Клиничен психолог предлага двоен удар по наднорменото тегло

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Много хора предпочитат диетите, за да се справят с наднорменото тегло. Времето, през което ги спазват, свършва, и те отново наддават – не само на килограми, но и на сантиметри

наднорменото тегло
Наднорменото тегло може да бъде победено с помощта на ума

Други ходят на фитнес, но след месец или два се отказват. Има и такива, които се подлагат на скъпи пластични операции, за да станат слаби. След време, обаче отново напълняват. И пак същото… Съществува ли наистина адекватен и ефективен начин, с помощта на който може да се победи наднорменото тегло?

Откъде идва „наднорменото тегло“?

Причината, всъщност, е една. Човек се „храни“ с проблеми. Тоест, ако погледнем по-задълбочено – има ниво на негативност и стрес, което непрекъснато се натрупва под формата на килограми.

Защо човек има негативни емоции?

Защото, от една страна, има отрицателно влияние отвън – нелюбима работа, проблеми в семейството и във взаимоотношенията. От друга, той няма положителни емоции, които биха увеличили наличието на приятни усещания. Именно тяхната липса човекът компенсира чрез преяждане по всяко време на денонощието. И най-често – вечер.

Как да победите наднорменото тегло с помощта на психологията?

1. Поставете си забрани.
2. Проявете воля. Ако не е достатъчно – и инат.
3.Опознайте собствените си способности и възможности. Не отслабвайте „като Синди Крауфорд“. Не следвайте ничий пример. Сваляйте килограми с грижа за здравето си, преди всичко, съветва Андрей Комашински, клиничен психолог.

Защото, ако тръгвате с нагласата да сте като някой друг, това само увеличава количеството стрес и негативност. Което задължително води до наддаване на тегло, след безпощадното гладуване. Понякога излишните килограми стават още повече. И единственият ефективен начин е да се намали стреса. Има два начина да направите това. По-добре е да ползвате и двата едновременно, уточнява специалиста.

И така – как да нанесете двоен удар по наднорменото тегло с помощта на психологията?

Първо: Замислете се какво е най-досадното нещо, което ви се налага да извършвате всеки ден. Опитайте се да направите нещо, за да станат тези преживявания по-малко (ако не е само едно, а няколко).

Седнете и напишете списък на онова, което се случва в живота ви, на преживяванията, които ви притесняват и стресират най-много – работа, семейство, връзки с родители.

След това дайте оценка на стреса, който изпитвате, докато ви се налага да се справяте с всяка една от тези области и всяко едно от досадните и образуващи стрес задължения. Оценявайте ги от 1 до 10.

Изберете онова, което е с най-висока оценка (и което ви стресира най-много) и помислете как можете да понижите тази оценка с няколко пункта. В началото ще е добре дори и само с една единица да спадне, но важното е да върви надолу. Отговорът може да не дойде веднага, дайте време на подсъзнанието си. И когато откриете възможност, начин или отговор на този стрес – действайте!

Излишните килограми са бреме, което носи болести

Когато промените влязат в сила и вие действително ги усещате, направете отново списък на стресорите

Няма нужда да сте крайни. Открийте баланса и напредвайте с малки стъпки. Да прекъснете токсични отношенията или да напуснете работа не е решение, което се взима за един час. Това само ще увеличи нивата на стрес.

2. Помислете за неща, които могат да подобрят настроението ви. От най-малките удоволствия до кардинални промени в начина на живот.

Също така, опитайте се да измислите дейности, които биха повишили вашето ниво на щастие. Поне малко – от най-простата до най-фантастичната. От разходки в парка до спускане с кану по планински реки.

Списъкът с нещата, които не просто са ви досадни, но ви уморяват, изнервят и стресират, остава в сила. Добавяйте нови източници на нерви, които трябва да бъдат елиминирани, но не като поредна точка, а на мястото на нещо стресиращо, с което сте успели да се справите или да ликвидирате. Започвайте от големите числа и постепенно слизайте надолу към по-малките.

По този начин, намалявайки отрицателното в живота си и увеличавайки нивото на радост, постепенно ще се отървете от прекомерното желание за храна. Разбира се, това не е толкова „бърз начин“, като да „заключете хладилника и да хвърлете ключа“, но точно той води до трайна загуба на тегло. Без мъки, без страдания и нервни разстройства, които предизвикват само нови поводи за стрес.

Кой е Андрей Комашински?

Андрей Комашински, клиничен психолог

Андрей Андреевич Комашински, психолог-консултант, ориентиран към тялото терапевт, аюрведичен физиотерапевт.

Работи както с ума, така и с тялото, вярвайки, че само при интегриран подход проблемите могат да бъдат ефективно разрешени.

Като психотерапевт предпочита балансирани и постепенни, но ефективни техники.

В работата си като физиотерапевт използва техники на индийската аюрведа и психокинезиологията, разработени въз основа на древните тибетските знания.

Източник: woman.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *