Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

3 признака, че ниската самооценка ви проваля

Ниската самооценка е точно толкова вредна за здравето, колкото вредни са алкохолът и цигарите

самооценка
Ниската самооценка е лош порок

Но, за разлика от зависимостта към спиртните напитки и тютюна, ниската самооценка може да се коригира сравнително лесно. Да, отнема време, но корекцията дава необходимия стабилитет.

Хората с ниска самооценка сравнително често са склонни да търсят партньор без да имат кой знае какви критерии, изисквания или пък мечти. Едва ли има човек, който да не си е мечтал за някой, притежаващ определени качества.

Какво е различното при хората с ниска самооценка?

Когато имате нужда от връзка, защото другият човек ще направи живота ви по-добър, вие автоматично издигате потенциалния си партньор на пиедестал, а вашето ниво спада.

Причината за неуспехите на любовния фронт е опит да се намери потвърждение за съществуването на такъв човек. Подобна позиция априори ще доведе до драма. Рано или късно ще бъдете отхвърлени, предадени или излъгани.

Ниска самооценка – влошен социален живот, и заради това – проблеми със здравето

В резултат на това отново ще се окажете депресирани, пак ще се подложите на самоунищожение и ще спуснете в спиралата в търсене на поредния спасител. Или пък ще се затворите в себе си в очакване той да ви намери.

Не живейте в самоизолация до края на живота си. Ситуацията може да се промени!

Кои са трите признака, че ниската самооценка ви убива?

1. Свръхчувствителност

Има такива хора, които са прекалено чувствителни към думите и мнението на другите хора.

Човек със стабилно самочувствие ще възприеме чуждото мнение като нещо, което е чул, но няма да създаде от чутото универсален проблем. Ще стигне до някои изводи, и това е.

Ниската самооценка е преуморено его. Човек толкова непреклонно държи на своето „Аз“, мисли толкова много за себе си, че всяко словесно докосване до него му причинява силна душевна болка.

Самочувствието е болно, ако човек не приема критика. От всяка небрежно казана дума той буквално изпитва физическа болка.

Наистина ли мислите, че повечето хора ги е грижа за вас? Помислете, дали вашето неудовлетворение, съжаление и болка днес ще имат някакво значение след една година? Факт е, че хубавото бързо се забравя, но пък сме в състояние да помним неприятния разговор и след 5 години.

2. Лесно изпадате в паника?

Ако искате да разберете до каква степен човек уважава себе си, наблюдавайте го в кризисна ситуация.

Лесно е да сме весели, когато всичко около нас е наред. Веднага щом животът покаже и другата си страна, която нито е хубава, нито е весела, човек с ниска самооценка моментално изпада в прострация (медицинско понятие, което се отнася до крайност степен на изтощение и упадък на умствената дейност) и паника.

Хората с ниска самооценка не реагират адекватно на стрес. Те започват да се оплакват, да чакат помощ от другите и допълнително изострят ситуацията с непрестанното си оплакване.

Хората, които знаят своята стойност, разбират, че животът се състои от кризи и изпитания, от хубави случки и от трудни моменти. Тяхната цялост в трудна ситуация им позволява да останат в кондиция, да запазят разсъдъка си, да се справят със собствените си трудности и да помагат на другите.

3. Имате лоша стойка

Обърнали ли сте внимание на хората, които вървят по улицата? Заглеждали ли сте с в тях? В начина, по който вървят, стойката, изражението на лицето? Ако го направите, ще забележите, че има силуети, които са прегърбени, а погледът е забит в земята. Ако главата случайно е изправена, то този човек има отсъстващо изражение на лицето, все едно изобщо не принадлежи на този свят. Човек с ниска самооценка се чувства така всеки ден.

Раменете на такива хора са прегърбени, а миризмата, излъчвана от хормоните на стреса, казва на външния свят: „Аз съм плячка и чакам хищника да ме изяде.“

Ниската самооценка кара такъв човек да бъде съборен от всеки проблем, дори и от най-маловажния, или от такъв, който има сравнително лесно решение. Как може такъв човек да срещне достоен, интегрален (цялостен, неразривно свързан, единен, непокътнат) партньор?

Разбира се, че не може. Той ще привлече някой като себе си, с когото да се измъчват взаимно със слабостта си за известно време. Или пък садист, несигурен в себе си човек ще го намери, за да задоволи долните си страсти. Резултатът е един и същ. Затова не позволявайте ниската самооценка да ви смачка!

Нужен ви е бърз начин, с помощта на който ще подобрите вашето самочувствие?

– Стойте изправени.
– Изпъчете гърдите.
– Определете си цел и с малки, но сигурни стъпки тръгнете към нея.

Това няма да реши всичките ви проблеми изведнъж, но ще ви бъде по-лесно да ги приемете и да ги признаете пред себе си. По този начин тяхното решение ще стане по-лесно.

Така определено ще се почувствате по-уверени. А увереността в себе си е най-прекия път към доброто самочувствие и трайно ликвидиране на ниската самооценла.

Източник: woman.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *