Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Методът на Лоуен премахва мускулните скоби в областта на гърдите

Мускулните скоби имат психосоматичен характер. Те възникват при задържане на негативни емоции, стрес, притеснение и след боледуване

В резултат на това, в тялото се натрупва мускулно напрежение и се образува така наречената мускулна броня. Как можете да се отървете от нея?

Човек предпочита да потиска негативните емоции като гняв и страх, за да не навреди на себе си или на другите. Но тялото не може да бъде заблудено. Всичко скрито от хората и тяхното съзнание се задържа вътре в нас и създава определено напрежение. Постоянното мускулно напрежение е „мускулната обвивка“, която може да причини сериозен физически дискомфорт. Ето едно дихателно упражнение, което помага за отпускане на мускулните скоби.

Гръдни мускулни скоби

Не при всеки човек гърдите се движат в синхрон с дишането. Дишането става повърхностно, учестено, неравномерно. Изпъкването на гръдния кош напред е форма на предизвикателство. Тялото като че ли заявява на околния свят: „Не позволявам на никой да се приближи до мен“.

Александър Лоуен

Но има хора, чиито гръден лош почти никога не се разширява. На соматичен език това означава: „Депресиран съм и се чувствам притиснат“. Скобите в гръдната област водят до прекъсване на дишането. Такова затруднено дишане при човек може да предизвика както паническа атака, така и редица заболявания на белите дробове.

Как могат да бъдат идентифицирани проблемите с дишането?

За да разберете, направете следното упражнение: Седейки в спокойна позиция на стол, кажете с нормален глас: „Аааа“, докато засичате колко секунди може да издържите. Не можете да казвате „Аааа“ за по-дълго време от 20 секунди? Това предполага, че имате респираторни патологии.

Днес ви предлагаме едно от упражненията на Александър Лоуен , психотерапевт и създател методите на телесно-насочена терапия за премахване на мускулните скоби в областта на гръдния кош.

Дишане по метода на Лоуен се извършва по този начин:

Лягате на леглото. Краката са боси, докато стоите на пода, задните части висят леко. Поставяте валяк (плътно усукано одеяло или хавлиена кърпа) под долната част на гърба, така че гръдни кош да се разгъне максимално. Главата и гърбът е добре да висят под долната част на гърба. Ръцете са вдигнати над главата, дланите са обърнати нагоре.

Ако имате на разположение гимнастическа топка, ще е добре да я ползвате

Гимнастическата топка може да ви помогне да направите по-добре упражнението на Александър Лоуен

Започвате да дишате дълбоко и бавно. Учестеното дишане е нежелателно, тъй като това е различна дихателна техника . По този начин дишате половин час. Възможно е да започнете да плачете или да се смеете – няма нужда да се страхувате. Това е нормален отговор на освобождаването на емоциите, които са били затворени в мускулните скоби. Когато се отпуснат, излиза напрежението. Ето защо е полезно да не сдържате реакциите си. Замайване също е възможно – в този случай просто останете да лежите след упражнението. Отначало може да ви обземе желание за сън след тренировка – спете, ако е възможно, но след гимнастиката.

Възможни са изтръпвания в крайниците и гърба. Може да имате нужда да потропате с крака. Всичко това е възможно да се направи, без да се съпротивлявате на вашите желания.

Дихателната гимнастика се извършва ежедневно.

Ето част от книгата на Александър Лоуен – „Гласът на тялото“

Разпространено е схващането, че дишаме само с дробовете си, но всъщност работата по дишането се извършва от цялото тяло. Белите дробове играят пасивна роля в дихателния процес. Тяхното разширяване се дължи на увеличаване, най-вече надолу, на гръдната кухина и те страдат, когато тази кухина е намалена. Правилното дишане включва мускулите на главата, шията, гръдния кош и корема. Може да се каже, че хроничното напрежение в която и да е част от мускулатурата на тялото пречи на естествените дихателни движения.

Дишането е ритмична дейност

Обикновено човек в покой прави приблизително 16 до 17 дихателни набега на минута. Честотата е по-висока при кърмачета и в състояния на възбуда. По-ниска е при сън и при депресираните хора. Дълбочината на дихателната вълна е друг фактор, който варира в зависимост от емоционалните състояния. Дишането става повърхностно, когато сме уплашени или притеснени. То се задълбочава при релаксация, удоволствие и сън. Но преди всичко качеството на дихателните движения определя дали дишането е приятно или не. При всяко вдишване може да се види вълна, която се издига и спуска през тялото. Инспираторната вълна започва дълбоко в корема с движение на таза назад. Това позволява на корема да се разшири навън. След това вълната се движи нагоре, докато останалата част от тялото се разширява. Главата се движи съвсем леко напред, за да засмуче въздуха, докато ноздрите се разширяват или устата се отваря.

Експираторната вълна започва в горната част на тялото и се движи надолу: главата пада назад, гърдите и корема се срутват, а тазът се люлее напред.

Да се диша лесно и пълноценно е едно от основните удоволствия на това си жив

Удоволствието се изпитва ясно в края на издишването, когато низходящата вълна изпълва таза с приятно усещане. При възрастни това усещане има сексуално качество, въпреки че не предизвиква никакви генитални усещания. Леките движения на таза назад и напред, подобни на сексуалните движения, увеличават удоволствието.

Александър Лоуен показва как може да се направи упражнението и с помощта на два стола

Въпреки че ритъмът на дишане е изразително в областта на таза, то в същото време се изпитва от цялото тяло като усещане за течливост, мекота, лекота и вълнение.

Едва ли трябва да се подчертава значението на дишането. То осигурява кислород за метаболитните процеси. Дишането буквално поддържа огъня на живота.

Дишането е „пневма“, то е движението на душата

Бел. р. – Пневма ( гръцки πνεῦμα „дъх; дъх; дух“) е широко тълкуван термин в древногръцката медицина и философия. В стоицизма пневмата е жизнена сила, идентифицирана с Логос – първият огън, космически „дъх“, дух. В раннохристиянската философия – „ Свети Дух “, третото лице на Троицата.

Живеем в океан от въздух като рибите в морето. Чрез дишането се настройваме към нашата атмосфера. Ако този процес е възпрепятстван, ние се изолираме от средата, в която съществуваме. Във всички източни и мистични философии дишането пази тайната на най-висшето блаженство. Ето защо то е доминиращ фактор при практикуването на йога.

Източник: www.lowenfoundation.org, www.goodreads.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *