Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Как се отразява пиенето на алкохол върху съня?

Пиенето на алкохол преди сън е изключително вредно

алкохол преди сън

Както знаете, от пиенето на алкохол обикновено ви се доспива. Но като цяло консумацията на спиртни напитки преди лягане влошава качество на съня през цялата нощ.

„Заспиването с помощта на алкохол се отразява негативно върху възстановяването на мозъка и тялото”, казва Кийт Хайнцерлинг, доктор и специалист по зависимостите в „ Providence Saint John’s Health Center”. При заспиване с помощта на алкохол не получавате същия добър сън, който е нужен на тялото, за да се възстанови.

Около 30% от хората, страдащи от инсомния, съобщават, че употребяват алкохол, за да заспят. Оказва се обаче, че това не е ефективен метод за справяне с този проблем. Всъщност алкохолът вреди на качеството на съня и може да доведе до влошаване на състоянието.

алкохол преди сън
д-р Кийт Хайнцерлинг, специалист по зависимостите

 

Пиенето на алкохол преди лягане вреди на съня по следните начини:

 
  1. Алкохолът нарушава циркадния ритъм

Циркадният ритъм се регулира от вътрешния часовник на тялото. Той се определя от нервни клетки в мозъка, които координират ежедневните физиологични функции на организма и подготвят тялото за сън през нощта.

Алкохолът нарушава този ритъм, като потиска производството на мелатонин – хормон, който се произвежда от тези нервни клетки и насърчава добрия и дълбок сън.

Проучване от 2007 г., публикувано в „Chronobiology International”, установява, че дори умерено количество алкохол, консумирано час преди лягане, намалява производството на мелатонин с 19%.

 

  1. Пиенето на алкохол води до често уриниране през нощта

„Алкохолът е диуретик, което ще рече, че увеличава уринирането”, казва д-р Хайнцерлинг.

Това е така, защото алкохолът потиска производството на вазопресин. Той е хормон, който помага за регулирането на количеството вода, което се абсорбира през бъбреците. Без нужното количество от този хормон, бъбреците съхраняват по-малко вода и пикочният мехур се пълни по-бързо.

 

  1. Консумацията на алкохолни напитки влошава дихателните проблеми по време на сън

Алкохолът потиска централната нервна система и забавя сърдечната честота и дишането, което може да влоши някои дихателни проблеми. Когато се приема с други успокоителни, като хапчета за сън, комбинацията може да бъде дори фатална.

Спиртните напитки отпускат дихателните мускули, което може да изостри дихателните проблеми при хора със сънна апнея, както и да предизвика стимптоми на състоянието при хора, които не страдат от него.

„Сънната апнея (нарушаване на дишането, докато спите) се отразява сериозно на качеството на съня, тонуса, енергията и чувството за умора през деня. Дишането се нарушава от факта, че дихателните пътища са отпуснати. А успокоителните, особено алкохола, дори при хора без сънна апнея, намаляват рефлексите, които поддържат дихателните функции.”, допълва още Хайнцерлинг.

 

Избягвайте пиенето на алкохол преди сън

 

Тъй като алкохолът пречи на възствановителния сън, Хайнцерлинг препоръчва да се откажете от пиенето преди лягане. Докторът препоръчва консумирането на други напитки, които действат по същия начин. Например, чаша топъл чай от лайка също насърчава сънливостта, но без вредните ефекти на алкохола.

Ако имате проблеми със съня, потърсете консултация с лекар, за да откриете източника на проблема.

Източник: https://www.insider.com/

Алкогард алкохолизъм
АЛКОГАРД – премахва желанието за консумация на алкохол

алкохол сън

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *