Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Как да се справим бързо с махмурлука?

Какво наистина помага при махмурлук?

Вероятно махмурлукът е познат от праисторически времена, когато е бил открит алкохолът. Установено е, че около 75% от хората, които изпиват достатъчно, за да се напият, понякога получават махмурлук. Макар да е често срещано явление, махмурлукът не е подробно изследван. Известно е, че етиловият алкохол е основната съставка, която предизвиква въздействията, свързани с пиенето.

Не се знае дали махмурлукът засяга изпълнението на прости или сложни мисловни задачи. Изследванията показват противоречиви резултати, дължащи се вероятно на разлика в методите. Ясно е, че консумацията на алкохол влияе върху съня, а лишаването от сън влияе върху работоспособността.

махмурлука
Как да се справим с махмурлука?

Въздействие на продуктите от разграждането на етиловия алкохол

Етиловият алкохол в тялото се преобразува първо в ацеталдехид и после в ацетат. Ацеталдехидът е реактивно вещество и във висока концентрация предизвиква потене, ускоряване на пулса, зачервяване на кожата, гадене и повръщане.

Според някои изследователи тъкмо ацеталдехидът предизвиква махмурлук. Макар че в кръвта няма ацеталдехид, когато концентрацията на алкохол в кръвта падне до нула, токсичното му въздействие върху тялото продължава.

Повечето алкохолни напитки съдържат малки количества и от други съставки освен етилов алкохол.

Тези съединения променят мириса, вкуса и външния вид на напитката. Джинът и водката, които съдържат почти чист етилов алкохол, предизвикват по- малко симптоми на махмурлук от алкохолните напитки, съдържащи и други съставки (например червено вино, бренди или уиски).

Установено е например, че метилов алкохол в малки количества (в по-големи количества той води до слепота, кома и смърт), съдържащ се в някои напитки, спомага за появата на махмурлук.

Симптомите на махмурлука намаляват при приема на допълнително количество вода, течности и храни с високо съдържание на витамините С и В. Въпросните витамини ускоряват премахването на алкохола от тялото.

Портокалите, грейпфрутът, гуавата и ягодите са изключително богати на витамин С, а рибата, пълнозърнестите продукти и бобовите култури са много богати на витамин В. Коктейлът от 1 чаша портокалов сок, 1 чаша сок от ананас, един плод киви, обогатена с витамин В хранителна мая и 1 супена лъжица пчелен мед осигурява важни хранителни съставки, от които тялото се нуждае, за да се възстанови от махмурлука.

Пиенето на чай или на кафе облекчава симптомите на умората и евентуалното главоболие.

Навсякъде по света традиционните храни, които облекчават махмурлука имат някои сходни съставки. Това са яйцата, шкембето, лютивите подправки, концентрираните супи, соковете на плодовете и зеленчуците. Всички тези храни набавят необходимите минерали, витамини и други хранителни съставки, които човешкото тялото е изгубило, докато преработва алкохола.

Симптомите на махмурлука се облекчават от прием на антиациди за гаденето и за коремната болка и на аспирин или на нестероидно противовъзпалително лекарство (ибупрофен или напроксен) за главоболието и мускулните болки. Ацетаминофенът (тиленол) трябва да се избягва по време на пиене или на махмурлук, защото алкохолът подсилва токсичното въздействие на ацетаминофена върху черния дроб.

Разходката също облекчава симптомите.

Махмурлукът може да бъде предотвратен чрез ограничаване на приема на алкохол или чрез прием на алкохолни напитки, които по-рядко предизвикват махмурлук, като водка, джин или чист етилов алкохол.

Нужното количество сън може да намали свързаната с махмурлука умора. Приемът на неалкохолни напитки – и по време, и след приема на алкохол – намалява дехидратацията и симптомите на махмурлука.

Приемът на 120 мг екстракт от бял трън преди употреба на алкохол помага на черния дроб да намали токсичността му.

източник:woman.ru,Pixabay.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *