Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Неправилната стойка може да доведе до смъкване на орган

Имам болки в стомаха от  седем години. В началото ми откриха птоза, а сега и висцероптоза на коремните органи. Никакви лекарства не ми помагат. Карам само на обезболяващи. Вдигнаха ми десния бъбрек, който започна да задържа урина, но болките продължават. Когато ходя на лекар, щом чуят, че толкова години вече обикалям по доктори, най- тактично ми изписват някакви лекарства, взимат ми парите и ме пращат да си ходя, но аз не знам докога ще издържа на тези болки. Моля ви, помогнете ми!

Теодора Манева – Варна

Заболяването, което имате, е специфично и под­ходът към него трябва да е строго индивидуален. Състоянието е упорито и резултатите от лече­нието идват след продъл­жителна терапия. Птоза Означава спадане (смъкване или изместване) на даден орган спрямо нормалното му положение в тялото. Като висцероптоза се означава спадането на пове­че от един коремен орган

обикновено цялостното спадане на коремните ор­гани и придържащите ги връзки. Проблемът с висцероптозата, по отношение на причините и терапия­та, е доста дискусионен

еднозначно решение няма. Оформят се най-общо две групи причини – вродени и придобити. Най-често срещаните са: неправилна стойка, слабост на съеди­нителната тъкан и корем­ната стена, преразтягане след раждане, слабост на гръбначния стълб и муску­лите около него, спадане на диафрагмата, плоскостъпие и неправилна походка, недохранване и т.н. Резул­татът от всичко това е невъзможността на под­държащия апарат на корем­ните органи да ги задържи в нормалното им положение и те се смъкват в по-до­лните части на коремната кухина (малкия таз). Много хора с висцероптоза нямат никакви симптоми. Въпреки промяната в положението на коремните органи те функционират абсолютно нормално и състоянието на практика не се проявява.

При други висцероптозата води най-често до болки в областта на корема, про­мяна в апетита, тежест, запек или разстройство, коремни спазми. В по-късен етап от развитието на за­боляването се проявяват и нервно-психични симптоми като главоболие, замай­ване, депресия, безсъние и т.н. Терапията се определя индивидуално, в зависимост от основната причина. Мерките са насочени най- вече към:

Укрепване на корем­ната и гръбначната муску­латура чрез физиотерапия и специални упражнения, локални масажи, хидротерапия и т.н.

Подобряване на тону­са и изпразването на корем­ните органи чрез специфич­ни диети и медикаменти, подпомагане на коремната стена чрез подкрепящи колани (бандажи).

При някои форми на висцероптоза е подходяща операция. Те за съжаление все още не са доказали из­цяло своята ефективност и не бива да се смятат за окончателно решение на проблема – рецидивите не са редки.

Във всички случаи, как­то споменахме неведнъж, лечението би следвало да е строго индивидуално и в зависимост от конкрет­ната причина. Основният момент остава възстано­вяването на баланса във факторите, от които зави­си положението на вътреш­ните органи в коремната кухина – вътрекоремно на­лягане, тонус на мускула­турата и адекватност на прикрепващия апарат. Това не се постига лесно и изисква голямо усилие на волята – ежедневни трени­ровки и режим, спазване на определена диета и тип на хранене и най-вече психич­на нагласа за справяне с проблема.

Материалът е от в-к „Доктор”.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “Неправилната стойка може да доведе до смъкване на орган

  1. Pingback: Смъкване на органите | Лекува нет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *