Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

7 ползи за здравето от дафиновите листа

Дафиновите листа не са само подправка, но и много ефикасно средство за лечение на тялото и ума

дафиновите листа
Дафиновите листа ухаят приятно и имат силно изразени лечебни свойства

Дори тези, които не обичат особено да готвят и предпочитат да купуват кулинарни изкушения от ресторант, държат пакетче сухи дафинови листа в кухненските си шкафове. Има и такива, които отглеждат дафинов лист в градината или на терасите и первазите на прозорците. Дафиновите листа се добавят буквално навсякъде, с изключение на десертите и дори не знаем какво съкровище имаме под ръка.

Отдавна е ясно, че тази толкова позната подправка има антиоксидантно и антисептично действие, бори се с инфекциите, укрепва сърдечно-съдовата и дихателната система, и това съвсем не е всичко. Но преди да използвате дафиновите листа за медицински цели, определено трябва да се консултирате с лекар. Възможно е да има противопоказания за употребата им, тъй като може да предизвикат алергични реакции и само специалист ще е наясно как да разсее съмненията ви.

Междувременно ще проучим историята на това интересно растение, заобиколено от митове и легенди, и ще разберем как може да се използва.

Дафиновите листа – начин на употреба

Хората са обръщали внимание на чудодейната сила на вечнозеленото растение още от древността. Древните гърци и римляни палили дафиновите листа и опушвали къщите и храмовете с дима, за да спечелят милостта на всемогъщите жители на Олимп. Особено почитан е бил Аполон, който е изобразен като статуи и фрески с пищен лавров венец. Този атрибут не е случаен.

Според мита златокосият бог на красотата, обзет от страст, започнал да преследва красивата нимфа Дафна, но тя изобщо не споделяла чувствата му. Когато той успял да остане насаме с целомъдреното момиче, тя отчаяно започнала да вика за помощ родителите си. Те също са били богове и моментално превърнали дъщеря си в лаврово дърво. Безутешният млад мъж веднага обявил лавровото дърво (познато още и като дафинов лист) за любимо растение, след което то се превърнало в духовен символ за древните гърци.

Лаврови венци са били връчвани на победителите в Питийските игри, посветени на Аполон. Победителите ги носели в знак на слава, свещениците – по време на свещени ритуали. Смятало се, че лавровите листа отваряли вратите към бъдещето, затова гадателите от онези времена ги дъвчели по време на сеанси.

Какво е приложението на дафиновите листа днес?

Нашата реалност е много по-прагматична, но все пак скромният дафинов лист успява да впечатли с интересни свойства. Ако бъде запален, той ще тлее и ще изпълни стаята с тръпчив аромат, който успокоява ума и тялото. Езотериците смятат, че по този начин пространството се изчиства от негативизма. Вдишването на лечебния дим е малко вероятно да предизвика прозрение, но със сигурност ще намали стреса, ще изостри фокуса, ще помогне да се подобри паметта и ще отпусне напрегнатите мускули.

Експертите твърдят, че тази практика помага на хората, които страдат от безпокойство и ги вкарва в състояние на съзнание и мир. Някои сравняват дафиновата терапия с медитация.

За какво още се използва дафиновият лист? 7 невероятно ефективни приложения

1. Съдържа кофеинова киселина, която укрепва стените на сърдечните съдове.

2. Почиства дихателните пътища, затова се използва при синузит, ринит и бронхит. Пресните листа се накисват и вливат с инхалатор или във водата се добавят няколко капки етерично масло от дафинови листа. Можете просто да сварите чай и да вдишате парата. Освен това се препоръчва да се разтрива гръдния кош с масло от дафинови листа при астма и алергии.

3. Тъй като дафиновите листа са известени със своите мощни противовъзпалителни и аналгетични свойства, етеричното масло се препоръчва за втриване при възпалени стави.

4. Проучване, публикувано в списанието на Националната медицинска библиотека на САЩ, установи, че малка чаша чай от дафинови листа на ден (не повече от 50 мл.) понижава нивата на кръвната захар.

5. Маска от смлени свежи дафинови листа и масло от жожоба помага да се отървете от пърхота. Сместа се нанася върху скалпа, оставя се за един час и се отмива с шампоан.

6. Дафиновият лист стимулира апетита, подобрява храносмилането и ускорява метаболизма.

7. Освен това има хора, които сериозно вярват, че ако напишат желание върху сух дафинов лист и след това го изгорят, то със сигурност ще се сбъдне. Защо не опитате?

И още нещо: ако имате късмет да живеете на юг, не забравяйте да засадите дафиново дърво у дома, на село или на вилата. Непретенциозно растение ще живее от 100 до 400 години и ще осигури на няколко поколения лечебни листа.

Източник: ayzdorov.ru

спонди гард
СПОНДИ ГАРД помага при шипове

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *