Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

5 неразположения, до които води самотата по време дистанциране

Оказва се, че самотата се отразява лошо не само на психическото здраве

Самота
Хората, които имат по-слаби социални връзки са 50% по-застрашени от преждевременна смърт

Хората са силно зависими от социалните си връзки. Нуждата за контакт с други хора е дълбоко вкоренена в човешката природа. В интерес на истината, мета-анализ от 2015 година, включващ над 300 000 души, стига да извода, че хората на възраст, които имат по-слаби социални връзки са 50% по-застрашени от преждевременна смърт. Учените провели изследването твърдят, че вредата от самотния начин на живот се равнява на пушене на 15 цигари дневно.

Това е особено обезпокоително, като се има предвид глобалната ситуация с пандемията от Ковид-19. Специалисти в сферата на психичното здраве твърдят, че самотата при възрастните, в тези трудни времена, е пандемия сама по себе си.

„Хората се страхуват да признаят, че са самотни заради стигмата, която носи това признание. Страхуват се да не бъдат осъдени или отчуждени”. Това твърди Бабита Спинели, психотерапевт от Ню Йорк. „ А това от своя страна им пречи да преодолеят самотата и да потърсят контакт с хора, за да се справят със състоянието си”, допълва още тя.

 

Ето 7 физически неразположения, до които може да доведе липсата на социални контакти, според специалистите:

 

  1. Отслабен имунитет

Ако сте се простудили, самотата може да е поне частично виновна за това.

„Когато се чувстваме сами, когато ни липсва способността да общуваме с близки хора, ние се чувстваме уязвими и под заплаха”. „В резултат на това ставаме хипер-бдителни, което наред с други проблеми, потиска и имунната ни система и може да ни направи податливи на болести”. Това твърди Кори Флойд, професор по комуникация от Университета в Аризона. Той изучава как привързаността влияе върху стреса и физиологичното функциониране.

Д-р Кори Флойд
Д-р Кори Флойд, източник: https://comm.arizona.edu/user/kory-floyd

 

  1. Трудно възстанояване от грип или настинка

Здравото тяло и ум се възстановяват бързо от настинки, но при хора, които са самотни, това може да се окаже доста по-трудна задача.

„Човек може да се чуства болен или постоянно стресиран и да не го свързва със самотата”, казва д-р Бабита спинели. „Много хора си мислят, че повтарящите се настинки са чисто физически състояния, но причината за това може да се корени в емоционалното състояние”.

 

  1. Проблеми със съня

Състоянието на самота има много симптоми, които са подобни на депресия. Такива са включително разтройствата на съня, като невъзможност за заспиване или прекалено желание за сън.

 

  1. Главоболие

Главоболието също е от често срещаните проблеми както при депресеия, така и при самота. Разликата между двете е, че при депресия главоболието е причинено от проблем с психичното здраве, докато при самота то е причинено от преходно емоционално състояние.

 

  1. Качване на килограми

Постоянното чувсто за самота и стреса породен от това състояние, могат да доведат до хормонални промени и нарушения. Хормоналните проблеми често водят до повишен апетит и разстройства в храненето, които водят до наддаване на тегло. Освен товa лошото емоционално състояние кара хората, да прибяват до храната като утеха, което е изключително вредно, особено за възрастните.

 

За да се справите със самотата, възползвайте се от модерните технологии.

 

Мобилните устройства и приложенията като Facetime и Skype могат да помогнат за облекчаването на някои от тези проблеми.

„Разговорът с близки и питането как се справят подобрява както вашето, така и тяхното психично здраве”, казва Джулиан Холт – Лунстад, професор по психология и неврология към Университет Бригъм Йънг, който провежда мета-анализа през 2015г. „Лишаването от значими социални контакти се отразява зле, защото тялото ви се опитва да ви каже, да контактувате с хора. Това е инстинкт заложен в човешката природа, блгодарение на който сме оцеляли като вид”, допълва още професорката.

проф. Джулиан Холт-Лунстад
Джулиан Холт – Лунстад, професор по психология и неврология, източник: https://www.deseret.com/

Източник: https://www.insider.com/

Витамин С + Цинк
Витамин C + Цинк – мощна защита в условията на грипна епидемия и Коронавирус COVID-19

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *