Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

6 съвета за намаляване на риска от рак на гърдата

С някои промени в начина на живот може да минимизирате риска от поява на рак на гърдата.

рак на гърдата

Около една на всеки осем жени развива рак на гърдата в някой етап от живота си, според последните данни на „BreastCancer.org”. Въпреки че стареенето е най-ключовият фактор, все пак има много неща, които може да се направят за ограничаване на риска.

Последните изследвания в областта показват, че някои навици и промени в начина на живот могат да повишат или да понижат вероятността за поява на заболяването. Особено за хора с фамилна анамнеза на болестта, е препоръчително да спазват препоръките, които ще научите по-долу.

 

Ето как да понижите риска от рак на гърдата според научните изследвания:

 

  1. Набавяйте си достатъчно сън в правилните часове

Ако обикновено скачате от леглото рано сутрин, имате 40% по-ниска вероятност за развиване на заболяването, отколкото жените, които стоят до късно и стават късно. Данните са от проучване на “University of Bristol”, проведено през 2018 г.,  което включва няколкостотин хиляди жени във Великобритания.

 

  1. Избягвайте светлината от екрани през нощта

Може да е трудно да оставите телефона или лаптопа си през нощта, но последните проучвания установяват, че излагането на тялото на изкуствена (синя) светлина през нощта повишава риска от определени видове рак. Изследване с над 4000 участнички показва, че тези, които са редовно изложени на изкуствена светлина през нощта (като тази, излъчвана от телефони, таблети, лаптопи и телевизори), имат 1,5 пъти по-висок риск от развиване на рак на гърдата.

Не използвайте устройствата си час преди лягане или поне променете настройките им на „нощен режим”, така че да ограничите синята светлина, която излъчват.

 

  1. Поддържайте добра физическа форма (тренирайте)

Това откритие не е изненадващо, тъй като физическите упражнения поддържат цялостното здраве. Редовните тренировки не само понижават риска от рак на гърдата значително, но и минимизират вероятността за повторна поява. „Постарайте се да правите поне по 30 минути активна тренировка пет дни в седмицата, за да достигнете препоръчителните 150 минути физическо натоварване на седмица”, казва д-р Дженифър Каудъл, доцент в „Университетско училище по остеопатична медицина в Роуан”.

превенция на рак на гърдата
д-р Дженифър Каудъл, доцент в „Университетско училище по остеопатична медицина в Роуан”
  1. Препоръчително е да кърмите

Изследвания показват, че жените, които кърмят, имат много по-малък шанс от развиване на рак на гърдата. „Кърменето играе голяма роля в превенцията на заболяването и се смята, че колкото по-дълго кърмите, толкова по-голям е защитният ефект”, допълва д-р Каудъл.

Това може да се дължи на хормоналните промени, които се случват по време на кърмете. Те променят менструалния цикъл и ограничават отделянето на естроген, който може да стимулира растежа на ракови клетки в гърдите.

 

  1. Възрастта, на която раждате

Изследване, публикувано в списание „Nature”, открива, че има връзка между възрастта, в която жените раждат и риска от злокачествени образувания в гърдата. То открива, че при раждане след 30-годишна възраст рискът от поява на заболяването е с около 5% по-голям при първо раждане, 6,4 % при второ и 9,4 % при трето.

„Все пак това не означава, че при раждане над 30 годишна възраст опасността е много по-голяма, но разликата е достатъчна, за да се отбележи”, казва д-р Каудъл.

 

  1. Не спете прекалено дълго

В посоченото по-горе британско проучване се установява също, че жените, които спят повече от препоръчаните 7-8 часа имат 20% по-висок риск от развиване на заболяването.

„Открихме някои доказателства за причинно-следствения ефект от по-продължителния сън върху риска от рак на гърдата”, казва д-р Ребека Ричмънд, един от учените, които са работили по изследването.

Източник: https://www.doctoroz.com/

витамин B17 Leat
B17 Комплекс Форте: витамин B17 + рейши, чага, кладница, облепиха, корен от глухарче и джинджифил

предпазване от рак на гърдата

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *