Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Искате да станете вегетарианец? Ето на какво трябва да обърнете внимание!

Експериментирайте с преходни диети

Диетолозите препоръчват вегетарианската диета да се възприеме постепенно, за да се даде време на тялото и начина на живот на съответния човек да се приспособят към новите хранителни навици и правила. Но страдащите от тежки или хронични състояния, като сърдечни болести или рак, често биват съветвани да започнат внезапно.

Американската асоциация по диабет препоръчва болните да се консултират със специалист диетолог, преди да станат вегетарианци. Причината за тази предпазна мярка е разнообразието от хранителни режими, както и вариациите във височината, теглото, възрастта, генетичната наследственост, вкусовете, нивото на активност, местоживеенето и предварително съществуващите здравни проблеми.

Много хора приемат месни продукти почти на всяко ядене и първият етап от прехода е да заместят само няколко хранения седмично с изцяло вегетарианска храна. Червеното месо може да бъде ограничено и след това премахнато, последвано от пилешкото и рибата. За желаещите да станат крайни вегетарианци или вегани последната стъпка ще е да спрат да консумират яйца и млечни продукти.

вегетарианец
Варивата са богати на протеини

Експериментирайте с преходни диети и имайте търпение, научете се да комбинирате вегетарианството с такива социални дейности като вечерята навън. За щастие, броят на ресторантите, които предлагат вегетариански ястия или дори вегетариански менюта, расте все повече. Нормалните хранителни указания включват намаляване приема на мазнини, увеличаване на фибрите и плодовете, зеленчуците, бобовите растения и пълнозърнестите продукти в диетата, както и избягване на консервирана храна и захар. Всеки може да подобри здравето си, като се запознае с препоръчителните диетични и хранителни практики, като чете етикетите и разбере същността на основни понятия като дневна нужда от калории, протеини, мазнини и нутриенти и следи стриктно режима си.

Експериментирайте с месни заместители

Например тофуто и темпето са продукти, направени от соя, които са с високо съдържание на протеини, калций и други основни нутриенти (хранителни съставки). Има „веги-бургери“, които се пекат като хамбургери, както и заместители на пуйка и наденица с изненадващо автентичен вкус. Има също много вегетариански готварски книги.

Определени фитонутриенти имат по-горчив, стипчив или остър вкус, който предават и на зеленчуците, които ги съдържат. Някои експерти смятат, че хората имат склонност да отхвърлят силно миришещи или горчиви на вкус зеленчуци като ряпа, зеле, брюкселско зеле или броколи, защото в хода на еволюцията са се научили да свързват горчивия вкус с отровни растения. Все повече се приема, че основната пречка за промяна в хранителния режим е вкусът. Една препоръка за подобряване на вкусовата привлекателност на вегетарианската диета е по-честата употреба на подправки. Наред с другите си качества подправките подсилват имунната система, намаляват стреса и се борят с вредните бактерии и вируси.

Източник:woman.ru,Pixabay.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *