Хората над 65 трябва да избягват тези 4 храни

Консумнирането на някои храни крие немалки рискове за хората над 65 годишна възраст

хранително отравяне
Опасността от хранително отравяне е много по-голяма при хора над 65 години

С напредването на възрастта някои хора спират да обръщат внимание на диетата си и на храните, които консумират. Промяната на хранителните навици, след определена възраст, е трудна и за много тя изглежда като ненужно неудобство. След 65 годишна възраст голяма част от хората решават, че е прекалено късно за промяна на хранителните навици, за да повиляят позитивно върху здравето си.

Оказва се обаче, че това не е така, защото застаряващите ни тела са изложени на по-висок риск от определени заболявания и инфекции. Всъщност е още по-важно да следите какво ядете, когато остарявате.

„Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC)” в САЩ казват, че има 4 вида храни, които хората над 65 годишна възраст трябва да изключат напълно.

 

След 65 рискът за тежко хранително отравяне се увеличава многократно

 

Всеки може да получи хранително отравяне, особено ако влезе в контакт с четирите основни хранителни микроби:

  • Салмонела
  • Кампилобактер
  • Ешерихия коли
  • Листерия

Според последните проучвания на ”CDC”, хората над 65 са по-склонни към хранителни отравяния и са изложени на значително по-голям риск от тежки натравяния. По-възрастните хора са по-застрашени, защото с напредването на възрастта имунната система отслабва и органите по-трудно разпознават и се отървават от вредните микроби.

Освен това стомашно-чревният тракт на по-възрастните хора задържа храната за по-дълъг период от време, което позволява на бактериите да се размножат.

 

Това са храните, които трябва да се избягват след 65:

 

Според препоръките на американскат агенция „CDC” възрастните хора трябва да избягват:

  • Недооопечена, полусурова или сурова животинска храна като яйца, морски дарове, пилешко, свинско, телешко, пуешко и агнешко.
  • Сурови или недобре сготвени кълнове.
  • Непастьоризирани млечни продукти и сокове
  • Полумеки и меки сирена (бри, камембер, топено сирене)

Тези храни не се препоръчват за консумация и от деца под 5 години, имунокомпреметирани хора и бременни жени.

 

Симптоми на хранително отравяне:

 

Обикновените симптоми на хранително натравяне включват диария, повръщане, болки в стомаха и гадене. При по-тежките случаи може да се наблюдава температура над 38 градуда, продължителна диария (продължаваща повече от 3 дни), кървата диария, силно повръщане и дехидратация.

Според американската агенция всеки четвърти човек с хранително отравяне, които е над 65 години влиза в болница. Най-честите натравяния са причинени от листерия.

Източник: https://bestlifeonline.com/

лактис фермент
Лактис Фермент – за проблеми с храносмилането

хранене след 65 годишна възраст

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *