Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Чесъна предпазва сърцето и ума

Чесънът се нарежда на едно от първите места по популярност и ефикасност сред помагащите на здравето билки. Основно средство за защита в продължение на хиляди години, чесъна има способността да предотвратява широк спектър от заболявания. С течение на времето ползотворното му действие е потвърдено и от съвременната наука. Проучванията показват, че чесънът e богат на органосулфърни съединения и е с високо съдържание на антиоксидантна активност. Намалява холестерола, помага за предпазване от сърдечно-съдови заболявания и възпаления, съществува възможност от намаляване на риска от деменция, включително и болестта на Алцхаймер.

Въпреки предимствата си в подкрепа на доброто здраве, много често чесъна се избягва поради острата си миризма, която се задържа в дъха и кожата. В редки случай би могъл  да причини стомашно-чревни проблеми при някои хора. Все пак чесъна не е нужно да се яде суров или пресен за да бъде ефективен.

Сред наличните форми на чесъна са пресни луковици, свежи стръкове, чесън на прах, таблетки, но също така има и отлежал екстракт от чесън, което е предпочитан при експерименталните и клинични изследвания. Добавката съдържа най-вече стабилни водно разтворими съединения, които включват S-алил цистеин и S-алил меркаптоцистеин​​. Те са изключително биологични – с 98% усвояване в кръвообращението.

Сърдечно-съдовите заболявания и деменция

Рискови фактори за сърдечно-съдовите заболявания включват висок холестерол, хипертония, висок хомоцистеин и възпаления. Това са и фактори, които увеличават риска от деменция в по-късни години. Високия холестерол и хипертонията показват логична връзка с повишаване риска от болестта на Алцхаймер. Хомоцистеина, чиито нива се увеличават с възрастта е независим рисков фактор за сърдечно-съдови заболявания, инсулт и Алцхаймер. Хомоцистеина е източник на свободни радикали и причинява както оксидативен стрес, така и има много разрушителни последствия, включително увреждане на ДНК възстановяването в хипокампуса, което е мястото отговарящо за паметта.

Повишения холестерол насърчава образуването на атеросклеротични плаки, които увеличават риска от инфаркт и инсулт. Инсулта е свързан с лишаване на мозъка от кръв, това води до смърт на невронните, което също може да доведе до деменция. Високото ниво на холестерола се асоциира с повишени нивата на белтък в мозъка, наречен бета-амилоид пептид (Abeta), коeто е отличителен белег за Алцхаймер. Този пептид генерира токсични свободни радикали, които предизвикват смърт на невроните, наречена апоптоза. Хипертонията, която е важен рисков фактор при сърдечни болести, може да допринесе за познатите влошавания, наблюдавани при Алцхаймер, като уврежда малките кръвоносни съдове, което води до смърт на мозъчните клетки.

Доказано е че чесъна намалява рисковите фактори при сърдечно-съдови заболявания. Проучвания показват, че чесъна спира струпването на тромбоцитите, намалява ролята им в образуването на атеросклеротична плака. Чесъна спомага за понижаване на лошия холестерол, хомоцистеина и регулиране на кръвното налягане. Също така спира производството на простагландини, вещества подобни на хормоните, участващи във възпалението, известен рисков фактор за сърдечно-съдови заболявания.

Важна функция на чесън, доказана в проучвания е защита на ендотелните клетки, изграждащи кръвоносните съдове, от окислително увреждане. Увеличава потока на кръвта и подобрява микроциркулацията. Тези защитни реакции са най-показателни при възрастни хора и при болни от диабет. Експериментални и клинични изследвания показват, чесъна увеличава производството на клетъчни азотен оксид, което подобрява ендотелната функция и намалява кръвното налягане.

Калциевите отлагания в коронарните артерии е ранна характеристика за атеросклеротични плаки. Те могат да причинят инфаркт или инсулт. Ефикасността на чесъна в блокирането на калцификациите и намаляването на риска от сърдечен удар е доказано чрез клинични проучвания в Калифорнийския университет в Лос Анджелис.

Различни видове деменция, включително и болестта на Алцхаймер, която е най-често срещаната форма, имат разрушителен ефект. Съдовите фактори, като например хомоцистеин, и холестерол, както и застаряването на населението и прекаран инсулт увеличават риска от съдова деменция и болестта на Алцхаймер. Ефикасността на чесъна намалява риска от сърдечно-съдови заболявания, а това доказва потенциалната си роля в намаляването на риска от съдова деменция и Алцхаймер.

Проучванията доказват връзката между високите нива на хомоцистеина и деменцията. Хората с васкуларна деменция и Алцхаймер са имат по-високи нива на хомоцистеин в сравнение със здравите хора.

Рисковите фактори за сърдечно-съдови заболявания са същите и при деменцията. Те включват високо ниво на холестерол и триглицериди, калциране на артериите и атеросклероза, хипертония, висок хомоцистеин, възпаление и оксидативен стрес. При наличие на някое от изброените състояния и повишаване нивата на пептиди, невроните умират от апоптоза, което води до деменция, включително и болестта на Алцхаймер.

Чесъна и неговите компоненти могат да намалят рисковите фактори.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “Чесъна предпазва сърцето и ума

  1. Pingback: Какво е на дефицит на растежен хормон? | Лекува нет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *