Какво печелим и губим, ако решим да се храним 5-6 пъти на ден

Идеята на тази популярна система всъщност е проста: ядем по 5-6 пъти на ден, като всяка порция трябва да тежи не повече от 200 г. и да се помест­ва в керамична чаша. Между отделните приеми на храна трябва да има не повече от три часа, важно е да не прегладняваме.

АРГУМЕНТИТЕ „ЗА“:

Порциите са по-малки и общо съдържат по-малко калории. Колкото по-малко ядем като обем, толкова по-малко калории ни трябват, за да се на­ситим. Първо, честото хранене поддържа стабилно нивото на захарта в кръвта. Второ, в края на XX век японски учени открили хормона грелин, който се изработва от стомашната лигавица. Именно той стимулира центъра на глада в главния мозък. Колко­то повече време е минало от последното хранене, толкова повече грелин се образува. А това значи, че толкова по-силно се е разгорял апетитът ни и ние изяждаме повече, за да се наситим. А при честото похапване не се изработва толкова много грелин, дори е недостатъчно количеството му, затова през Цялото време се чувстваме заситени.

Честото хранене е идеално за здравето на стомашно-чревния тракт. Да ядеш често, но по малко е най-добрият начин да запазиш стомаха и червата си здрави: Точно такъв режим на хранене препоръчват при стомашно-чревни заболявания.

Чувстваме се бодри, което увеличава разхода на енергия. Случвало ли ви се е след обилен обяд да усещате сънливост и вялост? Това е, защото обил­ната порция храна изисква силен приток на кръв към храносмилателния тракт. Съответно се понижава кръвоснабдяването на главния мозък и мускулите. А когато не преяждаме, цял ден съхраняваме добър тонус и работоспособност, освен това се движим повече и с по-голяма лекота.

Похапването по няколко пъти на ден нормали­зира съня. Често за проблемите със съня е виновна прекалено плътната вечеря. Между другото, за да бъде човек строен, е нужно добре да се наспи. Именно по време на сън се изработва хормонът мелатонин, който отговаря за разтварянето на маз­нините. Получава се един порочен кръг: преяждаме вечер – не си доспиваме – мелатонинът съответно е малко – отлагат се повече мазнини. А честото хра­нене променя всичко това към добрата му страна: лягаме навреме – наспиваме се – мелатонинът е в нормата – мазнините се разтварят по-добре.

АРГУМЕНТИТЕ „ПРОТИВ“:

Не всяко хранене е полезно. Полезни са здраво­словните похапвания, а не само банички или сандви­чи по няколко пъти на ден. Или бонбони, газирани напитки? солети, чипсове. Всичко-това е направо вредно. Този начин ла хранене невинаги може да се при­лага в офиса. Малко са местата, където човек ще може на всеки 2-3 часа да прекъсне работата си, за да се храни.

Материалът е от в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *