Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Може ли кръвта да предскаже риска от инфаркт и инсулт?

Дали има начин да се предвиди риска от инфаркт и инсулт предварително? Вярно ли е, че хората от някои кръвни групи са по-предразположени?

инсулт
Някои кръвни групи са по-предразположени към различни заболявания

Днес все повече хора говорят за кръвната група заедно с опасността от инфаркти и инсулти, както и от други заболявания. Има версии, че хората с определени параметри са по-податливи към потенциални сърдечно-съдови рискове. Така ли е и как може да се предпазите от инсулт и инфаркт?

Кръвна група и предразположение

Отговаряйки на въпроса за връзката между кръвната група и потенциално по-големия риск от развитие на сърдечно-съдови патологии, експертите казват, че може да се наблюдава определена зависимост. „Хората от първа (нулева) и втора (А) кръвни групи са по-склонни да получават инфаркти и инсулти, което може да се дължи на по-голямата активност на системата за кръвосъсирване при тази група пациенти“, отбелязва терапевтът Дмитрий Карпенко, кардиолог, доцент в Руския национален изследователски медицински университет на „Н. И. Пирогов“.

Дмитрий Карпенко

И още доказателства за връзката между кръвната група и някои заболявания

От началото на пандемията учените се опитват да разберат връзката между COVID-19 и кръвните групи. Основни изследвания се проведоха в Китай, Европа и САЩ.

И наскоро бяха публикувани наведнъж резултатите от няколко научни изследвания, в които бяха открити нови модели за връзката между кръвните групи и заболявания, включително коронавирус.

Каква е връзката?

В средата на май беше публикуван научен материал, в който авторите стигнаха до заключението, че собствениците на първата кръвна група са най-щастливите – тя предпазва от COVID. Представителите на останалите три групи се разболяват по-често. Най-притеснени би трябвало да са онези с втора кръвна група. Смята се, че това не само улеснява процеса на инфекция, но също така увеличава риска от тежко протичане на заболяването.

Учените взеха първата (нулева) група като отправна точка за всички сравнения. Необичайно е, че рискът от развитие на много болести при хората с тази кръвна група е по-малък. Това беше потвърдено от друга констатация: в тази група, в сравнение с третата (В), саркоидозата, рядко сериозно заболяване, което засяга белите дробове и други органи, е по-рядко срещана.

Но хората с нулева кръвна група не винаги имат късмет

Оказа се, че те имат 21% и 26% по-висок риск от развитие на рак на щитовидната жлеза, за разлика от втората (А) и четвъртата група (АВ). Дори в тази група камъни в бъбреците и уретерите са открити значително по-често, отколкото в третата кръвна група (В). И има много такива изключения. Следователно, все още не си струва да се разглежда която и да е група като предразположена към риск от сериозни заболявания.

Първо, ролята на кръвната група не е толкова фатална, колкото влиянието на други рискови фактори. Например пушене, ниска физическа активност или висок холестерол в кръвта.

Второ, ако нямате късмет с кръвната си група, тогава винаги има заболявания, рискът от развитие на които ще бъде по-нисък, отколкото в други групи.

Още един пример с първа (нулева) група, който е показателен. Отдавна е известно със сигурност, че притежателите ѝ са по-малко склонни да имат някаква тромбоза. Този плюс се дължи на факта, че кръвта им се съсирва малко по-бавно. Но това има и отрицателна страна – при първата група кървенето е по-често. Например, при пептична язва, при травма и след операция.

Как да се предпазите от проблема?

Струва си да се обърне внимание на предотвратяването на опасни условия, които могат да костват живота на човек. Както хората с първа и втора кръвни групи, така и другите, също трябва да се вслушат в медицинските съвети, защото това не означава, че са защитени.

„Предотвратяване развитието на миокарден инфаркт и остър мозъчно-съдов инцидент (инсулт) предполага въздействие върху основните рискови фактори и корекция на състояния / заболявания (коронарна болест на сърцето, артериална хипертония), които увеличават риска от тези усложнения“, казва Вера Ларина, професор, ръководител на катедра по поликлинична терапия към Медицинския университет „Н. И. Пирогов“.

Вера Ларина

Вера Ларина подчертава, че водещите рискови фактори включват:

• артериална хипертония;
• затлъстяване;
• тютюнопушене;
• прекомерна консумация на алкохол;
• хиподинамия;
• неподходящи диети, съдържащи малко количество зеленчуци, плодове, пълнозърнести храни, диетични фибри и голямо количество транс-мазнини, животински мазнини и сол (особено опасни храни, класифицирани като бърза храна).

„За да се намали рискът от развитие на миокарден инфаркт и инсулт, е необходима адекватно подбрана и своевременно предписана от лекар лекарствена терапия, като се вземат предвид всички съществуващи рискови фактори и лезии на целевите органи. Например, при артериална хипертония медикаментозната терапия е насочена към поддържане на кръвното налягане на ниво, при което вероятността от усложнения е минимална“, предупреждава специалистът.

Също така, казва терапевтът, специално внимание трябва да се обърне на корекциите на начина на живот. Това означава, че човек трябва да се справи с намаляване на телесното тегло с излишък или затлъстяване, корекция на храненето, намаляване консумацията на сол и алкохол, отказване от тютюнопушенето. Важно е да се поддържа адекватна физическа активност.

Не позволявайте на ситуацията да се развие

Лечението на последиците от сърдечни и съдови проблеми е трудно и не винаги обещаващо успех начинание. Затова, ако е възможно, по-добре е да предотвратите катастрофата, за да не съжалявате по-късно за пропуснатите възможности.

Източник: kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *