Каква е истината за стриите?

Стриите са неизбежен факт и част от промените по време на бременността за повечето от нас. Не бива да забравяме, че всичко което ще се случи с тялото ни през деветте месеца се дължи на повишената хормонална чувствителност. Смята се, че стриите се появяват вследствие на завишеното ниво на някои хормони, които са най-активни по време на бременност. За съжаление вече появилите се стрии са нелечими /без инвазивна хирургична намеса/, тъй като промените, настъпили в епидермиса, са завинаги.Стриите се появяват преди всичко по корема, гърдите, бедрата и ханша. Първоначално те са розови, червени или с пурпурен цвят, който с течение на времето става бял или перлен.

Едва забележимите стрии могат да бъдат коригирани, като се контролира еластичността на кожата чрез козметични средства/процедури. По видимите „линийки” могат да бъдат отстранени единственно чрез оперативна намеса или неинвазивен метод – дермоабразия, но тогава изчезнат напълно. При дермоабразията всъщност не е толкова невинна – при нея изцяло се „изтрива” повърхностният кожен слой. Остава надеждата, че след като кожата напълно регенерира, по нея няма отново да се появят грозните стрии. Тази процедура трябва да се провежда с обезболяване, защото е доста неприятна.

Има няколко начина с които можем да предотвратим появата на стрии:

  • От най-ранен етап на бременността трябва да мажете кожата с дълбоко овлажняващи емулсии за бременни.
  • Добри резултати дава хомеопатията, особенно в комбинация с ароматерапия. Препоръчва се и билколечението – много помага алое вера, директно поставено върху кожата.
  • Грижете се за фигурата си, като не качвате рязко килограми.
  • Водете активен начин на живот.
  • Масажите са особенно полезни по време на бременността, действат отпускащо на кожата.
  • Хранете се правилно, от изключително значение е приемът на витамини от групите В, А, Е и минералните съединения на цинка, желязото и магнезия.
  • Трябва да релаксирате особенно след по силна нервна възбуда или по-емоционални ситуации. Вместо да успокоите нервите си с нещо вкусно по-добре излезте да се поразходите малко.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “Каква е истината за стриите?

  1. Pingback: Как да се отървем от стрии?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *