ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Витамин B6 – 6 ползи за здравето и храните, от които да си го набавим

Може би не подозирате колко е нужен витамин B6 за организма. Той е изключително важен за правилното функциониране на много системи в тялото.

спанак, витамин B6
Най-добрият начин да си набавите достатъчните количества от този витамин е чрез храненето. Спанакът е богат източник на витaмин B6

Витамин B6 е един от осемте витамини от група B и е от съществено значение за метаболизма, сърдечно-съдовото здраве и много други важни системи и органи. Но тъй като витамин B6 е водоразтворим, а не мастноразтворим, той редовно се изхвърля от тялото и следователно трябва да се консумира ежедневно.

В тази статия ще ви запознаем с основните ползи за здравето от витамин B6 и с кои храни да си го набавите.

 

  1. Подпомага превръщането на храната в енергия

Заедно с другите витамини от групата B, B6 подпомага оргнизма в превръщането на хранителните вещества в енергия. Той помага за метаболизма на въглехидратите и действа с някои ензими за разграждане на протеините до аминокиселини – съединия, които помагат на тялото ни да расте и да функционира правилно.

 

  1. Подпомага сърдечното здраве

„Витамин B6 работи с два други витамина от групата B – B12 и фолиева киселина, за намаляване на нивата на хомоцистеин”, казва Меган Уонг, диетолог в “AlgaeCal”.

Меган Уонг - диетолог
Меган Уонг – диетолог

Хиперхомоцистеинемия е съсъояние, при което нивата на аминокиселината хомоцистеин в кръвта са прекалено високи. Високите количества от тази аминокиселина водят до повишен риск от сърдечно-съдови заболявания, инфаркт, инсулт и атеросклероза – заболяване, което причинява натрупване на плака в артериите.

Според доклад от 2015 г., публикуван в „Nutrition Journal”, хиперхомоцистеинемията може да възникне поради недостиг на витамин B6. Но с набавянето на витаминът, нивата на тази аминокиселината могат да се понижат значително.

 

  1. Полезен е за мозъната функция и психическото състояние

Увеличените нива на хомоцистеин може да ускорят когнитивния спад, казва Уонг. Това води до повишен риск от неврологични състояния като деменция.

В допълнение към регулирането на нивата на хомоцистеин, B6 играе роля в синтеза на важни невротрансмитери – важми химични съединения, които отговарят за психическото здраве, мозъка и нервната система. Такива са например:

  • Допамин – отговорен за търсенето на наслада, мотивацията и движението.
  • Серотонин – стабилизра настроението и създава усещане за благополучие и щастие.
  • Мелатотнин – играе роля в регулирането на циркадния ритъм и способността да заспиваме.
  • Норадреналин – предизвиква реакцията “бий се или бягай” в тялто ни, когато сме в опасност.

 

  1. Помага за сутрешното гадене по време на бременност

Доказано е, че витаминът може помага при гадене. За бременните жени е изключително важно да си набавят достатъчни количества витамин B6.

 

  1. Помага за поддържането на здрава имунна система

„B6 подобрява функцията на клетки, наречени хемокини, които насочват белите кръвни телца към областите на инфекция или увреждане”, казва Уонг. „Липсата на достатъчно витамин B6 може да намали производството на ключови играчи в имунната система, като лимфоцитите и антителата.

Има два вида лимфоцити, които се влияят значително от дефицита на важния витамин:

  • Т-клетки – те се борят с вредните бактерии, вируси и нашественици в тялото.
  • В- клетки – те създават антитела, които се прикрепят към вредните нашественици, като вируси и бактерии и и унищожават.

Проучване от 2006 г., публикувано в „European Journal of Clinical Nutrition” установява, че витамин B6 определено подобрява имунния отговор при инфекции, дори и при критично болни пациенти.

 

  1. Предпазва от анемия

„B6 участва в производството на хемоглобин – протеин, който доставя кислород до клетките”, казва д-р Лина Великова, клиничен имунолог и медицински съветник в “Supplements101”.

д-р Лина Великова
д-р Лина Великова, клиничен имунолог и медицински съветник в “Supplements101”

По-ниските нива на хемоглобин са една от главните причини за анемия, състояние, характеризиращо се с ниски нива на червените кръвни клетки. Те пренасят кислород в тялото, така че без определено количество от тях човек се чувства слаб и изморен.

Приемът на адектватни количества витамин B6 може да помогне за предотвратяване на анемия.

 

Какво количество B6 е нужно да си осигурявате дневно?

 

Количеството зависи от възрастта и пола. За всяка демографска група препоръчителната дневна доза е:

 

  • За деца до 6 месеца – 0.1 мг
  • За деца от 7 месеца до 1 година – 0.3 мг
  • За деца от 1 до 3 години – 0.5 мг
  • За деца от 4 до 8 години – 0.6 мг
  • За деца от 9 до 13 години – 1.0 мг

 

  • За момичета от 14 до 18 години – 1.2 мг
  • За момчета и мъже от 14 до 50 годишна възраст – 1.3 мг

 

  • За мъже след 50 годишна възраст – 1.7 мг
  • За жени след 50 годишна възраст – 1.5 мг

 

  • За бременни жени – 1.9 мг
  • За кърмачки – 2.0 мг

 

Как да си набавите достатъчно витамин B6 и в кои храни се съдържа?

 

“Най-добрият начин да си гарантираме, че получваме достатъчно от този витамин е чрез богата на B6 диета”, казва д-р Великова

Храните с високо съдържание на B6 включват:

  • Фъстъци – в 1 чаша се съдържат 0.7 мг
  • Пиле – в 100 грама се съдържат 0.2 мг
  • Зелен фасул – в 1 чаша се съдържат 0.2 мг
  • Овес – в една чаша се съдържат 0.1 мг
  • Спанак – в една чаша се съдържат 0.1 мг
  • Портокал – в един среден по големина портокал се съдържат 0.1 мг

Ако не си набавяте достатъчно чрез храната, е добре да приемате хранителни добавки с витамин B6. Д-р Великова казва, че дозировката не трябва да надвишава 1.4 мг дневно за жени над 18 години и 1.7 мг за мъже над 18 години.

Меган Уонг препоръчва възрастните хора да пият добавки, особено ако имат намален апетит, което може да означава, че не си набавят достатъчно от важния витамин.

 

Заключение:

 

Витамин B6 е от решаващо значение за поддържането на добро здраве и правилното функциониране на организма. Неговите полезни качества включват: подобряване на здравето на сърцето, стимулиране на имунната система, поддържането на мозъка и психическото здраве и други. За да сте сигурни, че си набавяте достатъчно от него, е препоръчително да включите пилешко, зелен фасул и спанак в диетата си.

Източник: https://www.insider.com/

ВИТАМИН В КОМПЛЕКС Equilibra
Eфективна комбинация от витамини В, които стимулират имунната система, подобряват енергийния метаболизъм и поддържат функциите на нервната система

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *