ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Защо винаги се влюбвате в мъже, които ви нараняват?

Винаги ли се влюбвате в мъже, които ви нараняват? Много жени са направо обсебени от обвързването с неподходящи половинки

влюбвате
Преди да се влюбвате в когото и да е, първо обикнете себе си

Това са мъже, които са емоционално недостъпни, женени или вече обвързани. Мъже, пристрастени към цигари, алкохол, хазарт. Или иначе казано – такива, които не могат по никакъв начин да отговорят на любовта им (или поне на очакванията им).

Този проблем има много имена, включително съзависимост, което може да се определи като недоразвито самочувствие и дисфункционални граници, съчетани с неподходяща грижа за околните (позволяване на другите да нахлуят във вашите граници). В средата на 80-те години най-продаваната книга на Робин Норууд – „Жените, които обичат твърде много“ предлага на жените ръководство за освобождаване от такава разрушителна любов.

Много жени постоянно поставят нуждите на другите пред своите и попадат в едностранни връзки

Последствията за тях може да бъдат пагубни, тъй като момичетата и жените отхвърлят собствените си нужди и завършват с изчерпана отговорност за себе си, според Джил П. Уебър. Тя твърди, че много жени се научават да настройват собствения си вътрешен глас поради семейния си опит и това ги подготвя за едностранни връзки в зряла възраст. Д-р Уебър, която е клиничен психолог, пише: „Когато жената развие силно чувство за себе си, ще последват пълноценни взаимоотношения.“

Ето и един пример

Ана, красива и сравнително успешна тридесет и две годишна, осигури на Константин безусловна любов. Тя направи всичко възможно, за да компенсира неговото дисфункционално възпитание, опитвайки се да отговори на всичките му нужди. След като започнаха да живеят заедно, Ана се превърна в нещо като негова майка (пране, готвене и всички онези типични майчини екстри). Освен това отделяше време лично за него (изслушване, посещение на кино заедно, приятели, футбол и други съвместни дейности). В едно с това работеше на пълен работен ден и успяваше да се грижи за петгодишната си дъщеря от предишен неуспешен брак.

Джил П. Уебър

Ана споделя: „Трябваше да се разделим и с него, за да осъзная, че не съм отговорна за чуждото щастие. Мога само да се зарадвам на това, че някой е щастлив. Хората са различни и щастието им е различно. Константин никога не се отнасяше добре с мен и не искаше да планира бъдеще, в което сме заедно.“ Ана разбра, че не й остава енергия за нея самата, тъй като беше фокусирана и върху благосъстоянието на Константин. След раздялата им тя успя да надгради образованието си, което помогна още повече на кариерата ѝ, а оттам и на самочувствието ѝ.

Задайте си въпроса: Има ли нещо в начина, по който моят любим се отнася към мен, което ме прави по-важен и по-добър човек?

Ако отговорът е отрицателен, запитайте се: Получавам ли по-малко, отколкото заслужавам от това, че сме заедно? Изследванията показват, че една от основните причини хората да останат в лоши отношения е страхът да не са самотни. Ако случаят е такъв, внимателно си напомнете, че сте достоен човек, независимо дали сте в романтична връзка или не.

Жените, които са привлечени от мъже, които ги нараняват, често бъркат химията и съвместимостта

Всъщност и двете са от съществено значение за дълготрайната здравословна интимна връзка.

Химия: Това обикновено се отнася до физическо привличане, но може да включва и интелектуално привличане. Става въпрос за това колко интересен и симулиращ намирате човека. Обичате ли докосването му? Радвате ли се на сексуалната химия, която има между вас? От съществено значение е, защото без това вие сте малко повече от приятели.

Съвместимост: Тук става въпрос за споделяне на общи ценности и цели, забавление, когато сте заедно и харесване помежду си. Съвместимост означава да сте преодолели поне три трудности заедно. Трудности, които не са свързани само с вашата връзка. Моменти, които изискват подкрепата на близък човек (смърт на роднина, болен домашен любимец, внезапно съкращение от работа, предателство на приятел и т.н.).

Привличат ли ви мъже, с които имате добра химия, но не и съвместимост? Може би сте израснали в семейство, в което сте били настойник или сте се фокусирали повече върху това да правите другите щастливи. Може би дори сте чувствали, че трябва да сте непрекъснато в добро настроение, независимо от истинските ви чувства.

6 признака, че рискувате да се влюбите в мъже, които ви нараняват

1. Вие сте толкова погълнати от проблемите на партньора, че често нямате време да идентифицирате или решите вашите собствени проблеми.

2. Толкова ви е грижа за него, че сте загубили представа за собствените си нужди.

3. Чувствате, че сте израснали твърде бързо по отношение на вашата зрялост или сексуална активност.

4. Израствайки (до вашата 18-та годишнина, примерно), често ли ви се е случвало да се грижите за брат, сестра, за родител, за по-възрастен роднина?

5. Удоволствие от хората? Ако имате тази тенденция, може да ви е трудно да зададете лимити. Няма да сте в състояние да поискате от партньора си онова, от което се нуждаете. Това е модел, който започва от детството, но може да бъде обърнат.

6. Чувствате ли, че трябва да сте непрекъснато в добро настроение или позитивно настроени, когато сте с приятели, семейство или интимен партньор?

Много жени са в едностранни връзки, защото постоянно поставят нуждите на партньора си пред своите. Момичетата често се отглеждат и възпитават, че трябва да се съсредоточат върху другите и да отложат собствените си нужди. Твърде често те остават с изчерпано чувство за себе си и се обръщат към партньора си за валидиране. Имайте предвид, че емоционалната близост не е емоционална зависимост. Ако връзката ви кара да се тревожите или да поставяте под съмнение чувството за себе си, това може да не е най-добрата връзка за вас.

Ето 6 начина за избягване на вредни и едностранчиви връзки:

1. Потърсете партньор, с когото можете да бъдете себе си. С други думи, не е нужно да ходите така, все едно стъпвате върху черупки от яйца. Трябва да се чувствате в безопасност във връзката. Свободно и открито да изразявате своите мисли, чувства и желания, без да се страхувате от отхвърляне.

2. Задайте очакване за взаимно уважение. Можете да се приемате, да се възхищавате и уважавате взаимно такива, каквито сте. Ако нямате уважение към партньора си, това ще унищожи химията между вас.

3. Изберете партньор, който е надежден. Обажда ли се, когато казва, че ще се обади? Извежда ли ви, когато каже, че ще го направи? Когато мъжът се интересува от жена, прави всичко възможно, за да спази онова, което е обещал.

4. Уверете се, че вашият човек редовно отделя време за вас и вие сте час от неговия вътрешен кръг. Той ви прави приоритет, защото цени вашите отношения. Това включва редовни съобщения или телефонни обаждания, чрез които да покаже че мисли за вас (има и други начини, разбира се).

5. Не правете секс с партньор, който ви кара да се чувствате несигурни. Партньор, който наистина се грижи за вас, дава тласък на самочувствието ви. Той ви цени, прави ви комплименти и ви насърчава да вършите неща, които са във ваш интерес.

6. Изберете партньор, който да приема общото ви бъдеще. Ако той каже, че не е готов за ангажимент, приемете го сериозно – той просто си е такъв и няма да се промени. Не си губете времето за връзка, която няма бъдеще.

За да си спестите влюбване, което може да ви нарани, трябва да се съсредоточите върху любовта към себе си

Ако нямаме самоприемане и любов към себе си, не можем да повярваме, че си струва да се обичаме точно такива, каквито сме. Може да се опитаме да докажем своята стойност, като даваме твърде много на другите и сме прекалено толерантни и търпеливи.

Джил П. Уебър пише: „Колкото повече и по-дълго приемате малтретирането на другите като нещо, което можете да изтърпите или да промените, толкова по-трудно ще развиете положително чувство за себе си. Да виждате себе си само през очите на другите ви откъсва от ежедневното, моментното изживяване на вашия собствен живот.“

Източник: goodtherapy.org

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *