Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Пикочна киселина: каква е опасността от натрупване и как да се понижи?

Пикочна киселина се образува в организма при разграждането на пурините, които се намират в храните, които повечето от нас приемат всеки ден

пикочна киселина
За да се справите с опасното натрупване на пикочна киселина, първо трябва да започнете да спазвате диета

Обикновено образуваната пикочна киселина се неутрализира и отделя от бъбреците на човека, без да причинява вреда на здравето. При излишък съединението започва да се натрупва и да се отлага под формата на соли върху костната тъкан. Резултатът е подагра , остеохондроза, коронарна болест на сърцето.

Нивото на пикочна киселина в диапазона 140-340 mmol / l, 420 mmol / l при хората на средна възраст се счита за нормално. В минимално количество съединението участва в метаболизма. То е естествен антиоксидант, подобрява функционирането на нервната система и мозъка. Носи азотни и натриеви йони, намира се в тъканите на кръвта, урината и черния дроб.

 

Причини за повишени нива на пикочна киселина

Пикочната киселина се формира интензивно в организма при следните заболявания и патологии:

– Бъбречна дисфункция, възпаление на таза, при което продуктите на гниене престават да се отделят с урината.
– Ендокринни нарушения и хормонална недостатъчност при диабет, хипотиреоидизъм, ацидоза, менопауза при жените.
– Затлъстяване от втора или трета степен.
– Прееклампсия при бременните жени.
– Генетично метаболитно разстройство.
– Напреднала форма на псориазис.
Лимфом на Ходжкин.

Най-честата причина за повишената пикочна киселина е неправилното хранене. Проблемът възниква при прекомерна консумация на месо, протеинови продукти и често спазване на монодиети.

 

Как да понижим нивата на пикочната киселина по естествен начин?

Ако чрез изследване откриете повишено съдържание на пикочна киселина в кръвта, консултирайте се с лекар: солевите отлагания причиняват атеросклероза, запушване на кръвоносните съдове, провокират ранни сърдечни пристъпи и инсулти.

 

Общи препоръки на специалистите за намаляване нивото на опасното съединение:

1. Хранете се здравословно, забравете за „модерните“ протеинови диети. Яжте повече зеленчуци, плодове, растителни храни и пресни подправки.

2. Започнете да се борите със затлъстяването. Наднорменото тегло дава допълнително натоварване на ставите, увеличава риска от отлагане на сол.

3. Спазвайте режима на пиене на вода. Пийте по-малко кафе и силен чай, но за сметка на това предпочитайте повече чиста вода, която да не е газирана и да няма подсладители.

4. Взимайте хранителни добавки, богати на микроелементите мед и молибден, които подобряват кръвния състав.

5. Не забравяйте да лекувате своевременно възникналите възпалителни процеси и инфекции на пикочно-половата система, проверете нивото на хормоните за дисфункция на щитовидната жлеза, направете и изследване на надбъбречните жлези.

Лекарите назначават лекарства според конкретния случай и въз основа на причината за увеличаването на пикочната киселина. Понякога на даден човек се препоръчват диуретични лекарства или бета-блокери, които активират екскрецията на соли.

 

Диетично хранене при повишаване на пикочната киселина

Ако кръвният тест показа високо ниво на соли, лекарите предлагат на пациента да започне да спазва специална диета. Тя се основава на балансирано хранене и строг контрол на протеиновите продукти. В същото време менюто включва ястия и напитки, които променят алкалния състав на урината и подобряват нейния отток.

При увеличаване на пикочната киселина от диетата се препоръчва да се премахнат следните храни:

– тлъста риба;
– гъби под всякаква форма;
– месо и карантии;
– колбаси и пушени меса;
– мая и сладкиши;
– бял ориз.

През първите седмици изключете супите от месни бульони, които съдържат голямо количество пуринови съединения. Пийте кафе, черен чай и алкохол в малко количество или ги ограничете съвсем, тъй като този вид напитки задържат течностите в тялото. Намалете солта: не забравяйте, че тя присъства в готовите закуски, бързата храна и различните смески за подправки.

 

При високо ниво на пикочна киселина специалистите препоръчват да се включат в дневното меню полезни продукти, които стимулират елиминирането на солевите отлагания:

Череши, вишни и ягоди. Тези плодове съдържат противовъзпалителни антоцианини и биофлавоноиди, които предпазват ставите от натрупване на отлагания. Пийте пресни сокове, направете си здравословно плодово смути за закуска на база тези три плода.
Натурален ябълков оцет. Ценен продукт, който насища тъканите с витамини, микроелементи, подобрява метаболизма. Ябълковата киселина неутрализира пикочната киселина, разгражда молекулите й до безопасни съединения. Ако нямате проблеми със стомашно-чревния тракт и висока киселинност, направете си различни напитки на базата на ябълков оцет, вода и мед преди закуска. За да запазите зъбния емайл, изпивайте така приготвената напитка с помощта на сламка.
Лимон. Аскорбиновата киселина алкализира кръвта, понижава нивото на пикочната киселина. Напитките, богати на лимонов сок имат диуретичен ефект, облекчават болките в ставите.
Чай от семената на целината. Инфузията почиства кръвта, нормализира алкалното ниво, стимулира естествената екскреция на урина. Може да добавите и корени от целина към салатите или към постните зеленчукови супи.
– Без ограничения използвайте ферментирали млечни продукти, кефир, извара, правете леки сосове на базата на заквасена сметана и кисело мляко.
– Яжте пресни и преработени зеленчуци и плодове, приготвяйте от тях салати и яхнии. Вместо сол, използвайте горчица, лимонов сок и черен пипер, за да подобрите вкуса на ястията.

Повишените нива на пикочна киселина причиняват сериозни заболявания

Специална диета понижава нивата на солевите отлагания и подобрява работата на бъбреците. Елиминирането на богатите на пурин храни помага да се избегнат здравословни проблеми без използването на скъпи и не особено ефикасни лекарства.

 

Какви лекарства се предписват за лечение на завишени нива на пикочна киселина? 

Някои често предписвани лекарства за лечение завишени нива на веществото включват:

Алопуринол: Това лекарство инхибира производството на пикочната киселина в организма чрез блокиране на ензима ксантин оксидаза. Често се предписва като лечение от първа линия за хиперурикемия и е ефективно за понижаване на пикочната киселина в организма с течение на времето.

Фебуксостат: Това лекарство също действа чрез инхибиране на производството на веществото, но е насочено към различен ензим, наречен ксантин оксидаза. Това е друга често предписвана опция за лечение на хиперурикемия.

Пробенецид: Това лекарство увеличава изкарването на пикочната киселина от тялото чрез намаляване на нейната реабсорбция в бъбреците. Обикновено се използва при пациенти с недостатъчно изкаравне на киселината и може да се използва като алтернатива или в комбинация с други лекарства.

Колхицин: Това лекарство обикновено се използва за лечение на остри пристъпи при подагра, които са причинени от отлагането на кристали на пикочната киселина (наречени пурини) в ставите. То помага за намаляване на болката и възпалението, свързани с пристъпите на подагра и може да се използва и за профилактика за предотвратяване на бъдещи такива.

Източник: kp.ru; https://www.medicalnewstoday.com; https://pixabay.com/

Артромин
Артромин – чудото за ставите!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *