Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Каква е разликата между артрозата и артрита?

Моля да ми обясните каква е разликата между артрозата и артрита и как човек може да определи от коя точно болест боледува?

Иван Митев – Стара Загора

Болестите на ставите и гръбнач­ния стълб се делят на дистрофични и възпалителни. Наименованията на дистрофичните болести обикновено имат окончание „оз“ – артроза, остеохондроза. При артрозата тъканите на ставите постепенно дегенерират. Този процес се съпровожда с болка, ограничена подвижност, деформация на ставата, хрущене при движение.

Наименованията на възпалителни­те болести обикновено имат оконча­ние „ит“ – артрит, спондилоартрит, полиартрит и др. При подобни наруше­ния е характерна гореща и зачервена кожа под подпухналите стави. А също и сутрешна скованост, ограничена подвижност и деформация на ставите. Възпалителните болести на ставите се предизвикват поради автоимунни, инфекциозни и инфекциозно-алергични причини. А също и от нарушена обмяна на веществата – когато в ставата се отлагат кристали, соли. Т.е. ар­тритът е възпаление на ставата. Артритът на една става се нарича моноартрит, на няколко – полиартрит. Артритът може да започне рязко – ос­тър артрит, или да се развива посте­пенно – хроничен.

Важна задача в лечението на артри­та е не само да се победи болестта, но и да се избегнат рецидивите на възпа­лителната активност. Артритът из­исква продължително лечение, посто­янен лекарски контрол и специфични профилактични мерки. Така например, при вече появил се артрит, е вредно да бягате, да скачате, да играете тенис, да вдигате тежести, да извършвате упражнения с резки движения, а също и ако ви боли. Не трябва дори дълго да стоите прави. При артрит е полезно да разтягате мускулите, да ходите дозирано, да плувате и да се занима­вате с фитнес, но под контрола на треньор. И без осево натоварване на гръбнака и ставите. Що се отнася до храните при артрит, е нужно да се отбележи следното: за вас е вредно да употребявате храна с животински мазнини, а също и тестено, лютиво, а при подагра – продукти, съдържащи пурини – месо, риба, бобови продукти.

Материалът е от в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *