптомите се засилват. Появяват се виене на свят, умора, раздразнителност и проблеми със съня. Попълването на липсата на калий и магнезий в кръвта ще помогне да се сведат до минимум симптомите на астения и да се подобри благосъстоянието.

Всичко за борба с безсилието

Набор от мерки, с лекарства (те се използват само под наблюдението на лекар) и без лекарства, ще помогнат за справяне с астенията.

Корекция на фоновите патологии

COVID-19 води до обостряне на всички хронични заболявания, затова всички нарушения трябва да бъдат компенсирани. Специфични изследвания ще бъдат препоръчани от вашия лекар. Всъщност, например, тестовете за вируса на Epstein-Barr (маркер за хронична умора) се предлагат в 4 разновидности.

Лечение на тревожни разстройства (пристъпи на паника), проблеми с вниманието

Лекарствата ще бъдат предписани от психиатър или невропсихиатър. Например, за да се разсее „мъглата в главата“, могат да се предписват антихипоксанти (те помагат за борба с последствията от кислородния глад на мозъка).

„Спящ режим“

Спете поне 8 часа, лягайте и ставайте по едно и също време и категорично изключете работата през нощта (поне за 3 месеца).

Разходка

Трябва да започнете с 5-10 минути, като постепенно увеличавате продължителността. Поне половин час на ден е добре да се разхождате, а ако можете повече – още по-добре.

Физическа активност за корекция на пост-ковидната астения

Трябва да започнете занятия под ръководството на физиотерапевт и да продължите сами у дома. Всеки ден трябва да правите поне една стъпка и едно повторение на упражнението повече от вчера.

Хранене

Противовъзпалителна диета (средиземноморска), която е с високо съдържание на зеленчуци и плодове, риба, морски дарове, зехтин, бобови растения и пълнозърнести храни, може да ви помогне да се почувствате освежени.

Витамини

Трябва да попълните нивата на електролита си. Липсата на калий и магнезий може да провокира развитието на пост-ковидна астения.

Източник: kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *