Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Смехът е здраве: научно доказаните ползи за ума и тялото

Малко хора са наясно, че смехът може да помогне за справяне със стреса и за повишаване на имунитета

Смях - ползи за здравето
Положителните ефекти от смеха говорят много за връзката между психическото и физическото здраве

Смехът е изключително сложен процес. Породен от радост или веселие, той се счита за положителен стрес (еустрес). В него участват редица сложни мозъчни процеси, водещи до положителени ефекти върху здравето.

Учените смятат, че способността да се смеем се е запазила през еволюционният път на човешкия вид. Проучване от 2009 г. стига до заключението, че смеха се е появил при човекоподобните видове преди около 10 до 16 милиона години.

Сабрина Романоф, клиничен психолог в болница Ленокс Хил, казва, че смехът е една от най-важнитите мозъчни функции в ежедневието още от най-ранна възраст. Всъщност първите засмивания се наблюдават при бебетата още в първите 3-4 месеца.

“Смехът е основен инструмент за борба със стреса, създаването на социални връзки и поддържането на добро здраве”, казва Романоф. „Често приемаме тази реакция като даденост, но би трябвало да обърнем повече внимание върху мощното въздействие на смеха, за да се възползваме повече от благоприятените му ефекти.”

 

Ето защо смехът е важен за социланите взаимоотношения, психическото и физическото здраве:

Благоприятните ефекти от смеха са тясно свързани с огромното количество мозъчни химикали, които се освобождават по време на приятната реакция.

Най-значимите от тях са:

  • Серотонин:
    Химикал, който повишава настроението и създава усещане за спокойствие и щастие. Ниските нива на сеаротонин често са свързани с депресия и тревожност.
  • Окситоцин:
    Освобождаването на този невропептид насърчава социалното сближаване между семейство и приятели. Доказано е също, че окситоцинът увеличава способността за сътрудничество и работа в екип.
  • Допамин:
    Познат още като химикалът на удоволствието и възнаграждението, допаминът отговаря за регулацията на множество процеси в централната и периферната нервна система. Отделянето му има успокояващо и мотивиращо действие.
  • Ендорфини:
    Ендорфините насърчават положителни чувства и релаксация. Отделянето на големи количества ендорфини има и болкоуспокояващо действие.

Краткосрочни ползи:

Когато започнете да се смеете, това не носи просто психическо облекчение, но всъщност предизвиква физически промени в тялото, които се дължат на отделените хормони.

  • Стимулира работата на най-важните органи в тялото:
    Смехът увеличава приема на богат на кислород въздух, които стимулира работата на сърцето, белите дробове и мускулите.
  • Намалява стреса:
    Смехът е доказано средство за борба със стреса. Той може да увеличи, след което да намали сърдечната честота и кръвното, което носи усещане за спокойствие и освобождаване на напрежението.
  • Стимулира циркулацията и подпомага релаксирането:
    Отделените химикали в мозъка помагат на тялото да се отпусне и физически. Добрият смях подпомага и релаксацията на някои мускулни групи.

Дългосрочни ползи:

  • Повишава имунитета:
    Проучване проведено през 2020 г. установява, че смехът може да увеличи броя не белите кръвни клетки, които играят ключова роля в защитата срещу бактерии и вируси.
    Невропептидите, които се освобождават по време на смях помагат в борбата със стреса, които е причина за появата на много по-сериозни заболявания
  • Подобрява психическото здраве:
    Редовното събиране в компания и смеенето помагат на много хора да се справят със симптомите на лека депресия и безпокойство. Доказано е, че хоморните, които се отделят в процеса на смеене подобряват настроението и увеличават чувствтото за лично удовлетворение.

 

Заключение:

Д-р Романоф е на мнение, че смехът оказва силно въздействие върху емоционалната и физическата устойчивост. „ Положителните ефекти от този прост акт говорят много за силната връзка между психическото и физическото здраве”.

Докторката съветва да се смеем колкото се може по-често, за да се радваме на добро физическо здраве, силен имунитет и стабилно емоционално състояние.

Източници: https://www.sciencedaily.com; https://www.msn.com; https://www.webmd.com; https://www.laughteronlineuniversity.com; https://www.mayoclinic.org

Опаковка на продукта "Смайлин – връща усмивката на вашето лице"
Смайлин – бързо прогонва лошите мисли и връща усмивката

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *