Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Дефицит на желязо – лечение

В случаите на дефицит или анемия е необходимо снабдяването на организма с повишени дози желязо. Това може да стане с прием на лекарства на базата на железен сулфат или чрез подходящо хранене.

Хранителните добавки се уточняват задължително с лекаря. Железния сулфат например неутрализира витамин Е и невинаги е подходящ. Вместо него лекарят може да предпише органично желязо, железен глюконат, железен фумерат, железен цитрат или железен пептонат.

Най-добрите естествени източници на този елемент са месото и рибата – от 5 до 15 % от съдържащото се в тях желязо  преминава в човешкия организъм. Голямо количество се намира в карантията, яйчния жълтък, както и в някои зеленчуци като брюкселско зеле, броколи, карфиол, картофи, домати и разбира се, листните зеленчуци. При растителната храна обаче по принцип се усвояват по-малко от 5% от наличното в нея желязо. Става дума за повечето зърнени продукти, ядки плодове и зеленчуци.

Медта, кобалтът, манганът и витамин С са необходими за асимилацията на желязото.

 

Кой се нуждае от повече желязо?

  • Тези които всеки ден взимат аспирин.
  • Големите консуматори на кафе и чай. Кафето намалява абсорбацията на желязо с около 39%, а чаят – с цели 64%!Прието е че това се дължи на танина, който образува комплекси с желязото и блокира всмукването на мляко в кафето още повече затормозява усвояването на кафето.
  • Бременните, но след консултация с лекар.
  • Хората, които редовно приемат противовъзпалителни лекарства, но и тук само лекарят може да определи какви са конкретните нужди.
  • Тези, които чувстват слабост, главоболие и необичайно раздразнение, трябва да изследват кръвта си, тъй като вероятността от недостиг на желязо при тях е голяма.
  • Жените с обилна менструална загуба на кръв.
  • Активните спортисти особено жените.
  • Спазващите изтощителни диети.

 

За последните две категории са необходими изследвания, защото е възможно да не страдат от недостиг на желязо.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “Дефицит на желязо – лечение

  1. Pingback: Синдром на неспокойните крака | Лекува нет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *