ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Как да различим инфаркта

В страната ни се шири неоправдана липса на внимание към профилактиката на сърдечно съдовите заболявания и ранната им диагностика. Затова, когато човек най-накрая се обърне към лекарите, те често вече са безсилни да му помогнат.

Кажете ми как можем да различим симптомите на инфаркта и как да окажем първа помощ, докато чакаме идването на линейката?

Васил Михайлов – Бургас

Знаете ли, че хората не познават лицето на врага!

В същото време дори и минималните знания в тази област са допъл­нителен шанс за дълъг живот. Инфарктът на миокарда е остро със­тояние, причинено от умъртвяване на част от тъканите на сърдечния мускул.

КАКВО ЗАПЛАШВА ЧОВЕКА В ТОЗИ СЛУЧАЙ:

  • спираме или разрий на сър­цето;
  • камерно мъждене (пие. без­разборното съкращаване, което винаги води до спиране на притока на кръв дори и В големите артерии);
  • застой на сърдечна недос­татъчност или други усло­вия, които реално застраша­ват живота на пациента.

ЗАЩО СЕ СЛУЧВА ТОВА?

Основната причина за това заболяване е атеросклерозата. Ако кръвта изобилства с определени мазнини (холестерол u други липиди), те се отлагат Върху стената на големите артерии под формата на т.нар. атеросклеротич­ни плаки. В най-неочак­вания момент плаката, а оттам и вътрешната обвивка на артериите на сърцето може да се спука или разкъса. На това място се образу­ват кръвни съсиреци, артерията се запуш­ва. Спира притокът на кръв, сърдечните клетки започват да умират и се развива миокарден инфаркт.

Колкото по-голяма е артерията, по която спира притокът на кръв към сърцето, толкова повече миокардни клетки умират и толкова по- обширен е инфарктът. Целостта на атероскле­ротичните плаки може да се наруши от учест­ено сърцебиене и високо кръвно налягане, поради стрес, интензивни фи­зически или емоционални натоварвания. Но много често инфарктът се развива и без видима причина, понякога дори по време на сън. Най- „любимото“ му време е рано сутрин.

За Lekuva.net – вестник „Доктор”.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *