БОДИЛАКС – хранителна добавка срещу запек и излишни килограми

Хипофункция на щитовидната жлеза – хранене, билки и лечение

Какво е хипофункция на щитовидната жлеза? Кое е правилното хранене при хупофункция на щитоидната жлеза и кои са най-добире билки при Хашимото и хипотиреоидизъм? Кои са най-добрите лекарства за щитовидна жлеза?

Хипофункция на щитовидната жлеза – лечение, билки, диета. Отслабване при хипофункция на щитовидната жлеза. Какво е хипофункция на щитовидната жлеза? Признаци. Причини. Бременност.

Лечение на хипофункция на щитовидната жлеза

При хипофункция на щитовидната жлеза се наблюдава дефицит на хормони, синтезирани от жлезата. Това оказва влияние върху цялостното състояние на организма, поради което налага своевременно лечение. Най-често практиката показва, че за да се постигне дългосрочен успех, необходимо е приемът на лекарствени продукти да се комбинира и с подходящи съпътстващи терапии. При постоянство в лечението не е невъзможно да се коригират ниските нива на хормоните на щитовидната жлеза.

Изглед на опаковката на продукта Ти Лайф
Ти лайф – билков чай за нормализиране на функцията на щитовидната жлеза при хипотиреоидизъм

В зависимост от вида и тежестта на заболяването, от медицинската история на пациента, от възрастта му, както и от редица други фактори се назначава конкретен медикамент в подходяща дозировка.

Става дума за хормонален препарат, който почти винаги се приема през устата (или казано иначе: хормонозаместителна терапия). Изключение е може би единствено микседемната кома, когато хормоналната терапия е интравенозна.

Цел на лечението е регулиране на нивата на хормоните, чрез привнасяне на недостатъчните количества.

При хипофункция на щитовидната жлеза често се налага хормонолечение

Лекарства за щитовидна жлеза

Л-тироксин

Може би най-често предписваният препарат при хипофункция на щитовидната жлеза е Л-тироксин или още левотироксин. На практика той представлява синтетичен аналог на тироксина. В него се използва натриева сол на Т4 заради трудното абсорбиране на Т4.

Специфичен момент е, че Л-тироксин е един от малкото хормонални продукти, показани при бременност. Приемът му не крие риск нито за майката, нито за фетуса. При установена бременност и след консултация със специалист приеманата доза на препарата може да се увеличи заради повишената потребност на организма от хормони.

Лиотиронин

Лиотиронин представлява синтетичен вариант на Т3. Предписва се сравнително по-рядко заради краткотрайния му ефект.

Лиотрикс

Лиотрикс на практика комбинира Т4 и Т3 в съотношение 4:1. Предписва се при вродена форма на хипотиреоидизъм, тиреоидит на Хашимото и други заболявания на щитовидната жлеза.

Като основни направления, които медикаментозното лечение на хипофункция на щитовидната жлеза цели, могат да се изведат следните:

  • повишен тонус;
  • плавно понижаване на телесното тегло;
  • подобряване на психическото здраве и умствените възможности;
  • подобряване на метаболизма и работата на сърцето;
  • контролиране на нивата на холестерола и триглицеридите;
  • при деца – нормален темп на растеж и развитие.

Препоръчва се приемът на хормонални препарати за лечение на хипофункция на щитовидната жлеза да е сутрин на гладно, поне 30 минути преди хранене и 1 час преди консумацията на кафе.

Билки за щитовидната жлеза при хипофункция

Освен по традиционната схема – чрез приема на хормонални препарати – върху функционирането на щитовидната жлеза влияние може да окажат и някои натурални елементи и в частност – билки. Важно е обаче, ако изборът падне върху тях, е състоянието да се следи стриктно и да не се възлагат необосновано високи очаквания. В повечето случаи приемът на лековити растения се препоръчва като съпътстващ, а не като основен подход за лечение.

Ето кои са някои от най-популярните билки при занижено производство на хормони от страна на щитовидната жлеза:

Ленено семе

Ежедневната консумация на ленено семе насърчава синтеза на хормони на щитовидната жлеза. Достатъчно е на ден да се приема по 1 с.л. от него – самостоятелно или добавено към храната.

Джинджифил

Наред с останалите си ползи, лековитият корен се препоръчва и при понижена функция на щитовидната жлеза. Билката е източник на магнезий, цинк и други полезни елементи, незаменими за правилното функциониране на жлезата.

От корена може да се консумира малко количество директно в суров вид. Или да се настърже 1 с.л., която да се запари за ¼ час в 1 ч.ч. с гореща вода.

Женско биле

Ето какво ни пише Кинка Чакърова от с. Железница:

Здравейте, любими лечители… При болна жлеза (б.р. щитовидна жлеза), опитайте женско биле. Лъжица суха билка се запарява в чаша с вряла вода и се изпива след охлаждане. И така всеки ден. Съвсем скоро ставате друг човек – енергията се връща, а килограмите изчезват!”.

Коприва

Копривата е сред растенията, които се препоръчват при проблеми с щитовидната жлеза като цяло. Може да се прилага както при хиперфункция, така и при понижена функция. Често растението се нарича тоник за щитовидната жлеза, защото съдържа йод в големи дози. Освен под формата на вкусни блюда, копривата може да се използва и за приготвянето на чай. Съотношението е 1 с.л билка към 1 ч.ч. гореща вода.

Вечерна иглика

Свикнали сме вечерната иглика да се свързва конкретно със здравето на жените. Тя обаче се препоръчва и при проблеми с щитовидната жлеза и по-точно – при хипофункция. Приемана под формата на чай по рецептата по-горе, освен че регулира синтеза на хормони, подпомага преодоляването на някои типични женски симптоми на – косопад и нередовна менструация.

Черен орех

Черният орех се препоръчва при хипотиреоидизъм заради високото си съдържание на йод. Освен че неутрализира йодния дефицит, лековитото растение допринася за подобряване на цялостното здравословно състояние.

Хранене при хипофункция на щитовидната жлеза

Паралелно с хормоналната терапия, при хипофункция на щитовидната жлеза съществено внимание следва да се отдели и на храненето.

Подходящата диета при хипотиреоидизъм най-общо може да се раздели в зависимост от двете основни причини за състоянието. В резултат на това се извеждат правила на хранене при йодонедоимъчна хипофункция и при понижено производство на хормони, предизвикано от Хашимото.

Лечение на щитовидната жлеза
Храненето е от съществено значение за работата на щитовидната жлеза!

Хранене и диета при хипотиреоидизъм

Въглехидрати

От съществено значение при разглежданото състояние е повишеното внимание по отношение на приема на въглехидрати. Акцент се поставя върху забраната за консумация на храни, съдържащи бяло брашно и бяла захар. В същото време не бива да се прекалява и с хранителните продукти, в които има добавени захари. В тази група попадат тръстиковата захар, кафявата захар, царевичният сироп, малтоза и прочие. Всички те придават сладък вкус на храната и носят излишък от калории. По този начин оказват въздействие върху нивата на кръвната захар, влияят на настроението, апетита и теглото.

В същото време – когато в менюто присъства изобилие от сладки храни, принадлежащи към изброените по-горе, те замесват някои натурални храни със сладък вкус, препоръчвани при хипротиреоидизиъм. Такива например са боровинките и черешите.

Подходящ заместител на захарта, който може да се прилага и при разглежданото от нас състояние, е стевия. Това е билка, която не носи калории, отличава се и с антиоксидантен ефект.

Що се отнася до брашната, препоръчителни са пълнозърнестите култури.

Протеини

Протеините са не просто препоръчителни. От тях в голяма степен зависи нормализирането на функцията на щитовидната жлеза. Те подпомагат не само производството, но и транспортирането на хормоните до всички органи и системи в човешкия организъм.

Препоръчително е протеините да се набавят от пресни ядки, месо, риба, яйца и киноа.

В същото време трябва да се има предвид, че някои т.нар. протеинови храни нарушават нормалната функция на жлезата. В тази група попадат кедровите ядки, просо, соя.

Мазнини

При йодонедоимъчен хипотиреоидизъм приемът на мазнини е от съществено значение. От тях в голяма степен зависи балансът на хормоните. За предпочитане са мазнините, съдържащи се в лененото масло и семе, в зехтина, в някои ядки, в продукти с кокосово масло, в пълнозърнестите сирена.

Соя и соеви продукти

Соята и соевите продукти са богати на вещества, наречени флавони. Въздействието на тези вещества върху организма наподобява това на естествените хормони. Именно поради това се смята, че високото им съдържание в консумираната храна оказва блокиращ ефект по отношение на синтеза на хормони в организма. Препоръчва се при хипофункcия на щитовидната жлеза да се избягва конкретната група хранителни вещества.

Гоитрогени

Гоитрогените са вещества, които възпрепятстват усвояването на приетия с храната йод от страна на щитовидната жлеза. Именно поради това при хипотиреоидизъм стриктно трябва да се следи подобни вещества да не присъстват в менюто. Гоитрогени се съдържат в следните храни: зеле, ряпа, броколи, карфиол, маруля, просо, праскови и други.

Казано в обобщение, храненето при йодонедоимъчен хипотиреоидизъм трябва да е разнообразно, да съдържа източници на йод в умерени количества. Още на цинк, магнезий, тирозин и други. Препоръчителни храни са риба, яйца, сусам, банани и други.

Хранене и диета при Хашимото

Основният съвет, който може да се даде по отношение на храненето при въпросното състояние, е във връзка с приема на глутен.

Ечемик, пшеница, ръж и приготвените от тях храни съдържат глутен. Става дума за протеин, намиращ се в пряка връзка с нарушения във функционирането на щитовидната жлеза. Често признаците на двете състояния се бъркат. Като основни такива се сочат проблеми с храносмилането, подуване и болка в стомаха. Именно поради това, ако налице е хипофункция на щитовидната жлеза в комбинация с Хашимото, трябва да се ограничи приемът на глутен.

Диета при хашимото
При Хашимото с глутена трябва да се внимава!

Връзката между състоянията на практика се обуславя от сходството на антигените на глутена със структури от тъканта на щитовидната жлеза. По този начин антителата, синтезирани срещу глутена, поразяват и клетки на щитовидната жлеза.

Именно поради това при хипотиреоидизъм при Хашимото акцент се поставя върху забраната за консумация на храни, провокиращи синтеза на антитела срещу щитовидната жлеза.

В заключение по отношение на храненето ще посочим, че при забавена функция на щитовидната жлеза трябва да се избягва консумацията на следните храни:

    • соя и соеви продукти;
    • кръстоцветни зеленчуци;
    • мазни храни;
    • сладкарски изделия;
    • преработена храна;
    • прекомерно количество фибри;
    • алкохол.

Отслабване при хипофункция на щитовидната жлеза

Темата за храненето при хипофункция на щитовидната жлеза е актуална и заради още един характерен за състоянието проблем – напълняването.

При голяма част от пациентите с разглежданата диагноза се наблюдава драстично повишаване на телесното тегло. Отслабването често се превръща в невъзможна мисия, върху която се концентрират всички усилия.

Преди да се регулира в цялост хормоналният баланс трудно може да се говори за отслабване, но ето какво можем да дадем като общи насоки:

        • стриктно спазване на хормонозаместителната терапия;
        • контролиране на инсулиновата резистентност при наличието на такава;
        • подобряване на метаболизма;
        • промяна в хранителните навици;
        • осигуряване на достатъчна почивка;
        • прием на хранителни добавки (при необходимост);
        • подходяща двигателна активност.

      Какво е хипофункция на щитовидната жлеза?

      Хипофункция на щитовидната жлеза – 1 на всеки 3 жени в световен мащаб е засегната. Въпросното състояние е налице, когато хормоните, синтезирани от жлезата с формата на пеперуда, са недостатъчни за организма. Резултатът е силно забавен метаболизъм, драстично повишаване на телесното тегло и появата на перманентна умора с хроничен характер.

      Самата щитовидна жлеза има решаваща роля за цялостното здравословно състояние. Разположена в основата на шията (под ларинкса и пред трахеята), от нея в голяма степен зависи правилното функциониране на всички жлези. Хормоните, които тя синтезира, са отговорни за скоростта на метаболитните процеси в тялото. Те контролират скоростта на обмяна на веществата и отделяне на енергия. От тях зависи и степента, в която организмът реагира на останалите хормони.

      Хипофункция на щитовидната жлеза е налице, когато синтезът на т.нар. тироидни хормони е понижен. По-често този проблем се наблюдава при жените, отколкото при мъжете. Възрастта се смята за основен фактор за развитието на състоянието, въпреки че към днешна дата значително е понижена долната граница на засегнатите представителки на нежния пол.

      От значение за своевременното диагностициране и прилагане на адекватно лечение е разпознаването на първите симптоми. За съжаление, много от признаците на състоянието се бъркат с оплаквания, съпътстващи натовареното ежедневие. Фактори като стрес, натоварено ежедневие, нерационално хранене, депресия и емоционален срив често се смятат за източник на неразположенията. Истината обаче може да се окаже различна, а именно – понижена функция на щитовидната жлеза.

      Хипофункция на щитовидната жлеза – признаци

      За основен симптом на проблемното функциониране на жлезата, както вече посочихме, се смятат проблемите с теглото. В редовете по-долу ще разгледаме обаче и останалите признаци, които могат да наведат на мисълта, че щитовидната жлеза не функционира правилно. И по-точно – че хормоните, които произвежда, не са в достатъчни количества.

      хипофункция на щитовидната жлеза - симптоми
      Редица признаци издават хипофункция на щитовидната жлеза!

      Ето ги и най-честите оплаквания:

      Хронична умора

      Наред с повишаването на телесното тегло, при хипофункция на щитовидната жлеза се наблюдава и перманентно усещане за умора. Липсата на енергия непосредствено след ставане сутрин може да е провокирана от редица смущения в здравословен план. Често обаче се дължи и на разстройството, породено от недостиг на хормони на щитовидната жлеза.

      Депресия

      Малцина свързват чувството за емоционална празнота, потиснатост и депресия именно с хипотиреоидизъм, както още е известно разглежданото от нас състояние. Факт е обаче, че именно заниженото производство на хормони от страна на щитовидната жлеза оказва влияние върху стойностите на редица показатели в организма. В това число – и върху нивата на серотонин в мозъка. Серотонинът, на свой ред, е отговорен за доброто настроение.

      Промени във вкусовите рецептори

      Когато щитовидната жлеза синтезира ограничено количество хормони, това влияе директно и върху вкусовите рецептори. Променени са усещанията за аромат и вкус.

      Важно! Трябва да се има предвид обаче, че промяната в апетита и по-точно повишеният апетит се дължат на противоположното състояние – хипертиреоидизъм. Когато жлезата синтезира прекалено много хормони, човек усеща перманентно глад. Телесното тегло обаче не се покачва, тъй като заболяването компенсира повишения прием на калории.

      Проблеми с паметта

      Състоянието, познато като обща мозъчна мъгла, както и влошената памет също могат да са провокирани от понижения синтез на хормони. Често появата им се обяснява с напредването на възрастта, но конкретният здравословен проблем също може да се смята за първопричина.

      Понижено либидо

      Дефицитът на хормони, произвеждани от щитовидната жлеза, може да окаже пряко или косвено влияние и върху сексуалното желание. Заниженото либидо често се дължи на хормоналния дисбаланс, но може да е провокирано и от физическите неразположения и промени, които съпътстват здравословния проблем.

      Суха кожа
      Сухата кожа издава хипотиреоидизъм!

      Сред често срещаните признаци за хипофункция на щитовидната жлеза са и проблемите с кожата. В голяма част от случаите става дума за изменение в самата структура на най-големия орган в човешкото тяло. Кожата става суха, сърби и се лющи. Всичко това се дължи на влошения метаболизъм, който оказва ефект и върху изпотяването. От изпотяването в голяма степен зависи влажността на кожата. Когато то е ограничено и недостатъчно, драстично се влошава външният вид на кожата.

      В много случаи ноктите и косата също страдат при проблеми с функционирането на щитовидната жлеза.

      Запек

      Последица от забавения метаболизъм е и нередовното изхождане. Често пациентите с хипотиреоидизъм страдат от запек, стига се дори до хронична форма.

      Нередовна менструация

      Нередовният или прекалено дълъг месечен цикъл е друг признак на понижения синтез на хормони от страна на щитовидната жлеза. При хипофункция периодът между отделните менструации е значително съкратен. Обратното – кратко кървене през голям интервал – се наблюдава при хиперфункция на жлезата.

      Мускулни схващания

      Болката в мускулите, схващанията, внезапно появилото се усещане за скованост или изтръпване в крайниците също може да е индикация за занижени функции на щитовидната жлеза. С течение на времето дефицитното производство на хормони на щитовидната жлеза нанася поражения върху нервите, отговорни за доставянето на сигнали от мозъка и гръбначния мозък.

      Повишено кръвно налягане

      Според някои медицински заключения хората, страдащи от хипофункция на щитовидната жлеза, много по-често имат повишено кръвно налягане. При тях рискът от развитието на хипертония се смята за в пъти по-висок. Обяснението, което се дава, гласи, че занижените количества хормони могат да провокират забавяне на сърдечния ритъм. Това, на свой ред, оказва влияние върху силата на изпомпване на кръв от кръвоносните съдове.

      Втрисане

      Хората, които страдат от хипотиреоидизъм, много често страдат от безпричинно втрисане и усещане за студ. Обяснението отново се свързва с липсата на хормони.

      Сънливост

      Ако човек се усеща перманентно недоспал, спи му се дори след часове, прекарани в сън, това може да е признак за понижено производство на хормони от страна на щитовидната жлеза.

      Рязко повишаване на телесното тегло

      При много жени рязкото напълняване се дължи на проблемно функциониране на щитовидната жлеза. Поради това ако няма друга предпоставка за промяната във външния вид, специалистите съветват да се направят необходимите изследвания.

      Висок холестерол

      При някои пациенти високият холестерол е индикация за понижено производство на хормони.

      Стерилитет

      При проблеми със забременяването, продължили дълго, препоръчително е да се проследи функционирането и на щитовидната жлеза. Често повишеното или понижено производство на хормони стои в основата на безрезултатните опити за зачеване.

      Хипофункция на щитовидната жлеза – причини

      След като обърнахме внимание на онези белези, въз основа на които може да се направи предположение за понижено производство на хормони от страна на щитовидната жлеза, ред идва да се спрем и на конкретните причини.

      Най-често в основата на проблема стоят някои от разгледаните по-долу предпоставки:

      Хашимото
      Хашимото и хипотиреоидизъм често са свързани!

      Като най-често срещана причина за хипофункция на щитовидната жлеза се сочи Хашимото. При много пациенти двете състояния се развиват паралелно. Не бива обаче да се допуска грешката да се смятат за един и същи здравословен проблем. При разглеждания от нас здравословен проблем от решаващо значение са нивата на хормони – TSH, T4, T3. На свой ред, при Хашимото се следят определени антитела.

      Когато при един и същи пациент се наблюдават и двете състояния, това означава, че в резултат на автоимунни процеси увредена е щитовидната жлеза. И по-точно – собствената имунна система атакува жлезата. Това води до възпалителни процеси, причиняващи на даден етап и хипофункция и понижено производство на хормони.

      Дефицит на полезни вещества

      Като следваща предпоставка за хипотиреоидизъм се сочи и недостигът на полезни вещества. В съвременния свят много фактори оказват неблагоприятно въздействие в тази посока. И по-точно – нерационалното хранене, напрегнатото ежедневие, стресът и прочие.

      Премахната щитовидна жлеза

      Ако в резултат на дадени обстоятелства е премахната щитовидната жлеза, няма как да се синтезират въпросните хормони.

      Проблем с хипофизата

      Не на последно място – макар и рядко срещан, проблем с хипофизата също може да провокира дефицитно производство на хормони от страна на щитовидната жлеза.

      Хормони на щитовидната жлеза

      Тъй като целият материал е посветен на недостигът на хормони, произвеждани от щитовидната жлеза, няма как да пропуснем да обясним кои са въпросните хормони.

      Започваме оттам, че хипоталамусът в мозъка е отговорен за производството на всички хормони в тялото. Когато налице е недостиг, той се активизира и осигурява липсващите количества.

      В контекста на разглежданата от нас тема, хипоталамусът играе роля чрез синтеза на TRH, който се насочва към хипофизата. На свой ред, хипофизата го преобразува в TSH или Thyroid Stimulating Hormone. Казано по друг начин – в хормона, стимулиращ работата на щитовидната жлеза. От споменатия току що хормон зависи производството на Т4 – хормона, синтезиран от самата жлеза. И за да бъдем по-точни – 94% от хормона, синтезиран от жлезата, е Т4. Останалите 6% – Т3.

      На практика, самият хормон Т4 е неактивен хормон. Т.е. той не може да се използва от организма. Това е възможно едва след като премине през още една трансформация – в черния дроб и в микрофлората на червата и бъбреците. Така достига до Т3, който на практика е необходим на тялото. Споменатите по-горе 6% са крайно недостатъчни, затова от съществено значение е и последната стъпка в трансформацията на хормона, отделян от щитовидната жлеза.

      Ако количествата Т3, достигащи до клетките, са недостатъчни, се изпраща сигнал, активизиращ хипоталамусът и хипофизата. Те започват усилено да произвеждат TRH и ТSH. В обратния случай – ако клетките са пренаситени от Т№, сигналът, който подават, е за намалено производство на TSH.

      Това създава и взаимовръзката – високите нива на TSH индикират недостиг на Т3. В същото време – при пренасищане с Т3 се наблюдават ниски нива на TSH.

      Хранителни добавки при хипофинкция на щитовидната жлеза

      В контекста на всичко, казано дотук, ще обърнем внимание на самото преобразуване на хормоните на щитовидната жлеза. Наред със заниженото производство, неефективното преминаване на Т4 в Т3 също е от значение за процесите, пряко зависещи от функцията на щитовидната жлеза.

      Поради обстоятелството, че полезните вещества са решаващи за споменатата трансформация, често приемът на хранителни добавки се оказва единствен вариант за нормализиране на работата на щитовидната жлеза. Оттам – и за функционирането на целия организъм.

      Веществата – минерали, витамини и други полезни елементи, които си набавя съвременният човек чрез храната, се оказват крайно недостатъчни. Поради това цикълът на хормона на щитовидната жлеза не може да се осъществи пълноценно. Настъпва дисбаланс, който изисква специално внимание.

      За традиционното лечение при хипофункция на щитовидната жлеза вече писахме – сега идва ред и на допълващата терапия. Става дума за прием на хранителни добавки, чрез които могат да се насърчат процесите по преобразуване на разгледаните по-горе хормони. Ето кои са най-важните елементи, от които щитовидната жлеза има нужда. И чрез кои изпитани продукти могат да се набавят:

      Всеки може да направи собствен избор за това коя добавка да приема, в какви дози и комбинации. Ние ще обърнем внимание на няколко, които смятаме за основни за здравето на щитовидната жлеза.

      ТИ ЛАЙФ

      ТИ ЛАЙФ е продукт, стъпващ на основата на древна индийска рецепта за здравето на щитовидната жлеза.

      Продуктът се приема под формата на чай и съдържа изцяло натурални, билкови съставки. Комбинацията от лековити растения допринася за цялостното здравословно състояние на организма, тъй като се знае, че правилното функциониране на щитовидната жлеза е от решаващо значение.

      ТИ ЛАЙФ съдържа флавоноиди, фенолни киселини, дъбилни вещества, витамини, полезни елементи и други ценни вещества, спомагащи за балансираната работа на щитовидната жлеза.

      Препоръчва се както при хипо, така и при хиперфункция на жлезата с цел нормализиране на работата й.

      ти лайф щитовидна жлеза
      ТИ ЛАЙФ помага при проблеми с щитовидната жлеза

      ФРЕШ КЕЛП
      ФРЕШ КЕЛП компенсира недостига на йод!

      Основната съставка във ФРЕШ КЕЛП е екстракт от кафяви водорасли, който осигурява оптималните количества на йод в организма. Всички сме наясно, че работата на щитовидната жлеза в голяма степен зависи от въпросния минерал. Той има съществена роля за производството на хормоните на жлезата. В същото време – тялото не разполага с механизъм за производство на йод, а си набавя такъв най-вече чрез храната. Това не във всички случаи обаче е достатъчно, поради което добавките с йод са задължителни при предразположеност към заболявания на щитовидната жлеза.

      ФРЕШ КЕЛП е подходящ избор на натурален продукт със съдържание на йод. В състава му влизат така полезните кафяви водорасли, които по естествен начин подпомагат функционирането на щитовидната жлеза. В същото време добавката съдържа още магнезий, калций, витамини и други полезни вещества.

      Освен споменатите вече ползи за щитовидната жлеза, ФРЕШ КЕЛП се препоръчва още заради детоксикиращото си действие и заради противомикробния и противовъзпалителния си ефект. Спомага за поддържане на телесното тегло и укрепва още имунната система.

      СЕЛЕН

      По-нагоре в текста вече стана дума за незаменимата роля на минерала селен за работата на щитовидната жлеза. Под формата на хранителна добавка той се препоръчва при проблеми с щитовидната жлеза и наднормено телесно тегло. Въпреки че на тялото са му необходими ниски дози от него, той е решаващо значение за правилното функциониране на щитовидната жлеза. Нещо повече – наличието на достатъчни количества селен в организма осигурява баланса между хормоните, синтезирани от щитовидната жлеза.

      Под формата на хранителна добавка, каквато например предлага производителят Nature’s way, приемът на селен се препоръчва и заради мощното антиоксидантно действие на минерала. Освен това – той спомага за доброто очно здраве, подобрява състоянието на косата и ноктите, подпомага имунитета, като мярка срещу редица простудни заболявания.

      Важно!

      Преди да приключим частта от текста, в която разглеждаме конкретно хормоните, ангажирани с работата на щитовидната жлеза, ще се спрем и на препоръчителните стойности. Ето какво е добре да се има предвид:

              • TSH – като референтни стойности за въпросния хормон се сочат от 0,5 до 5,5. Редица експерти обаче са на мнение, че тези граници са прекалено размити. Като добри нива на хормона се конкретизират между 0,5 и 2,5. В границите между 1 и 2 пък се смята за перфектна концентрация на хормона, каквато трябва да се цели, ако се планира забременяване;
              • Т3 и Т4 – когато се разглеждат т.нар. free T3 и free Т4, се сочи, че е добре въпросните да са на горна граница. Докато за регулаторния механизъм – reverse T4 – се смята, че е препоръчително да е на долна граница.

      За да се установи конкретното състояние на щитовидната жлеза, препоръчва се едновременно да се изследват всички изброени по-горе хормони. Само така може с точност да се установи на какъв етап от преобразуването на хормоните се наблюдава срив, предизвикващ недостиг (или излишък) на хормони на щитовидната жлеза.

      Хипофункция на щитовидната жлеза – какво още да направим

      Няколко съвета за здравето на щитовидната жлеза!

      В текста разгледахме вече в какво се състои традиционното и алтернативното лечение при хипофункция на щитовидната жлеза. За финал на текста ще ви предложим и кратък план за действие, който е добре да се прилага паралелно с основното лечение. Акцент в него се поставя на храненето и на това какво е добре да се консумира и какво да се избягва, за да се осигури здравето на щитовидната жлеза.

      Ето за какво става дума:
              1. От менюто е добре да се изключат храните, които са бедни на полезни вещества, но които отнемат от организма такива и носят „празни калории”. В тази група попадат съдържащите бяло брашно, бяла захар, бял ориз. Характерното за тях е, че създават усещане за ситост. На практика човек смята, че се е нахранил, но клетките на организма му гладуват заради липсата на полезни вещества;
              2. Храненето трябва да е пълноценно – храната трябва да се подбира така, че да доставя на организма необходимите му полезни минерали. И още нещо – налични в менюто трябва да са споменатите по-горе полезни вещества, които спомагат за затваряне на цикъла на щитовидната жлеза. В групата на препоръчваните попадат съдържащите протеини и полезни мазнини, комбинирани с големи количества пресни зеленчуци;
              3. Препоръчителен е приемът на хранителни добавки. Към днешна дата трудно необходимите полезни вещества могат да се набавят само чрез храната;
              4. Внимание трябва да се обърне на пълноценното разграждане на приетата храна. Тук от значение е доброто храносмилане. Ако такова е налице, тялото ще успее да извлече полезните вещества от консумираната храна;
              5. Важно! Колкото и да се препоръчва консумацията на пресни зеленчуци, препоръчително е да се избягват тези от семейство Зелеви. Причината се крие в това, че въпросните зеленчуци оказват влияние върху производството на хормони от страна на жлезите. В някои случаи – увеличават синтеза, в други – го намаляват. Като конкретни храни, към които хората с хипофункция на щитовидната жлеза трябва да са нащрек, се сочат зелето във всичките му разновидности, още карфиол, броколи, репички и ряпа, хрян и синап. Добре е обаче да се има предвид, че термичната обработка елиминира този им ефект;
              6. До минимум трябва да се сведат химикалите в ежедневието, в това число тютюневият дим, флуорът в пастата за зъби, хлорът в чешмяната вода, оцветителите в пакетираните храни и други.

      Хипофункция на щитовидната жлеза и бременност

      Ендокринните смущения, към която група спада и хипотиреоидизмът, се смятат за втората най-честа предпоставка за безплодие. Ако все пак бременност настъпи, трябва редовно да се следят стойностите на хормоните. При необходимост – да се приемат и подходящи препарати – синтетични хормони.

      Важно!

      За финал на настоящия материал ще посочим само, че в резултат на проведената терапия – медикаментозна, натурална, хранителна и прочие, могат да настъпят изменения в концентрацията на хормоните, произвеждани от щитовидната жлеза. Именно поради това е препоръчително да се следят показателите своевременно и да се коригира при необходимост дозата на приемания хормонален препарат или да се промени подходът в цялост. Трябва да се има предвид, че при несъобразена схема на лечение прекалено лесно хипофункцията може да премине в хиперфункция на щитовидната жлеза.

      Източници:

      https://www.medicinenet.com/thyroid_disorders/article.htm

      https://www.endocrineweb.com/conditions/thyroid-nodules/thyroid-gland-controls-bodys-metabolism-how-it-works-symptoms-hyperthyroi

      https://www.youtube.com/watch?v=v8-qPE51zFM

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *