Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

С какво се лекува шийната спондилоза?

Шийната спондилоза се лекува в зависимост от тежестта на дегенерацията и симптомите могат да са различни. При по- голямо натоварване на врата те се засилват.

 

Какво означава диагнозата начална спондилоза на шийните прешлени? Възможно ли е да се получат други усложнения? Опасна ли е? Какво е лечението на това заболяване? Много ще съм ви благодарна, ако отговорите на моите въпроси, чрез вашия толкова полезен и обичан здравен сайт!

Ваня Миткова – Русе

В зависимост от тежестта на дегенерацията симптомите могат да са различни. При по- голямо натоварване на врата те се засилват. Натоварване­то може да е не само динамич­но, но и статично, като седене пред компютър, продължител­но шофиране и др.

Най-често срещаните проя­ви на болестта са:

Болка във врата. Тя може да се разпространи до осно­вата на черепа и раменете. Движенията могат да увеличат болката. Понякога тя се раз­пространява надолу към ръката и пръстите. Това е причинено от дразненето на нерв, който излиза от шийната част на гръбнака и достига до ръката. При едни пациенти болката е на пристъпи, а при други е продъл­жителна и неотслабваща.

ВНИМАНИЕ!

Заболяването се открива по усе­щането за скованост във врата, особено след нощна почивка. И още – по главоболието, което се появява от време на време. То обикновено започва в задната част на главата, точно над врата и се премества към челото. Може да се появят вцепене­ност, изтръпване, намалена чувст­вителност или слабост в различни части на ръката или дланите. Ако се появят такива симптоми, потър­сете лекар, тъй като те могат да са показател за притиснат нерв.

Ограничени движения.

Ограничението е в странич­ното накланяне на главата и въртенето.

КАК ЗАПОЧВА ЛЕЧЕНИЕТО

Лечението на шийната спондилоза започва със специ­ализиран неврологичен преглед и компютърни изследвания, ЕМГ (електромиография) и ЕНГ (електроневрография), които установяват състоянието на мускулите, нервните коренче­та и скоростта на провеждане на нервните импулси по хода на нерва.

Първоначално лечението започва без медикаменти. Бол­ката може да е много силна. Тогава ще имате нужда да си починете ден-два. В острия болков период за 7-10 дни се прави шийна тракция. Носи се яка, която ограничава движе­нията на врата, като по този начин намалява болката. Но имайте предвид, че продължи­телното носене на яка може да причини скованост на вра­та. Ето защо се опитайте да поддържате врата си колкото е възможно по-подвижен. Не трябва да му позволявате да се вцепени. Опитайте посте­пенно да увеличавате обема на движенията. На всеки 2-3 часа внимателно правете движения в различни посоки.

Възможно най-късно се вър­нете към нормалните си задъл­жения. Добри резултати дава комбинацията на класическата терапия с модерната лазерна физиотерапия, при което се овладява бързо болката, пре­махва се възпалителният про­цес и се постига дълготраен лечебен ефект.

ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ ОТ НАШИТЕ КОНСУЛТАНТИ:

  • Упражнявайте движения с врата си и не водете заседнал начин на живот.
  • При болков пристъп се ста­райте да движите врата си в нормални граници.
  • Преминете към нормални движения и ежедневие едва след отзвучаване на болката.
  • Може да ви помогне добра­та поза. Изпънете раменете назад и вървете „като модел“.
  • Опитайте се да бъдете с изправен гръб, когато седите.
  • Твърдата възглавница пома­га на някои хора при спане.
  • Физиотерапията също ще ви бъде от помощ, когато се появят болки.
  • Лечението е различно при всеки пациент и може да се предписва само от лекар.

ВНИМАНИЕ!

Не отлагайте посещението си при специалист, ако болката се засили, ако внезапно се появят изтръпване и скованост в ръката или дланите. Не е за пренебрегване и хроничната болка във врата, която понякога може да е свързана с напрежение и депресия, които трябва да се лекуват своевременно.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “С какво се лекува шийната спондилоза?

  1. Сергеева каза:

    Имам световъртеж и гадене от шипове на врата. Къде мога да си намеря най-подходящата за мен възглавница ?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *