ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Как се преживява развод в зряла възраст

Развод след години брак е стресиращо събитие. Но то може да се превърне в началото на нов, по-щастлив и спокоен живот

Да оцелееш емоционално и физически след развод е трудно на всяка възраст. Но за хората над 50 години подобно събитие може да се окаже много стресиращо. Как се преживява раздялата с дългогодишен партньор, обясняват психолозите Шоба Сиренивасан и Линда Вайнбергер*.

Ребека е жена на средна възраст. Наскоро тя се разведе след 26 години брак. Съпругът на Ребека призна, че обича друга и предложи да се разделят. Ребека дори не е мислила за развод, въпреки че през последните години семейният й живот не може да се нарече щастлив. Тя обаче беше свикнала, беше се нагодила някак. Изневярата на съпруга ѝ я изненада неприятно.

Сега Ребека живее сама и не знае какво я очаква в бъдеще. Външно всичко е наред: порасналите деца живеят наблизо, роднини и приятели я подкрепят. Тя продължава да работи на непълно работно време на същото място както и преди, не живее в бедност, но финансовите й възможности са станали по-скромни, отколкото по време на брака й.

Линда Вайнбергер

Историята на Ребека не е уникална. Много двойки се развеждат, когато децата им пораснат. Според изследване на разводите в зряла възраст, броят на хората, решили да се разведат около 50-те си години, се е удвоил между 1990 и 2010 г., и представлява 25% от всички двойки, взели такова решение.

Късните разводи имат редица последствия, включително финансови проблеми, промени в отношенията с децата, самота

Разводите в зряла възраст ощетяват емоционално и материално предимно жените. Заради разпада на взаимоотношенията настъпват промени в отношенията с децата (по-голяма зависимост от децата заради социални въпроси – например грижи в случай на заболяване), рядко и по-лошо общуване с тях (този проблем по-често се отнася до бащите).

Зрелите хора, които наскоро са преминали през развод, често се оказват в трудни ситуации: трудно намират нов дом, губят приятели поради преместването. Те са по-склонни да страдат от депресия и стрес, гняв, отчаяние, недоволство от живота и всякакви здравословни проблеми, произтичащи от това.

Ребека вече е на кръстопът. Тя трябва сама да напише нова глава от живота си и само тя може да реши за какво ще бъде тази глава: за растеж и реализиране на възможности или за съжаление и стагнация.

Адаптирането към живота извън брака не е лесно. И успехът му се влияе от:

… лични качества: готовност за общуване и промени,

… участие в дейности, които стимулират личностния растеж,

… воля да се справите и да се отървете от чувствата на отхвърляне и уязвимост,

… психологическа стабилност.

Прогонете негативните мисли, спрете да се обвинявате за случилото се. Простете си, проявете състрадание към себе си

Друго, което може да ви помогне, за да се справите с последиците от развода, е самосъстраданието. Прогонете негативните мисли, спрете да се обвинявате за случилото се. Простете си, проявете повече грижа и милост към себе си.

Разводът е една от най-стресовите ситуации в живота, независимо от възрастта или продължителността на брака. За първи път след развода личните и социалните връзки са важни за всеки човек. Те дават усещане за стабилност и решимост да живеят щастливо до края на живота си. Понякога подкрепата на близките не помага и човекът не може да се справи със стреса. В този случай е необходима помощта на специалист.

Шоба Сиренивасан

Ребека имаше късмет. Близките й я подкрепят, тя има работа. Въпреки това страда от загубата на дългосрочна връзка и промяната в начина на живот. Сега за нея, а и за всеки в нейното положение, е важно как точно ще възприеме тези промени.

Бракът й не беше щастлив, но й диктуваше определени правила. Но днес вече има свободата да избира. Трудно й е да се примири с развода, защото той не се е случил по нейна инициатива. Този развод обаче може да бъде началото на положителни промени в живота на Ребека, и на всеки един човек в нейното положение.

Няма лесна промяна, дори и ако е за добро, дори и ако промяната носи със себе си редица облекчения. Особено трудно е да се промени това, което е било непроменено в продължение на много години. Но дори отрицателните промени могат да се превърнат в тласък за нещо, което вие самите не бихте посмели да направите. Останали сте сами и това е трудно. Ще е чудесно да имате подкрепата на семейството и приятелите си. Само вие сами обаче може да решите какво ще бъде продължението на вашата книга на живота.

* Шоба Сренинивасан и Линда Е. Вайнбергер са психолози от университета в Южна Каролина.

Източник: woman.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *