Гушата се лекува успешно

 

 

Тиреоидитът е възпаление на щитовидната жлеза от автоимунен характер. Предизвиква се от наличието на аномални ан­титела в кръвта и от левкоци­тите, които атакуват и увреж­дат клетките на щитовидната жлеза. А крайният резултат От такова имунно увреждане на клетките е понижаване работа­та на щитовидната жлеза, т е.хипотиреоидоза.

При вас все още има доста­тъчно резерви за предотвра­тяване на хипотиреоидозата, защото хормоните са в норма. Ако ви направят пункция на щитовидната жлеза, то­гава може да се потвър­ди диагнозата хроничен автоимунен тиреоидит. Но такава процедура се препоръчва при наличие на обемни образувания в тъканите на органа – т.е. на възли и кисти с диаме­тър над 1 см – с цел да се изключи израждането им в рак.

ЛЕЧЕНИЕТО НА ТИРЕОИДИТА Е СТРОГО ИНДИВИДУАЛНО

В районите с дефицит на йод ce предписват йодосъдържащи препарати. Ако показателите на хормоните в жлезата се про­менят, се назначава хормонална терапия. При такова състояние болният изпитва слабост, отоци, понижаване на паметта, из­потяване, раздразнителност.

Хормони се назначават и заради способността на тиреоидните препарати да намалят гушата, т.е. размерите на щитовидната жлеза. Те потискат изра­ботването на тиреотропния хормон от хипофизата – знаем, че тя се намира в главния мо­зък:

Освен всичко друго, тиреотропните препарати предо­твратяват развитието на недостатъчност на щитовид­ната жлеза и съответно пони­жаване на тези толкова важни хормони – Т4 и ТЗ. Това се налага, защото с времето хроничният автоимунен тиреоидит може да прогресира – заради стресове, лоша екология, небалансирано хранене, чести инфекции.

Освен всичко друго допълнителният прием на тиреоидни препарати оказва неутрализиращо действие на лимфоцитите в кръвта – вече знаем, че те предизвикват увреж­дането и разрушаването на щитовидната жлеза.

Дозата на лекарството се подбира индиви­дуално, а на всеки шест месеца се извършва контрол на хормоналния фон, за да не се стигне до предозиране на ле­карството. Лечението е доста­тъчно продължително, защото гушата намалява не по-рано от 12 до 18 месеца от началото на терапията.

Обаче заради намаляване на размерите може да се понижи и функцията на щитовидната жлеза, ако не е назначено необ­ходимото лечение. Затова може да се наложи да се лекувате цял живот с хормони.

Що се отнася до витами­ните – за да се избегне предо­зирането на препаратите, е целесъобразно да се изследва нивото на микроелементите в кръвта – калций, магнезий, натрий, калий, желязо и някои други. Честа причина за падане на косата е дефицитът на калций и желязо в организма. Както и ограничаване на белтъчините в менюто ви.

За необходимостта от антибиотици ще реши лекарят ютоларинголог – ако са лоши изследванията след намазка от носа и устата.

Ако желаете да опитате лечение и със специални имуностимулиращи и имуномодулиращи лекарства, това трябва да стане само след изследване на кръвта за имунен статус и задължителна консултация със специалист.

За Lekuva.net – вестник „Доктор”.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *