Отказът от месо може да съкрати живота

Новината не е много добра за вегетарианците и тези, които са на изцяло обезмаслени диети. Учените предупреждават: недостигът на животински мазнини и мастни киселини в организма може да изиграе лоша шега със здравето. И дори реално да ви съкрати живота.
Както показват изследванията, отказът от месо и животински продукти не понижава, а точно обратното – увеличава склонността към атеросклероза на кръвоносните съдове. Дори повишава риска от толкова опасна тромбоза.
На пръв поглед изглежда, че на консумиращите месо можем да изброим повече фактори, допринасящи за развитие на сърдечносъдови болести. Обаче на практика се оказва, че в менюто на вегетарианците не достигат важни хранителни вещества – желязо, цинк, витамин B12, мастни киселини омега-3 и омега-6.
В крайна сметка при тези, които не ядат месо, се забелязва повишено ниво на хомоцистеина и понижено ниво на липопротеидите с висока плътност, същия този до болка познат „лош“ холестерол. А тези два показателя са рискови фактори за сърдечносъдовите заболявания. Затова ако по някакви причини изключите месните ястия от менюто си, диетолозите съветват непременно по 2-3 пъти седмично да ядете мазна риба – сьомга, скумрия; яйца; орехи; млечни продукти.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *