ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

5 често срещани навика, които отслабват имунитета

Тук ще ви запознаем с 5 навика, които вредят на имунната система, както и 5 начина да се справите с тях

навици, които отслабват имунитета
Някои лоши здравословни навици могат да отслабят имунната защита

Най-просто казано, имунната система се състои от милиарди клетки, които се движат през кръвния поток, тъканите и органите и защитават тялото от бактерии, вируси и ракови образувания. Някои вредни здравословни навици могат да отслабят тази защита, а други, които са полезни, могат да я подсилят. Тук ще разгледаме 5 от най-честите лоши навици и нездравословни храни и как да се отървете от тях.

 

  1. Нездравословно хранене

Меню с ниско съдържание на жизненоважни хранителни вещества може да наруши активността на антителата, в ущърб на имунната система. Прекаляването с рафинира захар и месо, както и недостатъчното хранене с плодове и зеленчуци, нарушава чревната микрофлора, което води до хронично възпаление на червата и отслабване на имунната защита.

Решение:

Заменете преработените продукти и храната от заведения за бързо хранене с пресни растителни храни, които са богати на витамини, минерали и антиоксиданти. Поинтересувайте се от по-здравословни ястия и диети или си помогнете с хранителни добавки за дефицитът на витамини и минерали, който трябва да попълните.

 

  1. Прекалено излагане на стрес

Според проучване на „Gallup International”, проведено през 2020 година, 60% от хората са подложени на стрес ежедневно. Стресовите състояния повишават нивата на котризол, хормон, който деактивира клетките, борещи се с инфекциите. Непрекъснатото излагане на стрес насърчава затлъстяването, пречи на зарастването на рани и може да причини хронични възпаления. Смята се още, че стресът увеличава риска от появата на рак.

Решение:

Физически упражнения и йога – стандартните упражнения насърчават освобождаването на ендорфини, които повишават настроението и съдействат за освобождаване на стреса.

Йогата е изключително ефективна при стрес. Тя доказано действа отпускащо и е от най-популярните средства за облекчаване на депресия и тревожност.

 

  1. Прекаляване с алкохол

1 чаша вино на ден е полезна, но обилното пиене е разрушително за здравето. Препоръчително е да се пие по 1 питие дневно за жените и 2 за мъжете, но най-добре е да се избягва и тази консумация. Изследванията са категорични, че има връзка между прекомерното пиене, и проблеми като: чернодробни заболявания, бавно възстановяване от инфекции и физически травми, увреждания на T-клетките, ракови заболявания на гърлото, ларинкса, хранопровода и дебелото черво.

Решение:

Спазвайте препоръчителнта консумация на алкохол – 2 напитки на ден за мъжете и 1 за жените. Ако пиете редовно над тези количества, задайте си седмично ограничение на напитките и се придържайте към него. Редувайте всяка чаша алкохолна напитка с чаша ледена вода.

Ако имате сериозна зависимост, поговорете с лекаря си, за да ви препоръча допълнителни мерки.

 

  1. Прекалена консумация на захар

Този силно рафиниран подсладител се добавя в 74% от пакетираните храни. Захарта може да подкопае имунната система по много начини, като се започне с надбъбречните жлези, които произвеждат кортизол. Прекомерната консумация на захар поддържа този хормон на стреса хронично повишен, което може да е причина за натрупване на ненужно тегло, поява на диабет и сърдечни заболявания и други проблеми.

Решение:

Ограничете приема на захар до по-малко от 5% от дневните калории (около 2 супени лъжици или 25 грама). Четете етикетите и следете колко захар съдържат продуктите, които купувате. Захарта може да е записана като ечемичен малц, захарно цвекло, кафява захар, тръстиков сок, царевичен сироп, дехидратиран трастиков сок, декстроза, фруктоза, мед, малцов сироп, малтоза, захароза и др. Заменете колата и безалкохолните напитки, съдържащи захар, с газирана вода.

 

  1. Заседнал начин на живот

Липсата на движение и затлъстяването увеличват рискът от сърдечни заболявания, инсулт, диабет тип 2 и рак. Забавянето на метаболизма от заседналия начин на живот води до загуба на мускулна маса и костна плътност и прави организма по-податлив на хормонален дисбаланс и хронични възпаления.

Решение:

Ключът към справяне с този проблем е намирането на най-добрите упражнения за вас самите. Опитайте се да откриете упражненията, които отговарят на вашия начин на живот и здравословно състояние.

Ходете повече пеш, обикаляйте еко пътеки и карайте колело, опитайте йога, играйте федербал с децата. Открийте физическото натоварване, което е най-подходящо за вас и ви носи удоволствие.

Източник: https://www.vitacost.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *