Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Робърт Лустиг: Захарта е причина за най-страшната пандемия в света

Затлъстяването и диабета са световна пандемия, предизвикана от производителите на храна, много преди 2020-та година, според Робърт Лустиг

Робърт Лустиг
Робърт Лустиг: Захарта е причина за най-страшната пандемия в света

Робърт Лустиг, професор от Калифорнийския университет в Сан Франциско, е може би най-популярният американски лекар след легендарния д-р Хаус (и, за разлика от последния – съвсем истински).

Първата му известна лекция, озаглавена „Захарта: Горчивата истина“, за отрицателно време събра повече от 1 милион гледания в YouTube. Втората – „Fat Chance: Fructose 2.0“, доби същата популярност. Нека разберем за какво се говори в нея.

Най-интересното от известната лекция на ендокринолога Робърт Лустиг „Fat Chance: Fructose 2.0“

Във Fat Chance Робърт Лустиг обсъжда защо нискомаслените храни и модерните предложения за здравословно хранене предизвикват затлъстяване, и по какъв начин хранителната индустрия влияe на това.

Известният ендокринолог публикува мащабен анализ на пазара на храни, който отговаря на въпроса какво всъщност лежи в основата на пандемията от диабет и затлъстяване. Самият Лустиг води десетилетна война срещу заблудата за „безопасността на храните“, които се произвеждат сега.

Той твърди, че съвременните идеи за здравето и здравословното хранене са изградени върху лъжливи идеи и вредни закони, често лобирани от производителите на хранителни стоки и крупните земевладелци.

Това не е теория на конспирацията: професор Лустиг доказва всяка мисъл с данните от мащабни национални и международни изследвания, извършени през годините и обобщени наскоро.

Световен проблем

В света има 30 процента повече хора с наднормено тегло, отколкото такива, които гладуват. Колко са болните от диабет? 34,2 милиона души или 10,5% от населението на САЩ водят всекидневна битка с диабета. Приблизително 26,8 милиона души – или 10,2% от населението – са с диагностициран диабет. Приблизително 7,3 милиона души имат диабет, но все още не са диагностицирани (според данни от 2018-та година).

Затлъстяването бавно, но сигурно се превръща в световен проблем, като броя на децата, които са с наднормено тегло се увеличава особено бързо. Това се случва в САЩ и Япония, в Русия и във всички развити страни.

Грижите за диабет са стрували 245 милиарда щатски долара през 2012 г., което е с 41 процента повече само за пет години. До 2030 г. почти половината от американците (42 процента) ще бъдат затлъстели. Три четвърти от общия бюджет на здравеопазването се изразходват за лечение на усложнения или последици от метаболитния синдром.

Метаболитният синдром не е проблем само за хората със затлъстяване. Метаболитният синдром е нездравословен метаболизъм, който води до фатални заболявания като сърдечни пристъпи, диабет и дори рак. Не се среща само при пациенти с наднормено тегло: при 40 от 70 процента от хората с нормално тегло лекарите диагностицират метаболитни нарушения, характерни за затлъстяването. Тоест, ако човек не изглежда дебел, това изобщо не означава, че няма болести, характерни за дебелите хора.

Какво води до затлъстяване: най-голямата заблуда

Законът за запазване на енергията гласи, че всички калории, които консумираме, трябва да бъдат изразходвани. В противен случай те ще се съхранят в тялото под формата на мазнини. Здравият разум диктува, че за да бъдеш здрав, трябва да „ядеш по-малко“ и да се движиш повече. Основното невярно заключение, което следва от всичко това: или ядете по-малко, или харчите повече, а ако не го направите, никой не ви е виновен. Цялата отговорност е ваша, тоест на потребителя, или иначе казано – на жертвата.

Лустиг от години води свещена война срещу този подход.

Първо, не всички калории са еднакво полезни. Те се абсорбират и съхраняват по различен начин от различните храни. В този смисъл сладките храни са много по-опасни от мазните.

Второ, доказано е, че физическата активност едва ли е причина за отслабването. Разбира се, физическата активност помага за натрупване на мускулна маса и като цяло е полезна за здравето, но тя не променя фигурата, за разлика от онова, което показва кантара. Или иначе казано – по-малко сантиметри в талията и ханша са за предпочитане пред по-малкото килограми.

Трето, не всички мазнини са еднакво вредни за здравето: подкожните мазнини не провокират метаболитни проблеми и не увеличават риска от опасни заболявания. Може би така нареченият целулит не изглежда много добре, но определено няма вреда за здравето от него. От своя страна, висцералните (вътрешни) мазнини може да не се виждат с просто око, но именно те обвиват сърцето, черния дроб и други жизненоважни органи, което представлява реална заплаха.

Хората започнаха да ядат повече. Средната калоричност на един бургер се е утроила през последните 25 години, от 210 kcal на 618 kcal. Мъжете днес ядат средно 187 kcal повече на ден, отколкото преди 25 години, жените с 335 kcal, а тийнейджърите – с 275 kcal. Но защо? Човек е склонен към преяждане не заради материалния просперитет, а заради тежки биохимични нарушения, които от своя страна са провокирани от натиска на външния свят.

Легален наркотик в световен мащаб

Популярните схващания за здравословно хранене внушават, че бързото хранене е лошо, защото е с високо съдържание на сол, мазнини и захар. Всъщност, мозъкът просто няма механизми за привикване към мазнините или солта, но за сметка на това захарта работи на същия принцип като твърдите наркотици. Освен това, системата за възнаграждение в мозъка е проектирана по такъв начин, че докато развива пристрастяване към едно, човек едновременно развива пристрастяване към друго, което никога не е консумирал, но което задейства същите биохимични процеси. Заключение: човек, свикнал да предозира със сладкиши от детството, вече е предразположен към алкохолизъм и наркомания.

Въпреки това, днес сладките напитки се рекламират като здравословни и „нискокалорични“, „глюкозата е необходима за мозъка“, а в „обезмаслените“ храни липсата на мазнини щедро се компенсира от захарта. Захарта се използва за карамелизиране и оцветяване дори на храни, които нямат сладък вкус (например пърженото месо). Следователно, консумацията на фруктоза се е увеличила пет пъти за половин век.

В класацията на храните, които причиняват затлъстяване, първите две места са заети от чипса и пържените картофи. Подсладените напитки, кока-колата и соковете са водещи при онова, с което човек предпочита да задоволи жаждата си.

Ако погледнете картата на Съединените щати, можете да видите ясна зависимост между степента на затлъстяване в различните щати, процента на диабет, сърдечно-съдови заболявания и – внимание – консумацията на кока-кола на глава от населението. За съжаление, положението е подобно и в страни, които са далеч от Северна Америка.

 

Ако погледнете глобалното разпространение на диабета, най-големите проблеми с това заболяване не са дори в Щатите, а в Саудитска Арабия, Кувейт, Катар, Обединените арабски емирства и Малайзия.

Влияе ли климата на разпространението на затлъстяването, диабета и сърдечно-съдовите заболявания?

Определено да, защото колкото е по-топло, толкова повече се увеличава консумацията на бира и кока-кола, или подобните на нея сладки и газирани напитки, с които съвременния човек предпочита да утоли жаждата си.

Калорийното съдържание, само по себе си, не е толкова важно: ако изядете 150 калории повече на ден, тогава вероятността от диабет се увеличава само с 0,1 процента. Ако обаче получите тези 150 килокалории с помощта на сладката кока-кола, вероятността да спечелите болестта се повишава 11 пъти. Около една четвърт от всички случаи на диабет в света са причинени не поради наследственост, не от абстрактно недохранване или преяждане, а изцяло и изключително от предозирането със захар.

Заключение: за да се справим с пандемията от диабет е достатъчно просто да се ограничи консумацията на захар. 80 процента от продуктите, продавани в супермаркетите, съдържат добавена захар. Захарта е двигателят на търговията. Тъй като сладкото има наркотичен ефект, това ни кара да купуваме и да ядем повече. През последните 30 години средният потребител започна да харчи значително (5-10 процента) по-малко пари за месо и млечни продукти и удвои разходите си за преработени храни и сладкиши.

Малкото компании, чиито акции и печалби продължиха да нарастват въпреки кризата, са McDonalds, Coca-Cola и Pepsi. Защото те имат формула за успех, която им позволява да продават повече всяка година. А обикновеният човек е беззащитен, защото няма представа колко дълбоко е пристрастен към захарта. И правителствата, дори в развитите страни, не правят нищо, за да ограничат пристрастяването към захарта и бързо нарастващата епидемия от свързаните със затлъстяването заболявания. В този смисъл пандемията, която захарта предизвика, ще вземе много повече жертви, отколкото който и да е вирус или бактерия, познати на човечеството.

Източник: www.youtube.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *